ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    האם ניתן לקבל תרומת זרע מנפטר? (מדריך משפטי)

    אנשים לא מעטים מוצאים את מותם בטרם עת, בין אם בקרבות להגנת המדינה, בפעולות איבה, בתאונת דרכים, או בשל מחלה קשה. במקרים טראגיים אלה, יש מי שמבקש לקבל תרומת זרע מהנפטר, ולספק לו המשכיות.

    במדינה שמעודדת ילודה, ולהמשכיות מעמד מיוחד משלה, מפליא שטרם הוסדרה החקיקה בנושא קבלת תרומת זרע מנפטר. אם כך, מי יכול לקבל תרומת זרע מנפטר? וכיצד בכל זאת ניתן להסדיר מראש תרומת זרע מנפטר?

    תוכן עניינים

    האם החוק מאפשר לקבל תרומת זרע מנפטר?

    כיום אין חוק שמסדיר שימוש בזרע של נפטר לצורך הולדה. בשנת 2022 ושוב בשנת 2023, הועלתה הצעת חוק לשימוש בזרע של נפטר שאושרה בקריאה טרומית.

    למרות הפרסומים הרבים, בעיקר לאחר פרוץ המלחמה באוקטובר 2023, הצעת החוק נעצרה וירדה משולחן הכנסת, והמצב כיום הוא שאין חקיקה בנושא. האפשרות ליטול זרע לאחר המוות מהנפטר, מוסדרת כיום רק בהתאם לפסיקה ולהנחיות היועץ המשפטי לממשלה משנת 2003.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מי יכול לקבל תרומת זרע מנפטר?

      אלמנה של נפטר

      אלמנה, לרבות ידועה בציבור שבן זוגה נפטר, יכולה לקבל תרומת זרע. במרבית המקרים בת הזוג של הנפטר יכולה לפנות לבית החולים לבקש ליטול את הזרע, ללא אישור בית המשפט. יחד עם זאת, במקרים שקרוב משפחה של הנפטר מתנגד לכך שבת הזוג תיטול את הזרע, תידרש בת הזוג לנהל הליך בבית המשפט, ולהראות שהנפטר היה מעוניין להביא עמה ילדים גם לאחר מותו.

      חשוב לציין שגם במקרים בהם מתרחשת פנייה לבית המשפט, ובית המשפט מאשר את נטילת הזרע, אין בכך בהכרח כדי לאשר את השימוש בדגימת הזרע. נטילת דגימת הזרע חייבת להתבצע תוך טווח זמן מידי וקצר של כ-24 שעות, ולכל היותר 72 שעות. לפיכך, בית המשפט עשוי לאשר את נטילת הדגימה, ולדון בשימוש בדגימה במועד מאוחר יותר.

      אישה זרה באמצעות קרוב של הנפטר

      הורי הנפטר, או קרוב משפחה אחר של הנפטר יכולים לבקש שאישה זרה תעשה שימוש בזרע הנפטר לאחר מותו. במקרה זה על בני המשפחה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, ולהראות שהנפטר היה מעוניין שיעשה שימוש בזרעו לאחר מותו, כשלהתנגדות בת הזוג תהיה חשיבות רבה.

      בצל מלחמת חרבות ברזל, ניתנה הנחייה לאשר נטילת זרע מידית בהתאם לבקשה של הורי הנפטר, אם הפנייה לבית המשפט תסכל את נטילת הזרע, כל עוד לא ידוע על התנגדות של בת הזוג או קרוב משפחה אחר. הנחייה זאת ניתנה עד ליום 30.6.24.

      בת זוג לשעבר של הנפטר

      לבת זוג לשעבר של הנפטר, בניגוד לבת זוג של הנפטר, אין זכות לקבל תרומת זרע מהנפטר, שכן היא אינה במעמד של בת זוג. יחד עם זאת, במקרים בהם בת הזוג לשעבר תצליח להוכיח שרצונו המשוער של הנפטר היה להביא איתה ילדים לעולם, גם לאחר הפרידה, בית המשפט יאפשר לה לקבל תרומת זרע של הנפטר.

      איך מבררים את רצונו המשוער של הנפטר?

      רצונו המשוער של הנפטר יתברר בהתאם לראיות על הסכמה מפורשת או משתמעת של הנפטר. כאשר לנפטר הייתה בת זוג בעת מותו, ישנה חזקה כי בת הזוג מייצגת את רצונו המשוער של הנפטר, ולכן אם היא מבקשת לעשות שימוש בזרעו, בית המשפט יאפשר זאת, אלא אם יוכח אחרת, שהנפטר לא הסכים לכך.

      לעומת זאת, כאשר לנפטר לא הייתה בת זוג בעת מותו, בית המשפט יבחן את הנסיבות המעידות על רצונו של המנוח. בין היתר יבחן בית המשפט, את עדותם של קרובי המשפחה, עדות בת הזוג אם ישנה, עדות בת הזוג לשעבר, או אישה אחרת המבקשת לעשות שימוש בזרע, הקלטות של המנוח, מכתבים ועוד.

      כיצד ניתן להסדיר תרומת זרע במקרה של מוות?

      כדי להסדיר תרומת זרע במקרה של מוות, ניתן לפנות להליך רפואי של שמירת זרע עצמית. השימוש בזרע יעשה בהתאם להוראותיו של תורם הזרע. תורם הזרע יכול לקבוע שהשימוש בזרע יהיה לצורך שימוש עצמי בלבד, ולקבוע הוראות במקרה של פטירה.

      כך למשל תורם הזרע יכול לקבוע שהוא מאשר לבת הזוג שלו לעשות שימוש בזרע לאחר הפטירה, או הוראות לפיהן יש להפשיר את הזרע במקרה של פטירה, ללא אישור לעשות בו שימוש לאחר המוות.

      חשוב לדעת ששירות זה עשוי להיות כרוך בתשלום עבור שימור הזרע. כמו כן יש לעדכן את בנק הזרע מעת לעת, האם להמשיך בהליך שימור הזרע.

      דרך נוספת להסדרת תרומת זרע במקרה של מוות, היא באמצעות הנחיות מפורשות או הוראות צוואה מפורשות, בהן יביע האדם את רצונו שיעשה שימוש בזרע שלו לאחר מותו, לרבות מתן הוראות לגבי בת הזוג שתעשה שימוש בזרע, ובמקרה שאין בת זוג או שבת הזוג אינה מעוניינת בכך, האם להורים או לכל קרוב אחר תהיה הזכות לעשות שימוש בזרע.

      הסדרת תרומת זרע מנפטר, עוד בחיים

      בשורה התחתונה, במצב המשפטי כיום אין חקיקה המסדירה תרומת זרע מנפטר. יחד עם זאת, על פי הנחיות היועמ"ש, בת הזוג יכולה לקבל תרומת זרע מנפטר, אלא במקרים שניתן להוכיח שהנפטר לא היה מעוניין בכך. מנגד כל אישה אחרת יכולה לקבל תרומת זרע מנפטר רק במקרים שניתן להוכיח שהנפטר היה מעוניין בכך.

      מומלץ לאדם שמבקש לקבוע בעצמו האם ניתן יהיה לעשות שימוש בזרעו לאחר מותו, ומי יוכל לעשות שימוש בזרע, להסדיר זאת במפורש באמצעות כרטיס שומר זרע, או הוראות ברורות בצוואה, כך שרצונו האחרון ישמע היטב ויכובד.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש