המצב המשפטי בישראל בכל הנוגע לגירושין מעודד את בני הזוג להתגרש. בישראל ישנה אפשרות לפנות גם לבית הדין הדתי (הרבני) וגם לבית המשפט לענייני משפחה, והפונה ראשון קובע את מקום ההתדיינות. ביצוע הגירושין עצמם נתון לסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני, וכל זוג שמתגרש חייב לעבור את הליך הגירושין ברבנות.
לעומת זאת, בכל הנוגע לתביעות הנלוות לגירושין – כגון תביעת מזונות, תביעת חלוקת הרכוש ותביעת משמורת והסדרי ראייה – ישנה סמכות מקבילה לשתי הערכאות, וניתן לבחור לאיזו ערכאה להגיש את התביעה. לשני בתי המשפט יש פרוצדורות שונות וחוקים שונים שהם פועלים לפיהם, ולכן קביעת המוסד שבו מתגרשים יכולה להשפיע רבות. זהו "מרוץ הסמכויות בין הערכאות".
בשל כך, בן הזוג שחושב שאולי הוא רוצה להתגרש, מצוי בדילמה. מצד אחד, אולי הוא רוצה לנסות ולפתור את הבעיות בתוך הבית. אך מצד שני, אם הוא יעשה זאת, הוא יידע את בן הזוג השני על כך שיש בעיות וייתן לו שהות להגיש את התביעה ראשון וכך ייצא שכרו בהפסדו. אפילו אם שני הצדדים יודעים שהם הולכים להתגרש, ונשאר רק לעשות הסכם גירושין, יכול להיות שהצד השני כבר החליט לפנות לערכאות המשפטיות.
אם בן הזוג לא פונה ראשון לבית המשפט, הצד השני יקבע באיזו ערכאה הנושא יידון. יתרה מכך, הצד שמגיש את התביעה ראשון, יהיה בעמדת יתרון גדולה במשא ומתן, מכיוון שאם המשא ומתן לא יבשיל לכדי הסכם מספק, ידו תהיה על העליונה בשל בחירת הערכאה. יש לציין שאם נחתם ההסכם ואושר על ידי מוסד המשפטי, ההסכם יכול לנטרל את היתרון שבפניה ראשון לערכאה המשפטית.
אם ככה, השאלה עומדת בעינה – איך להתגרש נכון? התשובה, לפניכם:
האם כדאי להתגרש – שיקולים להחלטה האם להגיש תביעה להתגרש:
כמו בכל מצב, יש שיקולים לכאן ולכאן. להלן מקצת מהשיקולים העשויים להשפיע על ההחלטה האם כדאי להגיש תביעת גירושין:
1. השיקול התקציבי – אם לבני הזוג אין הרבה כסף, אז לא כדאי לסגור את העניין בערכאות המשפטיות מכאן שגם לא כדאי להגיש תביעה להתגרש. עורכי הדין והדיונים המשפטיים עולים כסף, ולכן עד שההליכים המשפטיים יסתיימו, כבר לא יהיה כסף לאף אחד מבני הזוג.
2. השיקול הרגשי – אם בן הזוג האחר לא מראה סימנים שהוא מוכן ללכת לקראתכם, יש לשקול בחיוב להגיש תביעה להתגרש בנוסף לתביעות הנלוות כגון תביעה למזונות ולהסדרי ראייה. אם לעומת זאת, בן הזוג השני ידוע כאדם הגיוני שאפשר לדבר איתו, אז אולי כדאי לנסות הידברות עימו לפני שמגישים את התביעה.
3. ילדים – אם יש ילדים בתמונה, אז עדיף, בשל טובת הילדים, להגיע להסדר בלי עזרת בתי המשפט או בתי הדין, מכיוון שהאמוציות השליליות יעלו במוסדות אלה, מה שעלול להשפיע לרעה על הילדים. בכל מקרה, לא כדאי לערב את הילדים בעניין, כי הדבר עלול להשאיר בהם צלקת נפשית. כמו כן, מומלץ לא לנסות להסית אותם נגד בן הזוג האחר.
כיצד להתגבר על הגירושים וכיצד לעבור בשלום את ההחלטה להתגרש?
אם בני הזוג התגרשו, בין אם הוגשה תביעה להתגרש ובין אם לאו, הדבר יהיה טראומטי עבור שני בני הזוג. הגירושין הושוו פעם למשבר הרגשי השני החמור ביותר (אחרי מות אדם קרוב). במהלך הגירושין יכול להיות שיעלו בבני הזוג רגשות שונים, כגון כעס על כך שבן הזוג רוצה להתגרש, או כעס על כך שהוא לא מוכן לתת גט, תדהמה בגלל שחשבתם שהנישואים שלכם אידיאליים, עצב ואבל על כך שהנישואים שלכם מסתיימים, חשש מפני העתיד ועוד רגשות ותחושות שונים.
בשל כך יש אסטרטגיות שונות להתמודדות עם המשבר, ולכל אדם יכולה להתאים אסטרטגיה שונה:
1. לבטא את הרגשות. חשוב לתת לעצמכם להרגיש את הרגשות הללו ולא להדחיק אותם.
2. להיות בקרבת חברים או לצאת לבלות. הישארות לבד עלולה להחמיר את המצב הרגשי, הרעוע במילא.
3. לומר לעצמכם שהכל בסדר ושהכל יסתדר על הצד הטוב ביותר.
4. לאכול גלידה ומאכלים מתוקים (וזאת לא פרסומת).
(מצד שני, גם ההחלטה של בני הזוג להישאר ביחד ולא להתגרש יכולה להוביל להמשך מצב שפוגע בהם).
כיצד להתגרש ולשמור על כספכם?
1. להשתדל לא להגיע לבית המשפט. אם מגיעים לבית המשפט, ההוצאות רק יאמירו.
2. אם יש לבני הזוג ממון רב או במצע שנושאים הרי גורל עומדים על הפרק (למשל מי מקבל את בית המגורים, אצל מי יהיו הילדים או כמה מזונות ישולמו על הילדים) ייתכן שיהיה כדאי לכל אחד מבני הזוג לשכור עורך דין גירושין מומלץ..
3. לעמוד על המשמר מפני הברחת נכסים על ידי הצד השני.
כיצד להתגרש – סיכום ומסקנות:
ההחלטה להתגרש, ובצידה ההחלטה כיצד להתגרש תשפיע רבות על העתיד שלכם ושל בני משפחתכם.
חשוב להקדיש לעניין את הזמן והמשאבים, הנפשיים והכלכליים, המספיקים כדי להיות בטוחים שהגעתם להחלטה הנכונה. מומלץ לקחת יעוץ גירושין מעורכי דין שהם מומחים בתחום, וזאת על מנת להשיג כמה שיותר בהסכם הגירושין או בתביעת הגירושין. אם בחרתם ללכת במסלול זה, ולהתייעץ עם עורכי דין, כדאי לוודא שבן הזוג האחר לא יודע מהי תוכניתכם, משום שאז הוא יוכל להשיג אתכם במרוץ הערכאות. כך או כך, חשוב לשמור על הבריאות הנפשית שלכם.