גירושין הם תופעה במגמת עלייה בישראל ובעולם ויש להם לא מעט מחירים. הגירושין עלולים להיות חוויה שפוגעת לא רק בארנק שלכם, אלא גם בבריאות ובנפש של כל אחד מכם. בשל כך יש חשיבות עצומה בניהול הליך הגירושין בצורה הנכונה!
ההחלטה לנהל את הגירושין בצורה חכמה, יכולה להשפיע על חיינו, גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. ובכוחה לא רק למזער את הנזקים שעלולים להיווצר במהלך הגירושין, אלא גם להותיר אותנו מחוזקים בתום ההליך.
איך להתגרש נכון מבחינה נפשית?
הכנה נפשית מתאימה לפני הגירושין
לפני שאתם רצים לפתוח תיק גירושין, הבינו את משמעות הגירושין מבחינתכם. אם אתם חושבים שהתהליך קשה עבורכם, אל תהססו לפנות לעזרה מהסובבים אתכם ואף להיעזר באנשי מקצוע, כגון פסיכולוגים, או מאמנים אישיים.
היו בטוחים בהחלטה שלכם להתגרש
הפחד להתגרש הינו דבר טבעי ומובן, אך כאשר אתם בטוחים שזהו המהלך הנכון עבורכם, זה יאפשר לכם לגייס את תעצומות הנפש הדרושות כדי לעבור את תהליך הגירושין בשלום.
שמרו על יחסים טובים עם בן הזוג לשעבר גם בזמן הליך הגירושין
יחסים טובים עם בן הזוג לשעבר בזמן הגירושין, הם ערובה לא רק לחיסכון בכסף, אלא גם למניעת בזבוז משאבים נפשיים. גירושין בהסכמה, יהיו המתנה הכי גדולה שתוכלו להעניק לעצמכם ולילדים המשותפים שלכם.
היזהרו מעצות של חברים הנוגעות לגירושין שלכם
קחו "בעירבון מוגבל" את עצותיהם של החברים שלכם. גם אם הם עברו בעצמם הליך גירושין, הם אינם עוסקים בתחום, והם עשויים להטעות אתכם. את ההשלכות של הטעות, אתם תישאו.
תנו ביטוי לרגשות שעולים בזמן הגירושין
בטאו את הרגשות הרבים שעולים בכם במהלך הגירושין, ואל תדחיקו אותם. אפשרו לעצמכם את תהליך הריפוי, שיוביל אתכם לתחושת חוזק והתגברות על תחושת האובדן והחוויה הטראומטית.
איך להתגרש נכון מבחינה כספית?
פנו לעורך דין העוסק בתחום הגירושין
גירושין הם דבר מורכב מאד, ולרוב אתם מתמודדים איתם בפעם הראשונה. תפקידו של עורך דין לגירושין, הוא לסייע ללקוח להתמודד עם הסיטואציה המורכבת ולתכנן עבורו אסטרטגיה משפטית נכונה ומתאימה.
עורך דין בעל ניסיון, יבחן את טובת הלקוח שלו (כולל טובת ילדיו), ימליץ לו כיצד נכון לפעול, ילווה אותו בהליך, ואם ההליך יסתיים ללא גיבוש הסכם, אף ילווה אותו בהגשת התביעות ובדיונים בערכאות השיפוטיות.
פנו להליך גישור וערכו הסכם הגירושין
כדי להצליח להתגרש בגישור, עליכם לאזור כוח, להתעלות על עצמכם, ולהצליח לשתף פעולה. אם בכוחכם לתת הזדמנות לשיתוף הפעולה הנדרש, תוכלו ליהנות מההטבות הרבות שבגישור, ולסיים את ההליך באופן היעיל ביותר.
הסכם גירושין הנחתם בהסכמת הצדדים הוא "דרך המלך", ויחסוך לבני הזוג את הצורך בהגשת תביעות לערכאות השיפוטיות. הגישור מפחית את המאבקים ביניכם, ובכך הוא יכול לקצר את הליך הגירושין, להפחית את הקשיים של הילדים, ולחסוך לכם לא מעט כסף.
בהסכם הגירושין חשוב לכלול בין היתר, את חלוקת הזמן ההורי עם הילדים, את איזון המשאבים, את מזונות הילדים ואת ההסכמה למתן הגט.
לאחר ניסוח ההסכם והחתימה עליו, יש לפנות לבית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני לשם אישור ההסכם. בית המשפט או בית הדין, יוודאו שבני הזוג חתמו על ההסכם מרצונם החופשי, ללא כפייה ולאחר שהבינו את כל הכתוב בהסכם. לאחר אישור ההסכם, הוא יקבל תוקף של פסק דין, והצדדים יוכלו לפנות לבית הדין הרבני לקביעת מועד לסידור גט.
אם אין ברירה הגישו ראשונים את תביעות הגירושין
אם אין סיכוי להסכם גירושין, חשוב להיות הראשונים שמגישים את תביעות הגירושין, וכך לקנות סמכות לדון בהליך הגירושין בערכאה השיפוטית שתבחרו. באפשרותכם להתחיל הליך גירושין ברבנות (בית הדין הרבני) או הליך גירושין בבית המשפט לענייני משפחה.
חשוב לדעת שישנם הבדלים בין ניהול ההליך בבית הדין הרבני, לבין ניהול ההליך בבית המשפט לענייני משפחה, והתוצאות בכל אחד מהערכאות יכולות להיות שונות. לכן חשוב לבחור בערכאה שתואמת את האינטרסים שלכם.
תעדו מסמכים וראיות
כדי להתגרש נכון חשוב להקדים ולאסוף את כל המסמכים המעידים על כספים, נכסים וזכויות. לרוב כדאי לפעול בחשאיות, כדי למנוע מבן הזוג להבריח נכסים או להסתיר נתונים טרם תיעודם על ידכם. עוד חשוב לאסוף אסמכתאות המלמדות על רמת חיים והוצאות שוטפות.
איך להתגרש נכון מבחינת הילדים?
אל תערבו את הילדים בסכסוך הגירושין
הילדים צריכים לדעת שאתם נפרדים כמובן, ורצוי שהדברים יתווכו על ידיכם, בצורה מסודרת, מעודדת ותומכת, ולא באמצעות שמועות שתגענה אליהם. יחד עם זאת, יש להימנע מלערב אותם בסכסוך הרגשי והמשפטי ביניכם. ילדים החווים גירושין חווים בלבול, חוסר וודאות, פחדים וחרדות. אם מערבים את הילדים ומנסים להסיתם כנגד ההורה האחר, הדבר פוגע בהם, ואף עלול לגרום לניכור הורי.
הדגישו לילדים שהגירושים אינם אשמתם
הבהירו לילדים שהגירושין לא נגרמו באשמתם. לעיתים תחושה זו אצל הילדים, בעיקר בגיל הרך, היא בלתי נמנעת. יש לשוחח עמם על תחושת האשמה, ואף להיעזר בטיפול רגשי או פסיכולוגי.
הדגישו לילדים שהוריהם המתגרשים אוהבים אותם תמיד
הדגישו לילדים שאתם תמיד אוהבים אותם, וששניכם תמיד רוצים בטובתם, גם כשאתם לא מסכימים ביניכם. הזכירו להם שאתם מתגרשים אחד מהשני, אך תמיד תהיו ההורים שלהם.
שמרו על יחסים טובים ביניכם בגירושין
שמירה על יחסים טובים בין ההורים עשויה להקל את הליך הגירושין. כך תוכלו להגיע להסכמות בקלות יתרה, לחסוך כסף, לחסוך זמן, ולשמור על טובת הילדים.
כדי לשמור על יחסים טובים ביניכם, כדאי לנסות לשמור על תקשורת בריאה ועניינית בנוגע לילדים. לצורך כך ניתן להשתמש באפליקציות מותאמות להורים גרושים, שיסייעו לכם לשמור על תקשורת טובה בנוגע לילדים, לפתוח קבוצה ייעודית בוואטסאפ עם ההורה השני, או במקרה הצורך לפנות לתיאום הורי שיסייע לכם ללמוד כיצד לתקשר ביניכם.
שמרו על בריאותם הנפשית של הילדים
לגירושין יש השפעות רגשיות לא פשוטות על ילדים, והם עשויים לחוות תופעות של התקפי זעם, חרדות, דיכאונות ועוד תופעות המצריכות טיפול מתאים. במקרה הצורך, מומלץ לפנות לטיפול מתאים שיסייע לילדים להתמודד עם התחושות הקשות שהם חווים בגירושין.
כך אתם יכולים להקיף את הילדים בסביבה תומכת של בני המשפחה הקרובים, לפנות לטיפול רגשי לילדים, לריפוי ועיסוק או לפסיכולוג ילדים. בנוסף אתם גם יכולים לפנות להדרכה הורית, שתעניק לכם כלים כיצד להתמודד עם הילדים שחווים את משבר הגירושין.
איך לדאוג שהסכם הגירושין יהיה הוגן ומאוזן?
הסכם גירושין שתערכו, חייב להיות הוגן ומאוזן. בית המשפט עשוי שלא לאשר הסכם גירושין מקפח, ואף לבטל הסכם גירושין מקפח, גם אם בעבר הוא כבר אושר. בנוסף הסכם גירושין שאינו הוגן, עלול לפגוע במשפחה שלכם ובעיקר בילדים שלכם.
לכן עליכם לדאוג, שההסכם אינו יוצר פערים כלכליים משמעותיים בין ההורים. ההסכם לא חייב להיות שוויוני באופן פורמלי, אלא עליו לדאוג לשוויון מהותי בין הבתים בהם יתגוררו הילדים, ולחלוקת רכוש הוגנת.
שימו לב שבחלוקת הרכוש, אתם מחלקים ביניכם באופן הוגן גם את הרכוש העסקי שכל אחד צבר, את הפנסיות שצברתם והחסכונות שלכם, וגם את החובות שנצברו לכם במהלך החיים המשותפים. אם ערכתם הסכם ממון בעבר, תוכלו להתבסס על העקרונות שלו, ולהקל על תהליך חלוקת הרכוש. בנוסף תוכלו לפנות לאקטואר, שיחלק ביניכם את המשאבים באופן הוגן ומאוזן.
כמו כן בהסכם גירושין הוגן ומאוזן, יש לכלול גם את חלוקת המזונות וזמני השהות, שצריכה להיות ראויה ומותאמת לטובת הילדים. כאמור חלוקת זמני השהות אינה חייבת להיות שווה באופן פורמלי, אלא חשוב שהיא תהיה איכותית ותואמת את הצרכים והיכולות שלכם, בהתאם לדרך בה נהגתם לפני הגירושין, ותוך שימת דגש על טובת הילדים כיום.
איך להתחיל נכון הליך גירושין בסכסוך?
כדי להתחיל לנהל הליך גירושין ללא הסכמה, עליכם קודם כל לפתוח בהליך יישוב סכסוך. הליך זה הוא הליך מחייב על פי החוק, ובלעדיו לא תוכלו להגיש תביעות גירושין.
בהליך יישוב הסכסוך, תזומנו לפגישות בהן תקבלו מידע על הליכים חלופיים להליך המשפטי. ראו בהליך יישוב הסכסוך כהזדמנות נוספת לנסות להגיע להסכם גירושין, והגיעו ליחידת הסכסוך בראש פתוח, מתוך כוונה להצליח לערוך הסכם גירושין. בתום הפגישה הראשונה, תידרשו להודיע אם אתם מעוניינים להמשיך בהליך ולהגיע להסכמות או לסיים את ההליך.
אם לא הצלחתם להגיע להסכמות, כנראה שאין מנוס ותאלצו לפתוח בהליכי הגירושין. זכרו שגם במהלך הליכי הגירושין בבית המשפט או בבית הדין, תוכלו בכל עת, להגיע להסכם גירושין, ולאשר אותו.
ככה תתגרשו נכון
בשורה התחתונה, גירושין הם תופעה העלולה להכאיב לנו לא רק בארנק, אלא גם לנפשנו ולנפשי ילדינו הרכים. לכן חשוב להתכונן נפשית להליך הגירושין, ולהיות בטוחים כי זה ההליך הנכון עבורנו.
בנוסף מומלץ להתייעץ עם עו"ד שיש לו ניסיון בדיני משפחה, כדי להבין מהי הדרך הנכונה עבורנו להתגרש, האם ניתן להתגרש בהסכם גירושין, וכיצד ניתן להימנע מבזבוז כסף וניהול הליכים בערכאות השיפוטיות.
*התוכן עודכן ביום 13.10.24