קיבלת פסק דין המחייב את האיש במזונות, אך האיש ממאן לשלם את חובו. מתי ניתן לפנות לביטוח הלאומי על מנת לקבל מזונות ומתי נשללת מהאישה הזכות לקבלת מזונות מהביטוח הלאומי? התשובות לשאלות אלו ואחרות, נמצאות במאמר המשפטי שלפניכם.
מה הם תנאי הזכאות של אישה לגבות דמי מזונות מהביטוח הלאומי?
אישה תהא זכאית לקבל דמי מזונות מביטוח לאומי במקרים בהם ניתן פסק דין למזונות, לרבות מזונות זמניים, והחייב בתשלום המזונות, לא משלם את דמי המזונות. כמו כן על האישה לעמוד באחד הקריטריונים שלהלן:
- נשואה לחייב ויש בהחזקתה ילד – פסק הדין ניתן לזכותה, לזכות הילד או לזכות שניהם.
- נשואה לחייב ואין בהחזקתה ילד – לא מסוגלת לכלכל את עצמה או שהיא בת 60 ומעלה.
- לא נשואה לחייב ויש בהחזקתה ילד – פסק הדין ניתן לזכות הילד.
האם גבר יכול להיות זכאי לתשלום מזונות מהביטוח הלאומי?
כן. במקרים בהם הילד נמצא בהחזקת האב וניתן פסק דין המחייב את האם בתשלום מזונות, האב עשוי לקבל את התשלום מהביטוח הלאומי עבור הילד.
האם הקטין בעצמו יכול להיות זכאי לתשלום מזונות מהביטוח הלאומי?
כן. במקרים בהם ניתן פסק דין למזונות קטינים, והילד שניתן לזכותו פסק דין למזונות לא נמצא עם אימו והחזקתו לא ממומנת על ידי המדינה או רשות מקומית, האישה לא תהא זכאית לתשלום מזונות, אלא המזונות יהיו לזכות הילד בלבד.
כמו כן במקרים בהם חיוב המזונות נקבע עד גיל 21. בהגיע הילד לגיל 18 והוא אינו מסוגל לכלכל את עצמו, המזונות יהיו לזכות הילד.
מי יוגדר כחייב במזונות בביטוח הלאומי?
חייב מזונות יוגדר בהתאם לשני תנאים מצטברים:
- ניתן פסק דין מחייב בתשלום מזונות, לרבות פסק דין חלקי ולרבות מזונות זמניים.
- החייב היה תושב ישראל ביום בו ניתן פסק הדין המחייב, או במשך 24 חודשים מתוך 48 חודשים בטרם ניתן פסק הדין.
איך מגישים תביעה לקבלת מזונות מהביטוח הלאומי?
לצורך הגשת התביעה לקבלת מזונות מהביטוח הלאומי יש למלא טופס בקשה לתשלום עפ"י חוק המזונות (5400) ולצרף את כלל המסמכים הנדרשים המפורטים בטופס, לרבות פסק הדין בעניין המזונות, תלושי שכר, אישורים על הכנסות, תדפיסי חשבון וכו'.
הטופס יוגש לסניף הביטוח הלאומי הקרוב לאזור המגורים של מגישת הטופס או באופן מקוום באמצעות אתר האינטרנט. על הביטוח הלאומי לדחות או לאשר את התביעה תוך 30 ימים מיום הגשת הטופס על כל נספחיו, מלבד במקרה בו נדרש לתרגם את פסק הדין למזונות משפה זרה לעברית, שאז הביטוח הלאומי נדרש להגיב תוך 30 ימים מיום קבלת התרגום של פסק הדין.
מתי תשלל זכות האישה לקבל מזונות מהביטוח הלאומי?
זכות האישה לקבל דמי מזונות מהביטוח הלאומי תשלל במקרים בהם האישה לא עומדת בתנאי הסף לזכאות לקבל מזונות מהביטוח הלאומי; במקרה של העדר פסק דין, במקרה שהחייב במזונות משלם את דמי המזונות או במקרה שאינה עונה על אחד הקריטריונים שפורטו לעיל.
בנוסף, תבחן הכנסתה של האישה מעבודה, הכנסתה של האישה שלא מעבודה, והכנסתה של האישה מגמלה שמחליפה שכר (כגון גמלה לשמירת הריון, דמי לידה, דמי פגיעה וכו'). במקרים בהם הכנסת האישה עולה על ההכנסה שנקבעה בתקנות, תשלל זכותה של האישה לקבל דמי מזונות מהביטוח הלאומי.
גובה תקרת ההכנסות שנקבעו מפורט בטבלאות אתר הביטוח הלאומי ומתעדכן מעת לעת, על כן מומלץ להתעדכן באתר הביטוח הלאומי בטרם הגשת הטופס לביטוח הלאומי.
כמו כן תשלל זכותה של האישה לקבל דמי מזונות מהביטוח הלאומי, במקרים בהם האישה הגישה בטרם לפנייתה לביטוח הלאומי, בקשה לגביית החוב להוצאה לפועל.
האם נשללת זכותה של אישה לקבל מזונות עבר מהביטוח הלאומי?
לא. ניתן להגיש בקשה מפורשת לקבל מזונות עבר מהביטוח הלאומי, עד לשנה אחורנית מיום הגשת הבקשה, בתנאי שהאישה עומדת בתנאי הזכאות בתקופת העבר המבוקשת, כלומר ניתן פסק דין על אותה התקופה, והחייב לא שילם באותה התקופה את דמי המזונות שהיה חייב בהם.
איך להמנע משלילת הזכות לקבל מזונות מהביטוח הלאומי?
בשורה התחתונה, על מנת שזכותכן לקבל מזונות מהביטוח הלאומי לא תשלל על האישה להגיש טופס בקשה לדמי מזונות לביטוח הלאומי, לעמוד בתנאי הסף, לעמוד בתנאים הכלכליים שנקבעו בתקנות ולא להגיש בקשה לגביית החוב בהוצל"פ בטרם להגשת הבקשה לביטוח הלאומי.
עורך דין לענייני משפחה ייעץ ויסיע לכן במקרים בהם החייב לא משלם את חובו, ייעץ לכן כיצד עליכן להגיש את התביעה, ויעזור לכן למצות את מלוא הזכויות המגיעות לכן למזונות בביטוח הלאומי, כך שזכותכן לא תשלל.