ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    9 דברים שחייבים לדעת לגבי תהליך גירושין

    תהליך הגירושין הוא הליך מורכב, המלווה בלא מעט קשיים. חלקם נובעים מסערת הרגשות בה נתון הזוג המתגרש, אך חלק לא מבוטל מהקשיים נובע מחוסר הידע של כל אחד מבני הזוג על תהליך הגירושין.

    מה היא בקשה ליישוב סכסוך? כיצד מנהלים תיק גירושין בבית הדין הרבני? מתי חשוב לפתוח ראשון הליך גירושין בבית המשפט? כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג? ולמה כדאי לכם להתגרש בהסכמה? לפניכם כל הדברים שחייבים לדעת על גירושין

    9 דברים שחייבים לדעת לגבי תהליך גירושין

    תוכן עניינים

    1# כדי לפתוח בהליך גירושין בערכאות השיפוטיות, יש להגיש קודם כל בקשה ליישוב סכסוך

    בטרם מתנהל דיון בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, על המעוניין להתגרש, ללא הסכמה, להגיש בקשה ליישוב סכסוך.

    ההליך מתנהל במשך 45 ימים (שניתן להאריך אותם במקרה הצורך), במהלכם מקיים הזוג ארבע פגישות מהו"ת (מידע, הערכה ותיאום). במהלך הפגישות אנשי המקצוע של יחידת הסכסוך, מנסים להבין את נקודות המחלוקת בין בני הזוג, ולתת להם מידע על הדרכים לפתרון הסכסוך.

    לאחר מכן, כל צד מוסר את החלטתו האם הוא מעוניין להמשיך בדרך של ניסיון גישור והגעה להסכמות ללא דיון בערכאה השיפוטית או לסיים את הליך יישוב הסכסוך.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      ב-15 הימים הבאים, מתקיימת "תקופת צינון", כלומר ההליך לא מתקדם כלל. ולאחר מכן מתחילים 15 ימי "זכות קדימה" להגשת תובענה, בהם מי שהגיש ראשון את הבקשה ליישוב סכסוך, יכול להחליט לאיזו ערכאה הוא מגיש את התביעה העיקרית.

      2# כדי לנהל הליך גירושין בבית המשפט, עליכם להגיש ראשונים תביעה

      לאחר שתיק יישוב הסכסוך נסגר ותמה תקופת ההמתנה, יכולים הצדדים המסוכסכים להתחיל בהליך הגירושין. הראשון שיגיש את התביעות הוא זה שיבחר באיזו ערכאה יתנהל הליך הגירושין.

      לכן, אם אתם רוצים לנהל את הליך הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה, עליכם למהר להגיש תביעה בכל אחד מנושאי הגירושין, ראשונים לבית המשפט. כדי שבית המשפט יקנה סמכות, אין צורך להוכיח עילת גירושין, אלא מספיק שאחד הצדדים מבקש להתגרש.

      3# כדי להתגרש בבית הדין הרבני עליכם להוכיח עילת גירושין

      צד המעוניין לנהל את הליך הגירושין בבית הדין הרבני, יגיש בקשה לפתיחת תיק גירושין, בבית הדין הרבני.

      לא ניתן להתגרש בבית הדין הרבני ללא הסכמה של שני בני הזוג. יחד עם זאת ניתן לחייב בן זוג המסרב להתגרש, בגירושין, אם יש עילת הגירושין מוצדקת והוכחות לקיום העילה. עילת גירושין מוצדקת, היא עילה על פי הדין הדתי, כמו בגידה, מעשה כיעור, עבירות דתיות שונות, סירוב לקיים יחסי אישות ועוד.

      מי שמעוניין לדון גם ביתר הנושאים הקשורים להליך הגירושין, כמו חלוקת רכוש בין בני זוג, מזונות אישה וכו', עליו לכרוך את התביעות הללו לתיק הגירושין. על הכריכה להיות כנה ולהתבצע כדין, כדי שניתן יהיה לדון בנושאים אלו בבית הדין הרבני.

      רצוי שבן הזוג המעוניין להתגרש, יפנה להתייעצות עם עורך דין גירושין או לטוען רבני מוסמך, שילוו אותו בהליך ויסייעו לו בהגשת כתב תביעה מפורט ומנומק.

      4# קיימים הבדלים בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה

      קיימים הבדלים משמעותיים בין בתי המשפט לענייני משפחה, לבין בתי הדין הרבניים. ככלל בתי הדין הדתיים ובתי המשפט לענייני משפחה כפופים לחוקי מדינת ישראל. יחד עם זאת, בתי הדין הדתיים לא יפעלו בניגוד לדין הדתי, וגם כאשר הם חייבים לשפוט על פי הדין האזרחי, הפרשנות שהם יינסכו לתוך החוק האזרחי, תהיה בהתאם לתפיסת העולם של הדין הדתי.

      לכן בתחומים רבים, התוצאה בניהול ההליך בכל ערכאה תהיה שונה. כך למשל ניהול הליך רכוש בבית הדין הרבני יכול להסתיים בתוצאה שונה מהתוצאה בבית המשפט, למרות שבית הדין מחויב לפסוק לפי הדין האזרחי. במקביל גם התוצאה בניהול הליך מזונות אישה בבית המשפט יכולה להיות שונה מהתוצאה בבית הדין, למרות שבית המשפט מחויב לפסוק לפי הדין הדתי.

      5# זוגות חד מיניים שהתחתנו צריכים לעבור הליך התרת נישואין

      ככלל בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל, יתגרשו בישראל על פי דתם, כך גם שני יהודים שהתחתנו בחו"ל, יתגרשו בבית הדין הרבני. יחד עם זאת, כשמדובר בבני זוג מדתות שונות או בבני זוג מאותו המין שנישואיהם אינם מוכרים בבית הדין הרבני, הם אינם יכולים להתגרש בבית הדין הרבני.

      אם הנישואין שלהם נרשמו בישראל, הדרך היחידה שהם יכולים להתגרש היא באמצעות הליך התרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה. בנוסף כמובן שעליהם גם להסדיר את הסוגיות הנלוות לפרידה, כמו רכוש וילדים.

      6# הרכוש בין בני זוג נשואים יחולק על פי חוק יחסי ממון

      חלוקת רכוש בגירושין בין בני זוג נשואים מתבצעת לפי חוק יחסי ממון, החל על בני זוג שנישאו החל משנת 1974. על פי החוק כל אחד מבני הזוג זכאי בעת הגירושין, למחצית מהרכוש המשותף.

      הרכוש המשותף הוא הרכוש אותו צברו בני הזוג במהלך הנישואין. אם קיימים נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, או נכסים שאחד מבני הזוג קיבל בירושה או במתנה בזמן הנישואין, נכסים אלה לא יחשבו לרכוש משותף, ולא יחולקו עם בן הזוג השני.

      הרכוש המשותף הוא הרכוש אותו צברו בני הזוג במהלך הנישואין.

      7# הרכוש בין בני זוג לא נשואים יחולק לפי הלכת השיתוף

      בני זוג ידועים בציבור אינם צריכים להתגרש, אך הם צריכים להסדיר את האופן בו יחולק הרכוש ביניהם. חוק יחסי ממון לא חל על בני זוג שנישאו לפני שנת 1974, ולא על ידועים בציבור שלא נישאו. על בני זוג אלה תחול הלכת השיתוף.

      על פי ההלכה, נכסים משותפים שהזוג צבר במהלך החיים המשותפים, או נכסים שניכרה לגביהם הכוונה לשתפם עם בן הזוג השני, יחולקו ביניהם באופן שווה בעת הפרידה, בתנאי שכל בן זוג תרם ממשאביו ומכוחו לבניית הזוגיות.

      8# כשמתגרשים חשוב לדאוג לטובת הילדים

      גירושין הם קשים לבני הזוג וגם לילדיהם. לכן כדאי שתדאגו לטובת הילדים בגירושין. ראשית כדאי לנסות לצמצם את החיכוכים ביניכם, ולהגביל אותם לניהול ההליך בערכאות השיפוטיות בלבד. לכן הרחיקו את הילדים ממוקד הסכסוך, ובוודאי שאל תערבו אותם בהליכי הגירושין המשפטיים.

      בנוסף חשוב לתכנן מראש את הליך הגירושין. אספו אסמכתאות שונות, בכל הנוגע לרכוש, התחייבויות, הכנסות, הוצאות וכדומה. כך, יידע כל בן זוג שבן הזוג השני לא מסתיר ממנו מידע בנושא, וחלוקת הרכוש ביניהם תהיה הוגנת. ידיעה זו תמנע לחצים וריבים ואף תגביר את סיכוי הזוג לשמור על יחסים טובים לאחר הגירושין.

      9# אם כבר מתגרשים, אז בהסכמה

      גירושין כאמור הם הליך קשה, רגשית וכלכלית, הם פוגעים בילדים, בכם, ובחוסן הכלכלי שלכם. יחד עם זאת, כשאין ברירה אז עדיף להתגרש מאשר להישאר בנישואין קשים ומזיקים. אם הגעתם לרגע שאין לכם ברירה אלא להתגרש, אז עשו זאת בהסכמה.

      כדי להתגרש בהסכמה ולחסוך את המאבקים, כדאי לפנות להליך גישור ולנסח הסכם גירושין, שיעניק מענה לכל הצרכים שלכם בגירושין, ובנוסף גם יחסוך לכם כסף וזמן רב.

      *התוכן עודכן ביום 9.10.24

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש