ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    הסכם ממון: מקצועי, חכם ואחראי (מדריך משפטי)

    הסכם ממון מקצועי, חכם ואחראי הוא הדרך הנכונה להתחיל את חייכם המשותפים יחד, ולתכנן את עתידכם הפיננסי. עם הסכם ממון תוכלו לדעת לאן אתם נכנסים, וכיצד תצאו מזה במקרה שתחליטו להתגרש.

    התוצאות של הסכם ממון ערוך היטב לא מאכזבות. מרבית בני הזוג שעורכים הסכם ממון, מעידים על הפחתה ניכרת בקשיים הנובעים מהגירושין, על חסכון כספי מובהק, ועל שביעות רצון גבוהה מהבחירה לערוך הסכם ממון מקצועי.

    תוכן עניינים

    מהו הסכם ממון?

    הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג הקובע את המשטר הרכושי לפיו בני הזוג נוהגים ברכושם. הסכם ממון למעשה קובע את חלוקת הרכוש בין בני הזוג במהלך הנישואין, וכיצד יחלקו בני הזוג את הרכוש ביניהם במקרה של פקיעת הנישואין.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      נושאים שחייבים להופיע בכל הסכם ממון

      כל הסכם ממון בין בני זוג חייב להכיל את הנושא העיקרי שהוא אופן חלוקת הרכוש ביניהם. על בני הזוג לפרט כיצד יחולק בין הצדדים, בין היתר, הרכוש שלהלן:

      1. נכסי נדל"ן
      2. עסקים
      3. רכבים
      4. המיטלטלין בבית – כגון מוצרי חשמל, ריהוט וכו'.
      5. חשבונות בנק משותפים ופרטיים
      6. פנסיות וזכויות סוציאליות מעבודה
      7. קרנות גמל וקופות השתלמות
      8. ביטוחי חיים ופוליסות בריאות
      9. מתנות וירושות
      10. חובות

      בנוסף בכל הסכם ממון חייבות להופיע גם הצהרות כלליות של בני הזוג שהם חתמו על ההסכם מרצונם החופשי, והבינו את משמעותו ואת תוצאותיו, והאם הם קיבלו ייעוץ משפטי בטרם לחתימה על הסכם הממון.

      הסכם ממון לפני נישואין

      מומלץ לכל בני הזוג שעתידים להינשא לערוך את הסכם הממון, לפני הנישואין. כך הם יוכלו לדעת  מראש כיצד הם מתכננים לחלק ביניהם את הרכוש במקרה של פרידה, וכיצד הם מתכננים להתנהל פיננסית במהלך הנישואין.

      הסכם ממון לפני הנישואין מגן על הרכוש שבני הזוג הביאו עמם לפני הנישואין, ועל רכוש שבני הזוג יצברו במהלך הנישואין, וחוסך לבני הזוג מריבות וחיכוכים רבים במהלך הנישואין, וכמובן במקרה של פרידה.

      הסכם ממון לאחר נישואין

      בני זוג רבים משנים את מצבם הפיננסי במהלך הנישואין, ומחליטים לערוך הסכם ממון לאחר שכבר נישאו. כך למשל אם אחד מהם קיבל ירושה או מתנה גדולה, או מתכנן לפתוח עסק.

      אמנם הדרך הנכונה היא לערוך הסכם ממון עוד לפני הנישואין, ולקבוע מראש כיצד בני הזוג ינהגו ברכוש, אך ניתן לערוך הסכם ממון בכל עת, וגם לאחר הנישואין, ולקבוע בו כיצד לחלק את הרכוש, במקרה של גירושין.

      האם חובה לאשר הסכם ממון בבית משפט?

      חוק יחסי ממון קובע שחובה לאשר הסכם ממון בין בני זוג נשואים, בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי. אישור ההסכם יינתן רק לאחר שבית המשפט וידא שבני הזוג ערכו את ההסכם מתוך הסכמה חופשית, ולאחר שהבינו את המשמעות של ההסכם ואת התוצאות של ההסכם.

      בנוסף קובע החוק, שהסכם ממון שנערך לפני הנישואין יכול להיות מאומת גם על ידי נוטריון שווידא שבני הזוג ערכו את ההסכם מתוך הסכמה חופשית לאחר שהבינו את המשמעות והתוצאות שלו.

      יחד עם זאת חשוב לדעת, שאימות נוטריון יכול להיות תקף רק במקרים שבני הזוג מתכננים להינשא, ולא במקרה שמדובר בבני זוג ידועים בציבור שבחרו להינשא שנים לאחר שחתמו על הסכם הממון. על בני זוג ידועים בציבור לא חל חוק יחסי ממון, ולכן הם אינם יכולים לערוך הסכם ממון, אלא הסכם חיים משותפים.

      מתי הסכם ממון לא תופס

      הצדדים לא חתמו על הסכם הממון

      על מנת שהסכם ממון יקבל תוקף, על שני הצדדים לחתום עליו, לאחר שהם הבינו את המשמעות שלו, ואת התוצאות שלו. הסכם ממון לא חתום או שנחתם רק על ידי בן זוג אחד, לא תופס.

      הצדדים לא אישרו את הסכם הממון כדין

      בנוסף לחתימת הצדדים, עליהם גם לאשר את הסכם הממון כדין, בערכאה שיפוטית מוסמכת או לאמת אותו אצל הנוטריון אם בני הזוג טרם נישאו, על מנת שההסכם יהיה תקף.

      קיפוח של צד בהסכם ממון

      הסכם ממון שמקפח צד אחד בהסכם באופן משמעותי וקיצוני, הוא הסכם שניתן לבטלו. ביטול הסכם מקפח אינו פשוט, ובית המשפט יעשה זאת רק במקרים חריגים.

      על מנת להוכיח שההסכם הוא מקפח יש להוכיח שהצד המקופח לא הבין את משמעות ההסכם או את תוצאותיו ושהקיפוח הוא משמעותי ומשתקף מכלל ההסכם, ולא רק מחלק מסעיפיו. כך למשל הסכם שיש בו סעיפים לטובת צד אחד בלבד, לא יהיה מקפח, אם יש סעיפים אחרים המאזנים את ההסכם לטובת הצד השני.

      הטעייה של צד בהסכם ממון

      הסכם שנחתם בעקבות הטעייה, הוא הסכם שניתן לבטל אותו. לא כל טעות בכדאיות ההסכם היא הטעייה, אלא רק במקרים בהם הצד השני הטעה את בן הזוג, ובן הזוג עשה מאמץ סביר לבחון את ההסכם עליו חתם, בטרם החתימה.

      צד שלא הבין את המשמעות או את תוצאות הסכם הממון

      הסכם ממון שנחתם על ידי מי שהיה נתון תחת לחץ או כפייה של בן הזוג, והסכם ממון שנחתם על ידי מי שלא היה כשיר משפטית בעת החתימה על ההסכם, הוא הסכם בטל.

      הסכם ממון לא יתפוס גם במקרים שבן הזוג היה כשיר, אך לא הבין את המשמעות של ההסכם או את תוצאותיו, בפרט אם הוא לא קיבל ייעוץ משפטי בטרם לחתימה על ההסכם. יחד עם זאת, בית המשפט יבחן את כלל הנסיבות, ולא בכל מקרה שצד לא קיבל ייעוץ משפטי ההסכם יבוטל.

      כמה עולה הסכם ממון?

      שירות מצד עורך דין לענייני משפחה, שינסח הסכם ממון מקצועי שיהיה תקף וישמור על הזכויות שלכם במקרה של גירושין, עולים לרוב כמה אלפי שקלים. במרבית המקרים בהם לבני הזוג אין קניין רב, עלות שירותי עורך הדין נעה בין 2,000-8,000 ₪, וכשמדובר בהסכם ממון מורכב, העלות נעה בין 8,000-20,000 ₪.

      עלות אגרות אישור הסכם ממון לשנת 2024:

      אימות הסכם ממון אצל נוטריון – 420 ₪ + 70 ₪ עבור כל אימות עותק נוסף.

      אישור הסכם ממון בבית המשפט לענייני משפחה – 505 ₪

      אישור הסכם ממון בבית הדין הרבני – 308 ₪

      אישור הסכם ממון בבית הדין השרעי או הדרוזי – 506 ₪

      ואם לא חתמנו על הסכם ממון?

      אם בני זוג נשואים לא חתמו על הסכם ממון, חל עליהם חוק יחסי ממון. על פי החוק, כל הרכוש המשותף של בני הזוג יתחלק ביניהם בחלקים שווים בעת הגירושין, אלא בנסיבות חריגות שיצדיקו זאת. הרכוש המשותף אינו כולל רכוש שצברו בני הזוג לפני הנישואין, רכוש שהתקבל במתנה או ירושה, וקצבאות מביטוח לאומי או עבור נזקי גוף.

      ישנם קשיים לא מעטים בחלוקת הרכוש על פי חוק יחסי ממון. כך למשל כאשר התקבלה ירושה או בן זוג הביא עמו רכוש מלפני הנישואין, על פי החוק רכוש זה אינו מתחלקת בין בני הזוג בגירושין. יחד עם זאת, על פי הפסיקה ישנם מקרים בהם הרכוש כן יתחלק, אם הוכח שבני הזוג התכוונו לשתף את הרכוש. הקושי להוכיח את כוונת הצדדים הוא גדול, והוא יוצר מחלוקות רבות וקשות בעת הגירושין.

      מה קורה כשצד לא מעוניין לחתום על הסכם ממון?

      אנשים רבים חוששים לערוך הסכם ממון. החששות נטועים לרוב בתחושה של חוסר אמון מצד בן הזוג, או שההסכם יהרוס את הרומנטיקה שבין בני הזוג.

      אך מי שרוצה שישרור בינו לבין בן זוגו אמון, ושחושק בהמשך הרומנטיקה, דווקא צריך לחתום על הסכם ממון.

      הדבר הראשון שחשוב להבהיר לבן זוג שלא מעוניין לחתום על הסכם ממון, הוא שהסכם ממון יגן עליכם מגירושין קשים, וכך ישמור על טיב היחסים ביניכם, גם כשהיחסים הזוגיים יגמרו. זה חשוב מאין כמוהו, בעיקר כשיש גם ילדים בתמונה.

      בנוסף, הסכם ממון יעזור לכם לתאם ביניכם את הציפיות בעניין הרכוש, ולבנות קשר שמבוסס על הסכמה מראש לגבי הרכוש של כל אחד מכם, וכך יגדיל את האמון שלכם זה בזו.

      סיבה נוספת שצד לא מעוניין לחתום על הסכם ממון, יכולה להיות נטועה בהסכם עצמו. במקרה כזה יש לבחון את ההסכם ולראות האם הוא אכן מתאים לשניכם, ואם יש מקום לגשר על הפערים ביניכם.

      אם יש מקום לגשר על הפערים, תוכלו להגיע להסכם ממון שיספק את שניכם, ולאחר מכן לחתום עליו ולאשר אותו.

      אם אין מקום לגשר על הפערים וטרם נישאתם, תאלצו להכריע האם אתם מוכנים לוותר על הסכם הממון, ובמקרה של גירושין להסתמך על חלוקת הרכוש על פי חוק יחסי ממון, או שאתם מוכנים לוותר על המשך הקשר עם בן הזוג שמסרב לחתום על הסכם הממון.

      איזון משאבים ללא מלחמות בגירושין

      בשורה התחתונה, הסכם ממון מקצועי, חכם ואחראי, ישמור על השקט הנפשי שלכם ועל הביטחון הכלכלי שלכם במקרה של גירושין. הסכם ממון יעזור לכם לקבוע כיצד תחלקו את הרכוש שלכם ביניכם, ויעזור לכם לקבוע איזה רכוש בחרתם להפריד, ואיזה רכוש הוא משותף ביניכם.

      כך תוכלו לאזן את המשאבים ביניכם, באופן נינוח ורגוע, מבלי להיקלע למאבקים כוחניים, ומבלי לבזבז זמן וכסף בבתי המשפט, במקרה של גירושין.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש