ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    גירושים רפורמים [מדריך משפטי, 2024]

    זוגות רבים בישראל בוחרים להינשא שלא דרך הרבנות אלא בדרכים אלטרנטיביות, הן בשל כך שהם אינם רשאים להתחתן באמצעות הרבנות ("פסולי חיתון") והן בשל כך שהם מבקשים שלא להינשא באמצעות הרבנות מטעמים אידיאולוגיים.

    נשאלת השאלה מה הם נישואים רפורמים ומה קורה כאשר בני זוג שנישאו בנישואים רפורמים מבקשים לשים סוף לנישואים שלהם ומעוניינים להתגרש בגירושים רפורמיים?

    תוכן עניינים

    ההגדרה של נישואים רפורמים

    נישואים רפורמיים הם טקס חתונה בעל מאפיינים דתיים ליברליים, המבוסס על ערכי שוויון ושותפות. לטקס החתונה הרפורמי אין משמעות ממוסדת במדינה, והוא אינו נחשב לטקס נישואים שיקנה לבני הזוג מעמד של בני זוג נשואים.

    ככל שבני הזוג מעוניינים להינשא כחוק ולהירשם כנשואים, עליהם יהא להינשא באמצעות הרבנות או בנישואים אזרחיים בחו"ל.

    הסמכות להשיא בני זוג בישראל נתונה לבית הדין הדתי בלבד, בהתאם למעמדם האישי של בני הזוג. יחד עם זאת, ככל שמדובר בבני זוג יהודים, טקס חתונה רפורמי, עשוי להחשב כנישואים תקפים בדיעבד על פי ההלכה, מה שעשוי ליצור מצב שבית הדין הרבני ידרוש מתן גט על מנת שבני הזוג לא יחשבו נשואים.

    מה בין נישואים רפורמים לידועים בציבור

    טקס נישואים רפורמים, הוא טקס נישואים לא רשמי, שלאחריו, לא ניתן לרשום את בני הזוג כנשואים. לכן בני זוג שנישאו בטקס רפורמי בלבד, ולא נישאו באופן רשמי בחו"ל, אינם נחשבים לזוג נשוי, אלא לכל היותר לזוג ידועים בציבור.

    בישראל, לבני זוג ידועים בציבור ישנו מעמד משפטי דומה, ואף כמעט זהה למעמדם של בני זוג נשואים. בני זוג ידועים בציבור יהיו זכאים לזכויות רבות שבני זוג נשואים זכאים להן. יחד עם זאת, במקרים רבים, על מנת לזכות בזכויות, יש להוכיח כי בני הזוג הם אכן ידועים בציבור.

    טקס נישואים רפורמים, יכול להוות ראיה משמעותית לכך שבני הזוג התכוונו לחיות יחד כזוג, ולנהל חיי משפחה תקינים, ובכך לסייע לבן זוג להוכיח כי אכן מדובר בקשר של ידועים בציבור.

    הסכמי זוגיות בנישואים רפורמיים

    חוק יחסי ממון חל על זוגות שנישאו באופן רשמי, כדת וכדין או בנישואים אזרחיים בלבד, ואינו חל על בני זוג שנישאו בנישואים רפורמיים. על בני זוג ידועים בציבור שנישאו בטקס נישואים רפורמי, תחול חזקת השיתוף.

    המשמעות היא שמצד אחד על בני הזוג מוטלת החובה להוכיח שהם אכן היו ידועים בציבור ושהם התכוונו לשתף את הנכסים ביניהם, ומצד שני, מספיק שתוכח כוונת שיתוף ביניהם, והנכסים שלהם עשויים להתחלק עם בן הזוג, גם כשהם לא מעוניינים בכך.

    הסכם זוגיות בנישואים רפורמיים יסייע לבני הזוג להסדיר קודם כל את מערכת היחסים הזוגית ביניהם באופן רשמי, כך שיהיה ברור שהם התכוונו לחיות כבני זוג.

    בנוסף הסכם זוגיות יסייע לבני הזוג להסדיר את המערכת הכלכלית ביניהם, כפי שהם מבקשים לעשות זאת. כך בני הזוג יוכלו לבקש להפריד את כל הרכוש שלהם, להפריד חלק מהרכוש, או לשתף את כל הרכוש, כפי רצונם.

    התנועה הרפורמית בישראל וגישתה למוסד הנישואים

    התנועה הרפורמית מאמינה שהיהדות התפתחה עם השנים והשתנתה בהתאם למבנה החברתי בכל תקופה.

    לפיכך שוללת התנועה הרפורמית מצוות שנוגדות את המצפון ושאינן תואמות את רוח התקופה. גישתה של התנועה הרפורמית היא כי היהדות לבשה ופשטה צורתה מדור לדור, והיהדות ההיסטורית התאימה עצמה לזמן ולמקום.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      גישת התנועה הרפורמית בישראל למוסד הנישואים היא כי יש להתאימו לזמן ולמקום בו אנו נמצאים, כיום הגישה היא מתן דגש על ערכי שוויון.

      העקרונות המנחים את התנועה הרפורמית בעריכת טקס הנישואים הם שיתוף בני הזוג בעיצוב הטקס שיתאים לבחירותיהם שלהם ושוויון בין בני הזוג במהלך הטקס, כלומר בברכות האירוסים, החלפת טבעות, וכתובה שתהא הצהרת מחויבות הדדית בין בני הזוג.

      האם יש הבדל בין נישואים רפורמים לנישואים אורתודוכסיים?

      בדומה לטקס הנישואים האורתודוכסי, טקס נישואים רפורמי הוא טקס נישואים מסורתי המקיים את כלל רכיבי החתונה היהודית: החופה, ברכות האירוסים, קידושין בטבעת, קריאת כתובה, שבע ברכות ושבירת כוס.

      ההבדל בין טקס החתונה האורתודוכסי לזה הרפורמי, הוא כי לבני הזוג ישנה השפעה על אופי עריכת הטקס, הם ילמדו ויבינו את מרכיבי הטקס ויבחרו לעצמם כיצד לבנות אותו בהתאם לרוח שיוויונית בין בני הזוג.

      ההבדל החשוב ביותר בין נישואים רפורמים לנישואים אורתודוכסיים בישראל, הוא שנישואים רפורמים אינם מוכרים בישראל כנשואים תקפים. ובני זוג שנישאו בנישואים רפורמיים אינם יכולים להירשם במרשם האוכלוסין כנשואים, זאת בניגוד לנישואים אורתודוכסיים שיקנו להם מעמד של זוג נשוי.

      האם ניתן להינשא בטקס רפורמי מבלי לערוך נישואים אזרחיים בחו"ל?

      כן, אך על בני הזוג להיות מודעים לכך שהם לא ייחשבו כנשואים ולא יוכלו להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין, על כלל המשמעויות המשפטיות הכרוכות בכך.

      בני הזוג יוכלו להיחשב כידועים בציבור, ותחול עליהם הלכת השיתוף בכל הנוגע לרכוש שנצבר להם במהלך חייהם המשותפים, לפיה רכוש זה יהא רכוש משותף לצדדים בחלקים שווים.

      מומלץ לבני זוג שבחרו שלא להינשא באופן רשמי באמצעות נישואים אזרחיים בחו"ל, לערוך ביניהם הסכם חיים משותפים ולאשר אותו בפני בית המשפט לענייני משפחה, הסכם זה ימנע סכסוכים משפטיים עתידיים, יתן תוקף משפטי לחיים המשותפים של בני הזוג ויקנה להם מעמד דומה (אך לא זהה) למעמדם של זוגות נשואים.

      כיצד מתגרשים בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים

      בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים יתגרשו בהתאם לסטטוס הדתי שלהם:

      • בני זוג יהודים – יתגרשו בבית הדין הרבני
      • בני זוג מעורבים – מדתות שונות או חסרי דת, הגירושים יעשו באמצעות בית המשפט לענייני משפחה, בהליך התרת נישואים אזרחי.

      האם לבית הדין הרבני סמכות לדון בגירושים רפורמים?

      כן, כאשר מדובר בבני זוג ששניהם יהודים לבית הדין הרבני תהא סמכות בלעדית לדון בגירושים ביניהם ועל מנת להירשם כגרושים עליהם יהא לקבל גט.

      כמו כן כאשר בן זוג אחד הינו יהודי ויש ספק ביהדותו של בן הזוג השני, כלומר כאשר יתכן ובן הזוג השני הוא יהודי גם כן, יתכן ויידרש גט לחומרא על מנת שהצדדים יחשבו כגרושים. גט לחומרא הינו גט שנועד להסיר ספק כאשר נישואים נערכו לא על פי ההלכה, למשל במקרה של נשואים רפורמים.

      האם לבית הדין הרבני סמכות לדון בתביעות הכרוכות לגירושים בגירושים רפורמים?

      שאלה זו לא הוכרעה במלואה. בבג"צ בבלי נקבע בהערת אגב כי הסמכות לדון בתביעות הכרוכות במקרה זה תהא נתונה לבית המשפט לענייני משפחה ולא לבית הדין הרבני. יחד עם זאת בתי הדין הרבני טענו כי מדובר בהערת אגב בלבד ולא בתקדים מחייב.

      על כן התשובה המקובלת כיום לשאלה זו, היא כי בית הדין הרבני עשוי לדון בתביעה כרוכה שהוגשה לו בנושאי רכוש ומשמורת, וכי הוא ידון בתביעות אלו בהתאם לדין האזרחי.

      זכויות מן הדין הדתי בגירושים רפורמים

      לאור כך שבני הזוג לא נישאו בנישואים כדת משה וישראל, אין שטר כתובה תקף ואין זכאות למזונות אישה, כך שהאישה אינה יכולה לתבוע זכויות כלכליות בבית הדין הרבני.

      יחד עם זאת, בני הזוג יכולים לערוך הסכם ממון או הסכם חיים משותפים ולעגן זכויות כלכליות אלה במקרים בהם בני הזוג יתגרשו או יפרדו.

      מה מאפיין גירושים רפורמים

      גירושים רפורמים בדומה לכלל הליכי הגירושים יכללו שלושה נושאים עיקריים:

      1. חלוקת רכוש בין בני זוג
      2. מזונות ילדים
      3. חלוקת זמני שהות על הילדים

      המאפיין השונה של גירושים רפורמים הוא לעניין מתן הגט. בית הדין הרבני ידרוש מתן "גט לחומרא" ככל שקיים חשש קידושין בין בני הזוג. גט לחומרא, בשונה ממתן גט מעיקר הדין שהינו הגט הנדרש בנישואים על פי ההלכה, אינו מצריך הגשת בקשה ליישוב סכסוך בבית הדין הרבני, והוא יסודר באופן מידי ככל שיש הסכמה לתת את הגט.

      ככל שאחד הצדדים מסרב למתן הגט, בית הדין הרבני לא יקיים דיונים רבים בכך אלא יחייב את מתן הגט וימהר להכריז על בן הזוג המסרב כסרבן גט. יתרה מכך, במקרים רבים של סרבנות גט כאשר מדובר בגט לחומרא, יקבע בית הדין כי הנישואים האזרחיים אינם מצריכים כלל גט לחומרא וניתן לבטל את הנישואים מעיקרם.

      כך למשל כשאחד מבני הזוג אינו יהודי, או אם בית הדין ישתכנע שבני הזוג לא חיים יחד משך תקופה ארוכה, אין מקום לשלום בית והנישואים בטלים.

      גירושים בין בני זוג בני דתות שונות

      גירושים בין בני זוג מדתות שונות יערכו באמצעות הגשת תביעה להתרת נישואים לבית המשפט לענייני משפחה אליה יצורפו בין היתר תעודת הנישואים מתורגמת ומאומתת באמצעות נוטריון, תמציות רישום לפי חוק מרשם האוכלוסין שיעידו על הדת של כל אחד מבני הזוג ותצהירים ועדויות שונות בעניין דתם של כל אחד מבני הזוג.

      לאחר שבית המשפט יאשר את קבלת כלל המסמכים הדרושים לו, בית המשפט יפנה עם כלל המסמכים שהגישו בני הזוג בעניין דתם בבקשה לבית הדין הרלוונטי לכל אחד מבני הזוג, ויבקש לקבל חוות דעת. בית הדין הדתי יקבע בהתאם למסמכים שהוגשו לו ולמידע המצוי בידיו, האם הסמכות לדון בגירושים של בני הזוג נתונה בידיו.

      ככל שבית הדין הדתי יקבע כי אין לו סמכות לדון בגירושים של בני הזוג, התביעה תוחזר לידי בית המשפט לענייני משפחה, שידון בה ויתיר את נישואיהם.

      גירושים בין בני זוג חסרי דת

      בהתאם לחוק ברית הזוגיות לחסרי דת, בני זוג חסרי דת רשאים לערוך ברית זוגיות ולהירשם במרשם הזוגיות במשרד המשפטים. דינם של בני זוג שנרשמו במרשם הזוגיות כדין בני זוג נשואים על כל המשמעויות הכרוכות בכך, לרבות כך שחוק יחסי ממון יחול עליהם בשינויים המחייבים.

      כאשר בני זוג שנרשמו במרשם הזוגיות מבקשים להתיר את הזוגיות שלהם הם יוכלו להגיש לרשם הזוגיות בקשה בהסכמה למחיקתם מהמרשם – ודינה יהא התרת הזוגיות שלהם.

      ככל שאין הסכמה בין בני הזוג להימחק מהמרשם, על בן הזוג המעוניין בהתרת הזוגיות לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה ליישוב סכסוך לצורך התרת הנישואים.

      יצוין כי דינם של בני זוג חסרי דת שנישאו בנישואים אזרחיים יהא כשל בני זוג מדתות שונות לעניין התרת נישואיהם ועליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה לצורך כך.

      מעמדם של גירושים רפורמים

      בשורה התחתונה, כיום מעמדם של גירושים רפורמים כמעט והושווה למעמד גירושים רגילים, פרט לכל הנוגע לדין הדתי. גירושים רפורמים יהיו דומים לכל הליך גירושים אחר בכל הנוגע לסוגיית הרכוש, מזונות ומשמורת הילדים.

      ההבדל בין גירושים רפורמים לגירושים על פי ההלכה טמון בהליך מתן הגט עצמו. בעוד מי שנישא כדת וכדין יידרש להליך סידור גט בבית הדין הרבני, מי שנישא בנישואים רפורמים יזדקק להליך סידור גט (במרבית המקרים) רק אם הוא נישא בנישואים אזרחיים בחו"ל, ובכל מקרה בית הדין הרבני ידרוש מתן גט לחומרא בלבד, שהינו גט קל למימוש.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש