מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מזונות ילדים בגירושין [מדריך משפטי, 2024]

    בני זוג שמתגרשים עם ילדים, ובפרט ילדים עד גיל 18, נדרשים להסדיר ביניהם את תשלומי המזונות עבור הילדים. נושא זה עשוי להיות סבוך ועתיר מחלוקות, ולכן חשוב שתקבלו את כל המידע הנחוץ על מזונות ילדים בגירושין.

    איך מחשבים מזונות ילדים בגירושין? האם המזונות מושפעים מיחס זמני השהות? האם מיחס הכנסות ההורים? איך מחשבים מזונות עבור ילדים שעברו את גיל 18? וכיצד כדאי לחלק את המזונות בגירושין?

    מזונות ילדים בגירושין [מדריך משפטי, 2024]

    נשאלות השאלות: איך נקבעים מזונות הילדים בגירושין? האם הוא מושפע מיחס זמני השהות? האם מיחס הכנסות ההורים? ומה גובה דמי המזונות שיש לשם, לדוגמא, עבור שני ילדים?

    תוכן עניינים

    איך מחשבים מזונות ילדים בגירושין

    ישנם מספר קריטריונים אשר לפיהם מחשבים מזונות ילדים בגירושין:

    גילאי הילדים: מזונות ילדים עד גיל 6 אינם שווים בגובהם למזונות ילדים בני 6 עד 15, ואלו אינם שווים בגובהם למזונות ילדים בני 15 עד 18.

    דת: גם לתשובה על השאלה האם בני הזוג המתגרשים הם יהודים, שילדיהם צפויים לשרת בצה"ל או בשירות לאומי, יש השפעה על גובה מזונות הילדים.

    צרכיהם של הילדים: בדגש על גילאי הילדים, הדין האישי החל על בני הזוג (קרי הוריהם של הילדים), ובמידה שמדובר ביהודים – ישנה חלוקה בין מזונות הכרחיים לבין מזונות מדין צדקה.

    הסדר חלוקת זמני השהות: הקביעה מתי ילדיהם המשותפים של בני הזוג ישהו אצל אמם, ומתי ישהו אצל אביהם – הן בימי חול, הן בסופי שבוע והן בחגים.

    הכנסותיו של כל הורה: מהי הכנסתם בפועל של ההורים וכמה הכנסה נשארת להורה משלם המזונות, לשם מחייתו.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      איך מחשבים מזונות ילדים בגירושין

      בעבר, תשלום דמי המזונות החל על יהודים, היה חל על האב עד הגיעו ילדיו לגיל 15, ולאחר מכן המזונות ניתנו מדין צדקה. לכן לא הייתה השפעה של יחס ההכנסות בין ההורים לדוגמא.

      אך החל משנת 2017 נפסקה הלכה תקדימית ששינתה את פני ההיסטוריה, הלכת בע"מ 919/15. הלכה זו קבעה שמזונות ילדים אצל בני זוג יהודים, יקבעו כך שעד גיל 6 הם חלים על האב כפי שהיה בעבר, ולאחר גיל 6 המזונות מתחלקים באופן משותף בין ההורים בהתאם לקריטריונים שלהלן:

      • צרכי הילדים

      צרכי הילדים ההכרחיים מורכבים מהוצאות שוטפות וקבועות עבור הילדים והם כוללים בין היתר, מזון לילדים, היגיינה, ביגוד, הנעלה ועוד. צרכים אלה מחושבים בהתאם לחיים אליהם הורגלו הילדים במהלך הנישואין. כך הורה שגידל את ילדיו בחיי שפע, צפוי יהיה לשלם מזונות גבוהים יותר.

      • יחס ההכנסות בין ההורים

      חלוקת נטל המזונות תחושב בהתאם ליחס ההכנסות בין ההורים. כך המזונות צפויים להיות נמוכים יותר ככל שהפער בין ההכנסות הוא קטן יותר, ולהפך.

      • יחס חלוקת זמני השהות

      מזונות הילדים יחושבו בהתבסס על הזמנים בהם הם שוהים אצל אמם ואצל אביהם. ככל שהילדים שוהים אצל שני ההורים באופן מאוזן יותר, כך המזונות צפויים להיות נמוכים יותר (מאידך, גם הכסף שיוציא כל הורה על הזמן בו הילדים שוהים אצלו גם יהיה גבוה יותר). התייחסות לזמני השהות תהיה לפי זמני השהות בפועל, ולא רק לפי הזמנים הפורמליים שנקבעו בפסק הדין או בהסכם גירושין.

      כדאי לשים לב שזמני השהות אינם חייבים להיות זהים, אלא מספיק שהם יהיו דומים, כדי שתהיה הפחתה בתשלומי המזונות.

      חשוב לדעת שגם אם ההורים הגיעו להסכמות ביניהם כיצד לחלק את המזונות בגירושין, ההסכמות צריכות להיות בהתאם לטובת ילדיהם, ולכן בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יבחן את ההסכמות, ולאחר מכן יחליט האם לאשר אותן או לא.

      איך מחשבים מזונות ילדים בדתות אחרות?

      במקרה שבני הזוג אינם יהודים, אלא בני דת אחרת, המזונות יקבעו בהתאם לדתם של בני הזוג, אלא במקרים בהם הדין הדתי לא מחיל עליהם חובת תשלום מזונות. במקרים אלה, החוק האזרחי קובע שחובת המזונות תחול בהתאם לדין האזרחי. הדין האזרחי קובע חלוקת מזונות החל מגיל לידה לפי הקריטריונים שלעיל.

      כך למשל במקרים בהם האב חסר דת ולא חלה עליו חובת מזונות, הוא יישא במזונות הקטינים יחד עם האם החל מלידת הקטינים, בהתאם לצרכי הילדים, זמני השהות עמם ויחסי ההכנסות בינו לבין האם.

      איך מחשבים מזונות במשמורת משותפת?

      רבים טועים לחשוב שכאשר יש משמורת משותפת, הקובעת חלוקת זמני שהות שווה בין ההורים, לא ישולמו מזונות. אך מדובר במיתוס שגוי. על פי העקרונות שלעיל, כאשר זמני השהות הם שווים, גובה המזונות של ילדים מעל גיל 6, יחושב בהתאם לפערי ההכנסה בין ההורים.

      כך יתכנו מקרים בהם לא ישולמו דמי מזונות ילדים או שיפסק תשלום מזונות נמוך במיוחד, אם ההכנסות של ההורים הן דומות.

      יחד עם זאת, אם יש פערי שכר גבוהים בין ההורים, יקבע תשלום מזונות גבוה יותר, למרות שזמני השהות הם שווים.

      גם כאשר מדובר בילד מתחת לגיל 6, תשלום המזונות עשוי להיות גבוה יותר, למרות שזמני השהות שווים וההכנסות זהות. אף על פי כן, בשנים האחרונות, נראים יותר ויותר מקרים בהם זמני השהות השווים במקרים של ילדים מתחת לגיל 6, מפחיתים את גובה נטל המזונות.

      איך מחשבים מזונות ילדים לאחר גיל 18?

      ככלל, חובת תשלום מזונות ילדים היא עד גיל 18, עת הילד מגיע לגיל בגרות, ולכאורה יכול לדאוג בעצמו לצרכיו. יחד עם זאת, בישראל, נהוג לפסוק מזונות לילדים גם לאחר גיל 18.

      ראשית בית המשפט יקבע לרוב כי תשלום המזונות לא יחדל ברגע שימלאו לילד 18 שנים, אלא רק לאחר סיום 12 שנות לימוד כחוק.

      בנוסף, בישראל, בתקופת השירות הצבאי או השירות הלאומי, הילדים לרוב ממשיכים להתגורר בבית ההורים, ונאלצים להסתמך עליהם כלכלית. לכן בית המשפט נוהג לפסוק שתשלום המזונות ימשך גם לאחר סיום הלימודים התיכוניים.

      לרוב בית המשפט קובע את חובת תשלום מזונות הילדים עד תום השירות הצבאי הסדיר או השירות הלאומי, או עד גיל 21, לפי המאוחר מביניהם. יחד עם זאת, בתקופה זאת, נהוג לקבוע סכום מזונות מופחת, בסך של 1/3 מסכום המזונות שנקבע עד גיל 18.

      איך מחשבים דמי מזונות עבור 2 ילדים?

      על פניו, על מנת לענות על השאלה כמה דמי מזונות משלמים עבור מספר ילדים, יש קודם כל, לענות על השאלה כמה דמי מזונות משלמים עבור ילד אחד. אך התשובה לשאלה זו אינה קבועה, ותלויה בגורמים שונים. כמו כן, תשלום מזונות עבור שני ילדים אינו מכפלה של תשלום מזונות עבור ילד אחד.

      רבים מהצרכים אשר משולמים עבור ילד אחד, כמו משכנתא, שכירות, גז, חשמל וכדומה, זהים לצרכיהם של שני ילדים, ואין כל סיבה שדמי מזונות המשולמים עבור שני ילדים יהיו גבוהים פי שניים מדמי מזונות המשולמים עבור ילד אחד.

      לכן, בדרך כלל, דמי המדור עבור ילד אחד יחושבו לפי 30% מדמי המדור המלאים המשולמים בפועל על ידי האם (לרוב האם היא זו שמקבלת את דמי המזונות, אך במקרים בהם האב זכאי לקבל דמי מזונות, האמור יחול על דמי המדור שמשלם האב בפועל).

      כאשר מדובר בשני ילדים דמי המדור יחושבו לפי 40% מדמי המדור המלאים. כשמדובר בשלושה ילדים ומעלה, דמי המדור יחושבו לפי 50% מדמי המדור.

      חשוב להבהיר, שתשלום דמי המדור המלאים יכללו תשלום עבור דירה והוצאות דיור, והתשלומים צריכים להיות סבירים בהתאם לצרכי הילדים.

      מהו תשלום הוצאות חריגות (מחציות)?

      הוצאות חריגות, הן הוצאות לא קבועות, הכוללות בין היתר תשלומים עבור חינוך ובריאות שאינם ממומנים בסל הבריאות, הוצאות עבור חוגים, קייטנות, צהרונים, שיעורים פרטיים, טיפולים רגשיים ועוד.

      בעבר ההוצאות החריגות נקראו גם מחציות, שכן כל הורה, נשא במחצית מהעלות עבור תשלום כל הוצאה חריגה. יחד עם זאת, כיום ישנן שיטות נוספות לחישוב ההוצאות החריגות, וייתכן והתשלום יחולק בהתאם ליחס ההכנסות בין ההורים.

      מה צריך לעשות הורה אשר מעוניין להגדיל או להקטין את גובה מזונות הילדים?

      הורה שמעוניין להגדיל או להקטין את גובה מזונות הילדים, צריך להגיש בקשה ליישוב סכסוך. אם הניסיון ליישב את הסכסוך אינו צולח, עליו להגיש תביעה לערכאה השיפוטית שקבעה את גובה המזונות, או אישרה את ההסכם עליו חתמו בני הזוג. למשלם או מקבל המזונות ניתנים 15 ימים להגיש כתב הגנתו.

      בקשה לשינוי גובה המזונות ניתן להגיש במקרה של שינוי משמעותי ומהותי, שלא היה ידוע במועד מתן פסק הדין או מועד אישור ההסכם, ולא ניתן היה לצפות אותו.

      דוגמאות למקרים בהם ניתן לבקש לשנות את גובה המזונות:

      • שינוי בזמני השהות עם הילדים – שלא היה צפוי בעת שנקבעו דמי המזונות.
      • שינוי מגורים לא צפוי – המשפיע על זמני השהות, למשל מעבר פתאומי של משלם המזונות לחו"ל, המפחית באופן ניכר את זמני השהות.
      • מעבר ילד להתגורר בפנימייה – במקרים אלה בית המשפט יבחן את השינוי שנוצר במסגרת זמני השהות של הילד עם ההורים, ופער הזמנים שבהם שוהה אצל כל אחד מהוריו, ובהתאם לכך יקבע האם יש לשנות את דמי המזונות.
      • מחלה או תאונה לא צפויה (חו"ח) – למשל כזו המחייבת טיפול משמעותי והשגחה צמודה, הפוגעת ביכולת ההשתכרות של ההורה באופן משמעותי ומהותי.

      כיצד כדאי לחלק את המזונות בגירושין?

      סכסוכי מזונות יכולים להיות סכסוכים קשים שפוגעים קודם כל בטובת הילדים. עצם המאבק בין ההורים, שיכול להפוך למאבק ממושך מאוד, במשך שנים רבות עד לתום חובת תשלום המזונות, משפיע באופן קשה על הילדים ועל בריאותם הנפשית.

      סכסוך מתמשך בין ההורים, יכול לגרום לילדים לדיכאונות, לחרדות, לכעסים ואף לניתוק קשר עם אחד ההורים (ניכור הורי). גם מזונות שאינם תואמים את טובת הילד, יכולים לפגוע בילדים, שלא יקבלו את מה שהם זקוקים לו, או יאלצו לחיות בבית אחד שתואם את צרכיהם, ובית אחד שאינו תואם את צרכיהם.

      לכן בסופו של יום, את המזונות כדאי לחלק בהסכם גירושין, שיחסוך את המאבקים המיותרים בין ההורים. בנוסף הסכם הגירושין יחסוך להורים כסף רב, וכך גם יאפשר להם לדאוג כלכלית לילדיהם. הסכם הגירושין בעניין המזונות, חייב גם להיות תואם לצרכי הילדים, ולענות על טובתם, כך שלא ייווצר מצב שהילדים יפגעו.

      *התוכן עודכן ביום 27.10.24

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש