ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    הסכם הורות משותפת [מדריך משפטי, 2024]

    העולם הולך ומשתנה, ומשפחה היום היא לא מודל אחד ויחיד. ישנם כיום מודלים מגוונים ורבים של משפחה, וביניהם גם המודל של הורות משותפת של שני אנשים שהם אינם בני זוג, אלא הורים לעתיד.

    מהי הורות משותפת? מה ההבדל בין הסכם הורות משותפת להסכם ידועים בציבור? אילו נושאים חייבים להיכלל בהסכם הורות משותפת? כמה עולה הסכם הורות משותפת? האם ניתן לשנות הסכם הורות משותפת? ומה חשיבות עריכת הסכם הורות משותפת?

    הסכם הורות משותפת [מדריך משפטי]

    תוכן עניינים

    מהי הורות משותפת?

    נשים וגברים רבים כיום מפרידים את חיי הזוגיות שלהם מחיי ההורות שלהם, ולא קושרים אותם זה בזה. רבים מהם לא מחפשים כרגע זוגיות, אבל לא מוותרים על הרצון להביא ילד לעולם. חלקם אולי יצאו מקשר זוגי עם ילד אחד והם מעוניינים להביא ילד נוסף לעולם מאותו הורה, מבלי לחזור לקשר רומנטי עמו.

    ההורות המשותפת היא מודל הורות של גבר ואישה שמחליטים להביא יחדיו ילד לעולם, מבלי שהם חיים במערכת יחסים זוגית ביניהם.

    איך למצוא שותף להורות משותפת?

    ישנן דרכים רבות ומגוונת למציאת שותף להורות משותפת, ומדובר בהעדפה אישית של כל אדם. יש שיעדיפו שותף שהם מכירים כבר זמן רב, מכירים את משפחתו, יכולים לסמוך עליו. יש שדווקא יעדיפו למצוא שותף על בסיס קריטריונים שהם קבעו מראש. כך למשל ניתן למצוא שותף להורות משותפת באמצעות רשת האינטרנט, בפורומים המיועדים לכך או באפליקציות שונות.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      בין כך ובין כך, חשוב לבחור היטב את השותף שלכם לדרך ההורות המשותפת, ולהעניק לשלב הבחירה והחשיבה את תשומת הלב המרבית. בדקו את החיבור ביניכם עם השותף שלכם, את הערכים והאמונות שלכם, את הציפיות שלכם זה מזה, את הקווים האדומים שלכם, ובחנו האם יש בסיס מתאים לשותפות הורית ביניכם.

      מה ההבדל בין הסכם הורות משותפת לבין הסכם ידועים בציבור?

      הסכם ידועים בציבור הוא הסכם בין שני אנשים החיים בזוגיות, ללא נישואין, הסובב סביב כל הסוגיות הרלוונטיות לזוגיות שלהם. סוגיות אלו יכללו את הסדרת הרכוש שלהם וכוונת השיתוף בו, והן יכולות לכלול גם עניינים הקשורים לילדים, אם לבני הזוג כבר נולדו ילדים.

      הסכם הורות משותפת לעומת זאת, הוא הסכם בין שני אנשים שמבקשים להביא יחד ילד לעולם והם אינם חיים בזוגיות.

      ההסכם יהיה סביב סוגיית גידול הילדים, וכל הנושאים הרלוונטיים בו, יהיו רלוונטיים לגידול הילדים. יתכן שהסכם הורות משותפת יכלול גם נושאי רכוש, אך נושאים אלה יהיו סביב גידול הילדים, ולא יעידו על כוונת שיתוף בין ההורים מעצם היותם בני זוג.

      האם ישנה חובת מזונות בהורות משותפת?

      על כל הורה מוטלת החובה לדאוג לילדיו, ואין משמעות לכך שההורים לא נישאו. במרכזה של חובה זו עומד עקרון טובת הילד. לכן, בדומה להורים גרושים, חובת המזונות המוטלת על הורים שמעולם לא היו בזוגיות, היא למלא את צרכי ילדיהם הקטינים.

      הפסיקה בעניין מזונות ילדים, קובעת כי אב יהודי חייב במזונות ההכרחיים של הילד עד גיל 6 וכי מגיל 6-15 חייבים שני ההורים במזונות ילדיהם הקטינים. לכן, במקרים בהם שני ההורים משתכרים במשכורת דומה או זהה וזמני השהות הם דומים, יתכן ויקבעו מזונות מצומצמים או שכלל לא תקבע העברת תשלום מזונות מהורה אחד למשנהו, שכן כל הורה מכלכל את ילדו בביתו שלו.

      בהסכם הורות משותפת ניתן יהא לקבוע חלוקת מזונות כראות עיניכם, בתנאי שהחלוקה תהא לטובת הילד ולא תקפח את זכויותיו של אחד ההורים.

      8 נושאים שחייבים להיכלל בהסכם הורות משותפת

      1# הצהרת ההורים שאינם בני זוג

      הסכם הורות משותפת צריך לכלול הצהרה המבהירה שההסכם הוא הסכם בין הורים ללא מערכת יחסים זוגית, כך שיהיה ברור שמדובר בהסכם בין הורים, ולא בהסכם בין בני זוג.

      הסכם הורות משותפת צריך לכלול הצהרה המבהירה שההסכם הוא בין הורים ללא מערכת יחסים זוגית

      2# מזונות קטינים

      ההסכם חייב לכלול את חלוקת נטל המזונות בין ההורים. מומלץ לקבוע את מזונות הקטינים בהסכם הורות משותפת, בהדרגה. ניתן לחלק את המזונות למספר תקופות עיקריות:

      • התקופה שלאחר הלידה – הוצאות גבוהות יותר לתינוק הרך, כמו גם התייחסות לסוגיות כמו הארכת חופשת לידה לאחר תום חופשת הלידה בתשלום.
      • עד גיל 18 – או עד סיום הלימודים. בדומה לכל הסכם מזונות בין בני זוג גרושים (ניתן לחלק גם תקופה זו למספר חלקים, בהתאם לצורך).
      • עד גיל 21 – או עד תום שירות החובה בצבא. מקובל לקבוע מזונות נמוכים יותר בתקופה זו.

      בנוסף מומלץ לקבוע את המנגנון הכלכלי של תשלום המזונות המתאים לכם. קבעו האם אחד מכם יהא הורה שירכז את הכספים ויהיה אחראי על הרכישה של כל הנדרש לילד, או שתפתחו חשבון בנק משותף לילד ושם ירוכזו כלל הכספים לרווחת הילד, שיועברו על ידי כל אחד מכם, למשל, בהתאם לאחוז חלקי מהשכר של כל אחד מההורים.

      כמו כן עליכם לקבוע גם את תשלומי ההוצאות החריגות עבור הילד, למשל הוצאות חינוך ורפואה שאינם ממונים, וכיצד הם יחולקו ביניכם.

      3# תשלומים מיוחדים לתקופת ההיריון

      היריון ולידה הם מצבים פיזיולוגיים שעשויים להצריך הוצאות כספים נוספות על הבדיקות השגרתיות. ההיריון עשוי לפעמים להיות כרוך בקושי להמשיך להשתכר, שלא תמיד מכוסה על ידי הביטוח הלאומי, ורצוי לתת את הדעת מה עושים במקרים אלו, ואיך מחולק הנטל הזה ביניכם.

      למשל במקרה בו ישנן בדיקות מרובות מהרגיל, ולאחר שהאישה עברה את מכסת ימי המחלה שנותרו לה, או במקרה בו האישה חוששת לשלום ההיריון ומחליטה לצמצם משרה או להפסיק לעבוד, אך לא מקבלת גמלה לשמירת היריון מהביטוח הלאומי. עליכם להחליט מראש על מנגנונים כיצד תחליטו מי יישא בנטל הפסד השתכרות.

      עוד מומלץ לקבוע את החלוקה בנשיאת נטל התשלומים, על הוצאות חד פעמיות עבור הבדיקות הרבות וההוצאות הרפואיות במהלך ההיריון. כדאי גם להסכים מראש היכן יתבצעו הבדיקות, האם במסגרת קופת החולים, או במסגרת רפואה פרטית.

      כמו כן, חשוב לקבוע את חלוקת נטל ההוצאות החד פעמיות הקשורות ללידה כגון, קורסי לידה והכנה, ציוד עזר ללידה, מלונית יולדות, נוכחות של דולה בלידה, יועצת הנקה וכיו"ב.

      4# תשלומים מיוחדים ללידת התינוק

      בשעה טובה התינוק נולד ועליכם לרכוש לו ציוד מתאים. אחרי שכל צד רכש לתינוק את הציוד הרלוונטי שיישאר בביתו בלבד, עליכם לרכוש גם ציוד משותף שישמש את התינוק במעברים ביניכם, כמו ביגוד, סלקל וכו'.

      בסוגיה זו כדאי לתת את הדעת גם למצבים בהם התינוק ישהה בתחילה רק אצל אחד מההורים, והצד השני לא יצטרך לרכוש כלל ציוד מסוים. לכן, מומלץ לקבוע יחד איזה ציוד ירכוש הצד אצלו התינוק לן בתחילת חייו, ומה ההשתתפות הכלכלית של הצד השני ברכישה זו.

      5# אחריות הורית

      קבעו את הסדר החלוקה ההורית המתאימה לכם, מי אוסף את הילד מהמסגרת החינוכית מי מחזיר, מי הולך לאספות הורים וכיו"ב. החליטו איך אתם מעוניינים לחלק את זמני השהות שלכם עם הילד. החליטו איך אתם מעוניינים לחלק את זמני השהות של הילד עמכם בחופשות וחגים, ומה המנגנון המוסכם עליכם בכל הנוגע לנסיעה לחופשות בארץ ובחו"ל.

      לרוב הורים לילד משותף נוהגים לקבוע זמני שהות מצומצמים יותר עם האב בתקופה הראשונית שלאחר הלידה ולהרחיבם בהדרגה בתקופה שלאחר מכן, במיוחד ככל שהתינוק יונק.

      יחד עם זאת ישנם הסכמים שונים ומגוונים והבחירה היא בידיכם. למשל ישנם הסכמים לפיהם הורים בחרו לגור יחד בחודשיים-שלושה שלאחר הלידה, הורים שמקיימים חלוקת זמנים שווה כבר מגיל חודשים ספורים וכו'.

      6# מסגרות חינוך ואופי החינוך

      מומלץ לתאם ביניכם את אופי החינוך של הילד, ואת מסגרות החינוך בהן הוא יתחנך. הסכימו מראש בעניין מסגרות החינוך (ביתי/ ממלכתי/ דתי/ אנתרופוסופי). הסכימו מראש לגבי נושאים כמו שם הילד, שם משפחתו. בנוסף הסכימו בנושאי הטקסים הדתיים (ברית מילה, בר/בת מצווה), בסוגיות של תזונה מיוחדת (כשרה/ צמחונית/ טבעונית/ פליאו), בסוגיות רפואיות שונות, ובכל נושא אחר שבוער בקרבכם.

      7# מגורי ההורים

      אם אתם מעוניינים לחלק את זמני השהות ביניכם באופן שווה או דומה, עליכם לקחת בחשבון את מקום המגורים שלכם שיהא קרוב למוסד החינוכי בו יתחנך הילד וקרוב להורה השני. הגדירו מרחק מקסימלי למגורים ביניכם, כדי להימנע מטלטול הילד מבית אחד למשנהו.

      בנוסף כדאי לכלול גם סוגיות הרלוונטיות למקרה בו אחד מכם יהגר לחו"ל, וכיצד זה ישפיע על יתר הסוגיות בהסכם ההורות המשותפת, כמו זמני השהות עם הילד נוכח ההגירה לחו"ל, השפעה על נטל המזונות ועוד.

      8# מנגנון יישוב סכסוכים

      בעולם הזה שום דבר הוא לא בטוח, וגם הסכם ערוך היטב לא יכול למנוע לחלוטין כל סכסוך עתידי. על אף שהסדרתם את כלל הנושאים הרלוונטיים לילד בהסכם מסודר, ואף פניתם לאשר אותו בבית המשפט לאחר לידת הילד, במרוצת השנים תמיד יכולות לעלות סוגיות נוספות שלא תגיעו להסכמה ביניכם בנוגע אליהן.

      על כן הסדירו ביניכם בהסכם מנגנונים ליישוב סכסוכים. זה יכול להיות באמצעות גישור, מטפל משפחתי, הדרכה הורית, המלצה של איש מקצוע וכו'. כך במקרים בהם מתגלע ביניכם סכסוך, במקום לרוץ לבית המשפט ולהחריף את הסכסוך, תנסו לפתור זאת קודם באמצעות צדדים שלישיים שתסכימו עליהם, ואולי תזכו לגשר על הפער ביניכם ולפתור את המחלוקת.

      כמה עולה הסכם הורות משותפת?

      עלות הסכם הורות משותפת נעה בין כ-4,000 ₪ לבין כ-40,000 ₪. העלות הסופית, נקבעת בהתאם לכל מקרה ונסיבותיו. ככל שהמקרה מורכב יותר, כך גם העלות תהיה גבוהה יותר. בנוסף העלות תלויה גם בוותק של עורך הדין לענייני משפחה, ובניסיונו של עורך הדין בתחום.

      כמה כסף הסכם הורות יכול לחסוך לכם?

      הסכם הורות משותפת יכול לחסוך לכם סכומי עתק, שיכולים להגיע גם למאות אלפי שקלים, על התדיינויות מיותרות ויקרות בבית המשפט, במקרה שלא תחתמו על הסכם הורות, ותקלעו לסכסוך.

      מתי כדאי לחתום על הסכם הורות משותפת?

      חתמו על הסכם הורות משותפת לפני תהליך ההתעברות

      על הסכם הורות משותפת מומלץ לחתום בטרם לכניסה להריון על מנת להסדיר את כלל הנושאים הנוגעים להריון עצמו ולגידול הילד בהמשך, ולמנוע הפתעות ומחלוקות. חשוב לציין כי הסכם הורות שייחתם בטרם ללידת התינוק יהווה חוזה בין ההורים בלבד, ואינו מחייב צדדים שלישיים.

      אשרו את הסכם ההורות המשותפת בבית המשפט לאחר הלידה

      לאחר לידת התינוק, אתם חייבים לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה. הסכם בעניין ילדים שלא יאושר לאחר הלידה בפני בית המשפט, יהיה חסר תוקף. כדי לאשר את ההסכם בבית המשפט, בית המשפט יבחן את טובת הילד, וככל שההסכם תואם את טובתו, ההסכם יאושר.

      האם ניתן לשנות הסכם הורות משותפת?

      בהסכמה ניתן לשנות הסכם הורות משותפת, בקלות רבה. הסכם שנחתם בטרם ללידת התינוק וטרם אושר בפני בית המשפט, תוכלו לשנות בקלות באמצעות הסכם חדש בכתב. אם התינוק כבר נולד ואישרתם את ההסכם, תוכלו גם כן לשנותו בהסכמה בקלות יחסית, לאחר שתאשרו את ההסכם החדש בפני בית המשפט.

      לעומת זאת שינוי הסכם הורות משותפת שניתן לו תוקף של פסק דין, ללא הסכמה בין ההורים, הוא משימה מורכבת. יחד עם זאת לא מדובר במשימה בלתי אפשרית.

      כדי לשנות הסכם הורות משותפת ללא הסכמה, תאלצו להוכיח שינוי נסיבות משמעותי ומהותי שלא ניתן היה לצפות אותו בעת כריתת ההסכם. למשל בעקבות תאונה או מחלה חו"ח. נטל ההוכחה כי אירע שינוי נסיבות משמעותי, יהיה על הטוען לשינוי, והוא יידרש להוכיח ראיות מוצקות לגבי המצב הנוכחי, אל מול המצב שהיה קיים בעת כריתת ההסכם.

      ערבות צד שלישי להסכם הורות משותפת

      הסכם הורות משותפת הוא הסכם מורכב הכולל נושאים רבים, למשך תקופת זמן ארוכה ביותר (לרוב של 21 שנים לפחות), לכן כדאי לשקול לערב בהסכם ההורות, צד שלישי שיוכל להעיד על כוונות הצדדים ולערוב כלכלית להתחייבויות בהסכם.

      כך למשל, ניתן לערב בהסכם הורות משותפת, בן זוג של אחד מההורים לילד, שיעניק ודאות גבוהה יותר לקיום ההסכם.

      יחד עם זאת, שימו לב שבהסכם הורות משותפת לא ניתן לקבוע הורה שלישי לילד. כך שאם מעורב בן זוג בהסכם כצד שלישי, לא ניתן לרשום אותו גם כן כהורה, ולא ניתן לקבוע כי הוא יהיה אפוטרופוס נוסף על הילד.

      אף על פי כן, חשוב לדעת שעם השנים, ניכרת מגמה להעניק זכויות להורה מכוח הסכם ההורות המשותפת. כך למשל נקבע בהליך עמ"ש 23848-05-19, שלמרות שבת הזוג של האם לא תוכר כהורה שלישי או כאפוטרופוס, לא ניתן להתעלם מהזכויות שהוענקו לה בהסכם ההורות המשולש, והצדדים מחויבים לפעול לפי ההסכם.

      המשמעות היא שניתן לחייב את הצד השלישי להסכם למשל בתשלומי מזונות, או להכיר בזכותו לזמני שהות ועוד.

      האם ניתן להצהיר על אבהות בהסכם הורות משותפת?

      הסכם ההורות המשותפת לא מהווה תחליף לרישום אבי הילד במרשם האוכלוסין. כדי להפוך את הורותו של האב לרשמית, עליכם לעשות זאת באמצעות הצהרת אבהות. הצהרת אבהות היא הצהרה של שני ההורים, על זהות אבי הילד, ללא צורך בבדיקות גנטיות.הסכם ההורות המשותפת לא מהווה תחליף לרישום אבי הילד במרשם האוכלוסין.

      את הצהרת האבהות ניתן למלא עד להגיע התינוק לגיל שנה. לאחר תקופת זמן זו (ובמספר מקרים חריגים אחרים), תאלצו להגיש תביעת אבהות לבית המשפט, כדי לרשום את אבי הילד במרשם האוכלוסין.

      האם הורות משותפת מתאימה גם לבני זוג דתיים?

      הורות משותפת אצל בני זוג דתיים היא נושא שנוי במחלוקת. העמדה המסורתית המקובלת היא כי משפחה כוללת נישואין וילודה בתוך מסגרת הנישואין, בעוד יש איסור על ילודה מחוץ למסגרת הנישואין.

      יחד עם זאת נשמעים קולות חריגים בנוף הקהילה הדתית. קולות אלה טוענים כי פתרון של הורות משותפת עדיף על החלופה של תרומת זרע, שיכולה להיות בעיה מבחינה הלכתית.

      לדידם של המצדדים בהורות משותפת בקרב הקהילה הדתית, אין איסור הלכתי על נשים שלא נישאו ולא נותרו להן שנות פוריות רבות, להביא ילד לעולם ללא זוגיות, ויש פוסקים שמצדיקים מתן היתר כזה במקרים מסוימים, כפסיקה פרטית ופתרון אינדיווידואלי, לגופו של מקרה.

      מה חשיבות עריכת הסכם הורות משותפת?

      בסיכומם של דברים, הסכם הורות משותפת הוא חוזה הכולל את כל העניינים הנוגעים לילד שעתיד להיוולד, החל מהורתו, דרך לידתו וגידולו, ועד הגיעו לגילאי בגרות.

      חשיבות עריכת הסכם הורות משותפת היא רבה. ראשית הצדדים החותמים על ההסכם אינם בני זוג, ולכן הקשר ביניהם אינו מושתת על אהבה רומנטית, שיש בכוחה להפחית סכסוכים ולסייע להם להגיע להשכנת שלום. כמו כן לא פעם  הצדדים להסכם כמעט ולא מכירים זה את זו זמן רב בטרם להחלטתם להביא ילד משותף לעולם.

      הסכם הורות משותפת מסייע להורים לתאם את הציפיות ביניהם, לשים על הנייר את כלל הנושאים שעשויים להיות שנויים במחלוקת, ולהביא אותם לידי הסכמה מראש, כך שיוותר להם הפנאי לגידול המיטבי של הילד, במינימום סכסוכים ביניהם.

      *התוכן עודכן ביום 22.10.24

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש