ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    ביה"ד הרבני הגדול: למרות טענות האישה לקיפוח – הסכם הגירושין לא בוטל!

    בני זוג התגרשו וערכו הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין. האישה הספיקה ליהנות מהסעיפים המטיבים עמה בהסכם, ומספר חודשים לאחר מכן, ביקשה לבטל את הסכם הגירושין, בטענה שזכויותיה בהסכם קופחו.

    בית הדין הרבני הגדול קבע שהאישה ערכה את הסכם הגירושין מרצונה החופשי, ושההסכם הכולל, לא קיפח את זכויותיה באופן המצדיק את ביטולו. לפיכך פסק בית הדין הרבני, שהסכם הגירושין יישאר בתוקף ולא יבוטל.

    תוכן עניינים

    האישה טענה שהסכם הגירושין קיפח את זכויותיה

    גבר ואישה שביקשו להתגרש, ערכו הסכם גירושין. בהסכם הגירושין הסכימו הצדדים על סכום המזונות שיוטל על הגבר, ועל חלוקת הרכוש ביניהם. על פי הסכם חלוקת הרכוש, האישה ויתרה על כתובתה והגבר נשאר עם דירת המגורים, והעסק שבבעלותו. בתמורה הגבר רכש לאישה דירה על פי בחירתה, ונשא לבדו בכל החובות. בנוסף הסכימו הצדדים, שכל אחד מהם יישאר עם הפנסיה ממקום עבודתו.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      כעבור מספר חודשים מיום אישור הסכם הגירושין בבית הדין הרבני, ביקשה האישה לבטל חלק מסעיפי ההסכם, בטענה כי הסכם הגירושין הוא הסכם מקפח, ולפיכך יש לבטלו.

      האישה טענה שהיא לא ידעה שעל פי החוק היא זכאית לחלק בפנסיה של בן זוגה. לכך משמעות רבה שכן לגבר יש זכויות רבות בקרן הפנסיה, בעוד היא עבדה זמן מועט, והזכויות שלה בפנסיה הן מועטות. בנוסף טענה האישה שבבעלות הגבר נשאר עסק רווחי מאוד, ושהדירה שרכש לה הגבר, לא ביטאה חלוקה שוויונית של דירת המגורים שנשארה בבעלותו.

      הגבר התנגד לביטול הסכם הגירושין. לטענתו ההסכם לא נכפה על האישה, ולא קיפח את זכויותיה. אמנם זכויותיה של האישה בפנסיה מועטות יותר והעסק נשאר בבעלותו, אך הבעל לקח על עצמו את כל ההתחייבויות של בני הזוג, כולל החובות שצבר העסק, והאישה זכתה בתמורה לפתוח דף חדש ללא חובות ולקבל דירה חדשה נקייה ממשכנתא. דירה ששוויה עולה על מחצית שווי דירת הצדדים שנותרה בבעלותו.

      הסכם הגירושין הוא מקשה אחת שסעיפיו תלויים זה בזה

      בית הדין הרבני הגדול קיבל את עמדתו של הגבר, וקבע כי אין לבטל את הסכם הגירושין. בית הדין קבע כי הוא אינו דן בתביעה לחלוקת רכוש, אלא בתביעה לביטול חלק מהסכם הגירושין. ביטול הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין, יעשה רק במקרים חריגים, כשיש טעמים כבדי משקל לביטול ההסכם."ביהמ"ש: ביטול הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין, יעשה רק במקרים חריגים, כשיש טעמים כבדי משקל לביטול ההסכם"בית הדין הרבני הבהיר שאמנם הפערים בין הפנסיות של בני הזוג הם גדולים, וסעיף זה עשוי להיות מקפח במקרים בהם היה קיפוח בהסכם באופן כולל, אך במקרה זה האישה קיבלה בתמורה לוויתור זה, זכויות אחרות המגיעות לה מההסכם, כמו ויתור על נשיאה בחובות.

      בית הדין הבהיר כי הסכם גירושין הוא מקשה אחת, שסעיפיו תלויים זה בזה. לכן יש להתייחס למכלול הנכסים והזכויות אותם קיבלה האישה במסגרת ההסכם, ולבחון האם ההסכם בכללותו מוטה לטובת הבעל באופן חריג.

      בית הדין הרבני קבע: האישה לא קופחה בצורה חריגה

      הדיינים הרב אהרן דרשביץ אב"ד, הרב עובדיה חפץ יעקב, והרב אברהם צבי גאופטמן, קבעו כי על מנת לבטל הסכם גירושין, לא מספיק להראות שאין איזון שווה בין הצדדים באחד מסעיפי ההסכם, אלא יש להראות קיפוח חריג בהסכם המצדיק את ביטול הסכם הגירושין.

      הדיינים קבעו כי הסכם הגירושין לא נחתם תחת לחץ או כפייה על האישה, וכי לא נפל פגם חמור בהסכם כך שמלכתחילה לא היה ראוי לאשר אותו. כך סכום המזונות שנקבע היה סביר, וכך גם יתר הסעיפים המורים על חלוקת הרכוש בין הצדדים, היו סבירים ולא מקפחים.

      לבסוף קבעו הדיינים כי ההסכם הוא סביר, וכי האישה לא קופחה בצורה חריגה המצדיקה את ביטול ההסכם. לפיכך פסק בית הדין הרבני, שאין לבטל את הסכם הגירושין.

      הסכם גירושין יבוטל רק במקרים חריגים

      על פי החוק בישראל, להסכם גירושין ניתן תוקף לאחר שהוא מאושר על ידי ערכאה שיפוטית. במסגרת הליך אישור הסכם הגירושין, הערכאה השיפוטית מוודאת שהצדדים חתמו על הסכם הגירושין מרצונם החופשי, והבינו את תוכנו ואת תוצאותיו.

      לפיכך, ביטול הסכם גירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין, לא יעשה בכל מקרה שאדם מתחרט בדיעבד על הסכמתו, ולא בכל מקרה שיש בהסכם הגירושין סעיף לא מאוזן. הסכם גירושין יבוטל, רק במקרים חריגים, של קיפוח חמור בהסכם הכולל, שניכר כי מלכתחילה לא היה ראוי לאשר את ההסכם המקפח.

      כך התברר לאישה שחתמה מרצונה על הסכם גירושין, ולאחר שזכתה בזכויות המגיעות לה מההסכם, ביקשה לשנות את הסעיפים לטובת הגבר, כאשר בית הדין הרבני דחה את בקשתה לבטל את הסכם הגירושין.

      לקריאת פסק הדין המלא ראו 1128533-3 פלונית נ' פלוני

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש