אחת המגמות הרווחות יותר כיום בקרב בני זוג בהליכי גירושין, היא המגמה לפנות קודם כל, להליך גישור לפני הגירושין. מגמה חיובית זו הפכה לשכיחה יותר עם השנים, והקלה על זוגות רבים את הליך הגירושין.
מהו הליך גישור בין בני זוג בהליכי גירושין? איך לבחור נכון מגשר? כמה זמן לוקח להתגרש בגישור? כמה עולה הליך גישור? כיצד הגישור משפיע על הילדים? כיצד להתמודד עם הליך הגישור? ומתי לא כדאי להתגרש בגישור?
מהו הליך גישור בין בני זוג בהליכי גירושין?
הליך גישור בין בני זוג הנמצאים בהליכי גירושין, הוא הליך חלופי להליך המתנהל בערכאות השיפוטיות (בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני). מטרת הליך הגישור היא להגיע להסכמות בין בני הזוג בסוגיות הכרוכות בגירושין, ולערוך הסכם גירושין, שיהווה את הפתרון הטוב ביותר עבור בני הזוג וילדיהם המשותפים.
הליך הגישור מנוהל על ידי מגשר שאין לו היכרות מוקדמת עם הצדדים, ואין לו כל העדפה למי מהם. המגשר מסייע לצדדים להגיע להסכמות באמצעות דו שיח. אך בשונה משופט או בורר, למגשר אין כל סמכות להכריע בין בני הזוג, והוא אינו מקבל את ההחלטות במקומם.
הליך גישור הוא הליך חסוי וסודי, כך שגם אם הצדדים מחליטים להפסיק את הליך הגישור, ובמקום זאת לפנות להליך משפטי, הדברים שנאמרים בהליך גישור אינם יכולים לשמש כראייה משפטית. מכאן שאין כל סיבה מצד מי מהצדדים לגישור לחשוש ולהימנע מלומר בפני המגשר את הדברים כפי שהם.
3 טיפים מנצחים לבחירת מגשר בהליך גירושין:
1# בחרו במגשר שיש לכם כימיה איתו
כדי להגביר את הסיכוי לערוך הסכם גירושין שיטיב עם בני הזוג, עליהם לשתף את המגשר גם בעניינים פחות נעימים מחייהם האישיים, וחשוב שהם יעשו זאת בנוחות ובלב שלם. לכן חשוב שתשקיעו את המאמצים שלכם ותמצאו מגשר שיש לכם כימיה איתו, ושתרגישו בנוח לידו.
2# בחרו מגשר שיהיה זמין אליכם
בהליכי גירושין, במיוחד כשמעורבים ילדים קטנים, וישנן גם סוגיות בוערות כמו חלוקת הרכוש של בני הזוג, לרוב בני הזוג מחפשים לסיים את ההליך מהר ככל הניתן.
לכן זמינות המגשר, יכולתו להיפגש עם בני הזוג בשעות הנוחות להם, וקרבת משרדו של המגשר למקום המגורים או למקום עבודתם של הצדדים, הם קריטריונים בעלי חשיבות רבה, שיכולים לסייע לבני הזוג לחסוך בזמן וגם בכסף.
3# בחרו במגשר שיש לו השכלה וניסיון בתחום הגירושין
לא כל מגשר שהוסמך לכך יכול לנהל הליך גישור בתחום הגירושין, ובוודאי שלא לערוך עבורכם את הסכם הגירושין, שהוא הסכם משפטי המחייב הבנה וניסיון בתחום. לכן חשוב שהמגשר שתבחרו יהיה עורך דין גירושין ובתחום יישוב סכסוכים בין בני זוג, שהוא גם תחום הדורש רגישות מתאימה למצבם של בני הזוג ולמעורבות העקיפה של הילדים בתהליך.
מה לעשות כשבן הזוג לשעבר מסרב לגישור?
כשבן הזוג לשעבר מסרב להליך גישור, לא ניתן לחייב אותו לקחת חלק בהליך, ובסופו של דבר נדרשים שניים כדי לנהל הליך גישור פרודוקטיבי, שיניב תוצאות.
יחד עם זאת כדאי לדעת, שגם הליכי גירושין בערכאות המשפטיות מתחילים בהליכי גישור. כדי להגיש תביעה לבית המשפט או לבית הדין, על בן הזוג המבקש להתגרש להגיש קודם כל בקשה ליישוב סכסוך. בהליך זה בני הזוג יפנו ליחידת הסיוע, יקבלו מידע על הליכי גישור, ולא יוכלו להתחיל את ההליך המשפטי עד שיחלוף הזמן הקבוע בחוק.
אם בן הזוג מסרב לגישור בכל זאת, תוכלו להפנות אותו למאמר מקצועי זה ולנסות להסביר לו את היתרונות הרבים שבהליך הגישור. בנוסף ניתן להסביר לבן הזוג שניתן להפסיק את הליך הגישור בכל עת, ולעבור לדון בגירושין בערכאות השיפוטיות, ולקוות שהוא ישמע לקול ההיגיון.
כיצד גישור בהליך הגירושין משפיע על הילדים?
הגירושין הם קשים עבור הילדים, במיוחד כשמדובר בגירושין ארוכים במיוחד. המתח בין ההורים בזמן הליך הגירושין הוא גדול יותר, וכך הנזקים הנגרמים לילדים, מתרחשים למשך תקופה ארוכה יותר, לפעמים גם במשך שנים.
ילדים החיים בצל גירושין ארוכים שנמשכים מספר שנים, נוטים יותר לחוות פוסט טראומה מורכבת, שנובעת כתוצאה מחשיפה ממושכת למצבים קשים הנחווים כסיכון עבור הילדים. לכן הם גם נוטים יותר להיות דרוכים ולהימצא במצב הישרדותי תמידי, דבר שעלול בהחלט לפגוע בהתפתחות התקינה שלהם.
לכן, אם לבני הזוג המעוניינים להתגרש יש ילדים משותפים, כדאי להם לבחור בהליך גישור, שהוא הליך מהיר יותר, עם עוצמת סכסוך נמוכה יותר, מה שמצמצם את רמת הסיכון שהילדים חווים ואת משך החשיפה של הילדים למצבים אלה, ובכך גם עשוי להפחית את נטייתם לחוות פוסט טראומה מורכבת כתוצאה מהגירושין.
כמה זמן לוקח להתגרש בגישור?
הליך גירושין שמתנהל בגישור לרוב לוקח כארבעה-חמישה חודשים בממוצע, אך הזמן של ההליך עשוי להשתנות והוא תלוי במספר גורמים:
- מורכבות הנסיבות של בני הזוג – היקף הרכוש ומורכבות סוג הרכוש של בני הזוג, ילדים משותפים וכו', עשויים להוות גורמים שיאריכו את הליך הגישור.
- התקשורת בין בני הזוג – ככל שבני הזוג עסוקים בלהטיח האשמות אחד בשנייה, הליך הגישור צפוי להיות ארוך יותר והגירושין יתעכבו. מנגד ככל שבני הזוג ענייניים יותר, ורמת ההסכמה ביניהם היא גבוהה יותר, כך הגירושין בגישור צפויים להתרחש מהר יותר.
- גורמים חיצוניים – לגורמים חיצוניים כמו זמינות ויעילות המגשר, אורך פגישות הגישור, יומנו של בית המשפט ויומנו של בית הדין הרבני, ישנה השפעה על אורך הגישור.
ככל שהמגשר יהיה זמין ויעיל יותר, והפגישות יהיו ממוקדות מותאמות לצרכיהם של בני הזוג, כך ההליך יתקצר. כמו כן, מועדי הדיון לאישור ההסכם יכולים להשתנות בהתאם לעומס של הערכאה השיפוטית ולהשפיע על אורך ההליך, אך לרוב מדובר בזמן המתנה ממוצע של כחודשיים-שלושה.
מה העלויות של גישור בין בני זוג בהליכי גירושין?
העלויות של הליך גישור בין בני זוג בהליכי גירושין אינן קבועות, אלא תלויות בעיקר במורכבותם של היחסים בין בני הזוג.
ככל שבין בני הזוג יש יותר הסכמות והם יישבו בינם לבין עצמם את המחלוקות, ההליך יהיה מורכב פחות, וזול יותר. הליך גישור עם מעט מחלוקות יכול להסתיים תוך מספר פגישות מועט ביותר, שבסופן יערך הסכם גירושין, לעומת זאת, הליך גישור בין בני זוג שיש ביניהם חילוקי דעות עמוקים, ידרוש מספר פגישות רב יותר, ובהתאם גם המחיר יהיה גבוה יותר.
בנוסף גם להיקף הנכסים של בני הזוג, ולמורכבות סוגי הנכסים שלהם יכולה להיות משמעות על מורכבות ההסכם, מה שיעלה את מחיר הגישור.
ניתן לומר שבאופן כללי, עלות הגישור, הכוללת גם את הסכם הגירושין, נעה בין 4,000 ₪ ל-20,000 ₪, לשני בני הזוג יחד. כשגישור מורכב יותר, עלותו יכולה לנוע בין 25,000 ₪ ל-80,000 ₪ לשני בני הזוג יחד.
כיצד מתנהל הליך הגישור?
הליך הגישור מתחיל בפגישות עם המגשר. בפגישה הראשונה לרוב בני הזוג יפרסו כל אחד את רצונו בפני המגשר, לעיתים המגשר גם יעשה פגישות נפרדות עם בני הזוג, או יערוך עם כל אחד מהם שיחה מקדימה.
לאחר מכן יערכו מספר פגישות נוספות בהתאם לצורך של בני הזוג ולרמת המורכבות של הנסיבות הפרטניות שלהם. לרוב מומלץ לקיים פגישה אחת שבועית שאורכה בין שעה לשעה וחצי, ובממוצע יתקיימו כ-3-6 פגישות (כמובן שיתכנו פחות או יותר פגישות בהתאם לנסיבות של בני הזוג).
במהלך הפגישות הנוספות, ינסח עורך הדין את המתווה של הסכם הגירושין, ובני הזוג יעברו עליו, יחליפו טיוטות, יעירו ויאירו את הערותיהם, יגבשו ויחתמו לבסוף על הסכם גירושין המתאים לשניהם.
כיצד מאשרים הסכם גירושין?
לאחר שהסכם הגירושין נחתם יש לאשר אותו בבית המשפט או בבית הדין, כדי לתת לו תוקף. אישור הסכם הגירושין הוא הליך לא מורכב, שדורש הגשת בקשה לבית המשפט או לבית הדין לאישור הסכם גירושין. על בני הזוג לשלם את עלות האגרה הכרוכה בהליך, לצרף את הסכם הגירושין החתום, ולבקש לקבוע מועד דיון.
לאחר שיקבע מועד דיון, על בני הזוג להתייצב לדיון בבית המשפט או בבית הדין, ולהשיב לשאלות השופט או הדיין. בדיון, השופט או הדיין יבחן האם בני הזוג מבינים את משמעות והשלכות הסכם הגירושין, האם הם חתמו עליו מרצונם החופשי, והאם ההסכם תואם את טובת הילדים. ככל שהתשובות לשאלות אלה יענו בחיוב, הסכם הגירושין יאושר.
מתי לא כדאי להתגרש בגישור?
אמנם גישור הוא ההליך המומלץ ביותר לגירושין, אך לא תמיד כדאי להתגרש בגישור. כך למשל במקרים שישנה אלימות, לרבות חשש לפגיעה בילדים, הליך הגירושין כולו יכול להסלים את האלימות באופן קיצוני ואף מסכן חיים. לכן במקרים אלה, לא כדאי לפנות לגישור בטרם מתייעצים עם אחד ממרכזי הסיוע לאלימות במשפחה.
בנוסף לא כדאי למהר להתגרש בגישור במקרים שיש בהם חשש להברחת נכסים, לחטיפת הילדים לחו"ל, לעגינות (למשל על ידי בריחת בן הזוג לחו"ל), להתחמקות מתשלומי מזונות, לפתיחת תיק גירושין ראשון לצורך השגת יתרון אסטרטגי, או לכל ניצול אחר של הליך הגישור לצורך השגת יתרון בהליך השיפוטי.
כיצד להתמודד עם הליך הגישור?
בסופו של יום, למרות שהליך הגישור הוא לכאורה הליך פשוט יותר מהליך גירושין ללא הסכמה, מדובר בהליך מורכב הדורש מכם לא מעט, ברגעים הכי קשים של החיים שלכם.
כדי להצליח להתמודד עם הליך הגישור, אתם נדרשים לא פעם לגלות תעצומות נפש, ולהתמודד עם כוחות פנימיים חזקים, המושכים אתכם כלפי מטה, אל עבר הרצון לפרק הכול ועכשיו.
אחת הדרכים להתמודד עם רגעי השבר, היא באמצעות פריקה רגשית בזמן התהליך. לכן מומלץ ביותר, במקביל להליך הגישור גם לפנות לטיפול רגשי, הן אישי והן זוגי, שיסייע לכם להתחזק ולבנות את הכוח הפנימי שלכם, אל מול האתגר הגדול של הליך הגירושין.
במקביל כדאי גם לשקול הדרכה הורית עם דגש על היותכם הורים גרושים וטיפול רגשי לילדים, שיסייע לכם לחזק את המשפחתיות שלכם, לאחר הגירושין.
*התוכן עודכן ביום 27.10.24