ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    מילון גירושין

    מילון גירושין

    אבהות: קביעה מי הוא האב הביולוגי של הילדים. חשיבותה של קביעה זו באה לידי ביטוי, למשל, בכל הנוגע לתשלום דמי מזונות המוטל על האב. במקרה של ספק ניתן לבצע 'בדיקת רקמות' [ראה להלן ערך נפרד] בכדי להכריע מיהו האב הביולוגי.

    אגרות: תשלום המשולם לקופת המדינה עבור הליכים שונים המתנהלים ברשויות המדינה. למשל: אגרות בתי המשפט, אגרות בתי הדין ואגרות רשות האכיפה והגבייה.

    איזון משאבים: החוק קובע כי בני זוג שמתגרשים צריכים לחלק את הנכסים שווה בשווה. הלכה זו מכונה 'הסדר איזון משאבים'.

    אפוטרופוס: אדם שמתמנה לדאוג לאינטרסים של אדם אחר שאינו כשיר. דוגמאות לאי כשירות: קטין או חולה במחלה פיזית או נפשית.

    בית המשפט לענייני משפחה: בית משפט אזרחי המוסמך להכריע בסוגיות הנלוות לגירושין, ביניהן: חלוקת רכוש, מזונות, משמורת והסדרי ראייה. כמו כן, בית המשפט לענייני משפחה מוסמך להתיר נישואין של בני זוג שאינם יהודים ואין להם בית דין דתי בארץ.

    בית הדין הרבני: בית דין דתי המוסמך לערוך נישואין וגירושין בישראל. כמו כן, בית הדין הרבני מוסמך לדון בסוגיות הנלוות לגירושין במידה והן נכרכו בתביעת הגירושין.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      בדיקת רקמות: בדיקה גנטית שנועדה לקבוע הורות ביולוגית. הבדיקה מבוצעת באמצעות נטילת דגימת דם או רוק, ואחוזי הדיוק שלה מתקרבים ל-100%. בית המשפט מוסמך להורות על בדיקה כזו במקרה של ספק מיהו האב הביולוגי.

      בוררות: הסכמה על ידי שני הצדדים שאדם שלישי יכריע במחלוקות ביניהם. הבורר לא חייב להיות שופט או עורך דין, ופסיקתו מחייבת מבחינה משפטית.

      גט: טקס דתי שנועד להתיר את הנישואין ומהווה חלק מהליך הגירושין בבית הדין הרבני. בני זוג יהודים יכולים להתיר את נישואיהם אך ורק באמצעות מסירת גט.

      גילוי מסמכים: שלב בתביעה משפטית בו אחד הצדדים מחויב לחשוף את כל המסמכים הרלוונטיים שברשותו לצד השני, וכן להצהיר אילו מסמכים אינם ברשותו.

      גישור: הליך בו הצדדים מנסים להגיע להסכמה במחלוקות ביניהם באמצעות מגשר. המגשר אינו חייב להיות עורך דין.

      דין האישי: בנושאי נישואין וגירושין בישראל חל הדין הדתי. הדין הדתי מכונה 'הדין האישי'.

      בנושאי נישואין וגירושין בישראל חל הדין הדתי. הדין הדתי מכונה 'הדין האישי

      הסכם גירושין: הסכם בו בני הזוג מסכימים בכל הסוגיות הנוגעות לגירושין. על ההסכם להיות חתום על ידי בני הזוג ומאושר על ידי בית המשפט או בית הדין.

      הסכם ממון: הסכם הקובע כיצד יתחלק הרכוש במקרה גירושין. הסכם זה נועד למנוע את ברירת המחדל שנקבעה בחוק לפיה הרכוש מתחלק חצי-חצי.

      חזקת גיל הרך: תפיסה משפטית הקובעת כי מוטב לילד קטן, עד גיל 6, לחיות יחד עם אמו. מכוח תפיסה זו, ברוב מוחלט של המקרים האם מקבלת את המשמורת על הילדים הקטנים.

      חזקת השיתוף: הלכה שהייתה נהוגה עד שנחקק החוק שקבע את 'הסדר איזון משאבים' [עיין לעיל ערך נפרד]. לפי הלכה זו, בני זוג נשואים שותפים שווה בשווה בכל נכס ונכס שנצבר במהלך הנישואין.

      טוען רבני: אדם המוסמך לייצג אנשים בבית הדין. טוען רבני אינו עורך דין ועל כן אינו מוסמך לייצג בבית המשפט.

      ידועים בציבור: בני זוג שלא נישאו אך מנהלים שגרת חיים משותפת, כולל מגורים ומשק בית משותפים. בתנאים מסוימים, מערכת החוקים במדינת ישראל תכיר בהם כנשואים ותעניק להם זכויות שמגיעות לנשואים.

      כתובה: מסמך בו הבעל מפרט את התחייבויותיו לאשתו, כולל הסכום הכספי בו הוא מתחייב במקרה של גירושין או מוות. הכתובה נחתמת טרם החופה, נקראת בחופה על ידי הרב המחתן ונמסרת לאשה.

      מדור אשה: הבעל מחויב להעניק לאשתו מקום מגורים. חיוב זה הינו עד הגירושין ולא לאחריהם.

      מדור ילדים: בנוסף לדמי המזונות, האב מחויב לשלם לילדים סכום כסף עבור מקום מגורים, במידה ולאם אין קורת גג משלה.

      מזונות אשה: הבעל מחויב להעניק לאשתו מזונות עד הגירושין. למעט מקרים חריגים, כמו למשל כאשר היא בגדה בו.

      מזונות ילדים: תשלום הוצאות מחיה עבור הילדים. הדין הנוהג בארץ הוא 'הדין האישי' [ראה לעיל] לפיו החובה מוטלת על האב.

      מרוץ סמכויות: לפי הדין הנוהג כיום בישראל, ניתן לפנות גם לבית המשפט לענייני משפחה וגם לבית הדין הרבני בנוגע לסוגיות הנלוות לגירושין. משום כך, נוצר מצב בו כל אחד מבני הזוג ממהר לרוץ לערכאה שמתאימה לו בכדי לקבוע שבה יתנהל התיק.

      סידור הגט: – עיין לעיל בערך 'גט'.

      עילות גירושין: בית הדין הרבני לא מאפשר להתגרש ללא קיום עילות גירושין. בין העילות שמתקבלות: מחלה פיזית או נפשית של אחד מבני הזוג, מום שאינו מאפשר לקיים יחסי מין, בעיות פוריות, סירוב לקיים יחסי מין, בגידה, התמכרות לאלכוהול או סמים, ועוד.

      פקיד/ה סעד: עובד/ת סוציאלי/ת שממונה על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לצורך מתן המלצות בנוגע למשמורת הילדים והסדרי הראיה.

      תביעת גירושין: כאשר אחד מבני הזוג רוצה להתגרש ובן הזוג השני מסרב, עליו להגיש תביעה לגירושין לבית הדין הרבני [ובמקרים מסוימים – לבית המשפט לענייני משפחה] בה הוא תובע מהצד השני להתגרש.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש