קביעת שם המשפחה לילד מוסדרת בחוק השמות. ככלל כאשר בני הזוג נשואים הילד מקבל את שם אביו, וכאשר ההורים אינם נשואים הילד מקבל את שם אמו, אלא בהסכמה אחרת של ההורים. אך כיצד נקבע שם משפחה של קטין לאחר גירושי הוריו?
האם ניתן לשנות את שם המשפחה של הקטין במשרד הפנים לאחר הגירושין? האם נדרש אישור בית המשפט על מנת לשנות את שם משפחת הקטין לאחר הגירושין? והאם הילד יוכל להשמיע דעתו על שינוי שם משפחתו לאחר הגירושין?
האם ניתן לשנות שם משפחה של קטין במשרד הפנים לאחר הגירושין?
נוהל הטיפול בהודעה על שינוי שם פרטי ומשפחה לקטין קובע ששינוי שם משפחה לקטין יעשה באישור בית המשפט.
יחד עם זאת, אם מוגשת בקשה לשינוי שם משפחה של קטינים, בהסכמת שני ההורים, ניתן לשנות את שם המשפחה של הקטין לאחר הגירושין, ברשות האוכלוסין וההגירה, ללא צורך לפנות לבית המשפט, במקרים שלהלן:
- אישה שהייתה פנויה כשהילד נולד, המבקשת לשנות את שם המשפחה של הילד שהוא שם משפחתה בלבד, לשם המשפחה של האדם לו נישאה לאחר הלידה, אם הוא הצהיר על אבהותו.
- הקטין נושא שם משפחה של הורה אחד, וההורים מבקשים לשנות את שם משפחתו לשם משפחתם של שני ההורים.
- הקטין נושא את שם משפחת שני הוריו, וההורים מבקשים לשנות את שם משפחתו לשם משפחה אחד המשותף לשניהם.
- הקטין נושא את שם משפחת אחד מהוריו שמורכב משמות המשפחה של שני ההורים, וההורים מבקשים לשנות את שם משפחתו לשם המשפחה האחד המשותף.
- הקטין נושא את שם משפחת אחד מהוריו שמורכב משני שמות משפחה, וההורה השני נושא שם משפחה אחר, וההורה שנושא את שם משפחת הקטין משנה את שמו לשם משפחה אחד, וההורים מבקשים לשנות את שם משפחתו של הקטין כפי שם המשפחה של ההורה ששינה את שם משפחתו.
- ההורים מבקשים לשנות את סדר שמות המשפחה של הקטין הנושא בשני שמות משפחה.
האם בית המשפט יאפשר שינוי שם משפחה של קטין לאחר הגירושין?
שינוי שם משפחה של קטין לאחר הגירושין בהסכמה
ישנם מקרים בהם הורים מבקשים לשנות שם משפחה לקטין לאחר הגירושין, והם אינם יכולים לעשות זאת ברשות האוכלוסין, גם לא בהסכמה.
כך למשל במקרה שניתן לקטין שם משפחה של שני הוריו, והם מבקשים לשנות את שם משפחתו לשם אחד בלבד, או במקרה שההורים מבקשים לשנות שם משפחה של קטין משם משפחתו של הורה אחד לשם משפחתו של ההורה השני, עליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה על מנת לקבל פסק דין.
במקרים אלו, הדרך הפשוטה ביותר לאשר את שינוי שם המשפחה של הקטין לאחר הגירושין, היא בהסכמה של שני ההורים. במקרה זה ההליך יהיה פשוט יותר ומהיר יותר, ובית המשפט ייעתר לבקשת ההורים, בכפוף לטובת הילד.
שינוי שם משפחה של קטין לאחר הגירושין בהעדר הסכמה
במקרים רבים של שינוי שם משפחה לאחר הגירושין, אין הסכמה בין ההורים על שינוי שמו של הקטין. בכל מקרה של העדר הסכמה בין ההורים, נדרש ההורה המבקש לשנות את שם משפחתו של הקטין לפנות לבית המשפט.
במקרה זה הליך שינוי השם יהיה מורכב יותר. בית המשפט יבחן את טענותיהם של הורי הילד, הסיבות לשינוי שמו של הילד, הסיבות להתנגדות לשינוי שמו של הילד, ואת טובת הקטין.
כיצד נבחנת טובת הקטין לשינוי שם משפחתו?
טובת הקטין תיבחן בהתאם לנסיבות המקרה. לצורך כך בית המשפט ימנה עובד סוציאלי שיבחן את האם שינוי שם משפחתו לאחר הגירושין יעמוד לטובתו של הקטין.
כך למשל במקרה שאם גרושה מבקשת לשנות את שם משפחתו של קטין שאביו ניתק עמו קשר, בפרט אם הילד מעוניין בעצמו בשינוי השם, וניתן תסקיר המעיד על כך ששינוי השם יהיה לטובת הקטין, סביר שבית המשפט ישנה את השם, על אף התנגדות האב.
האם בית המשפט ישמע את רצון הקטין בשינוי שם משפחתו לאחר הגירושין?
התפיסה הרווחת כיום היא שלילד יש זכות להישמע בדיון המשפטי, בעניינים הנוגעים אליו. לפיכך, במקרים בהם הקטין בוגר מספיק, בית המשפט ישמע את רצונו, אם באמצעות תסקיר העובד הסוציאלי או באופן בלתי אמצעי, בהתאם לגילו ולמידת הבנתו של הקטין, וייתן משקל ממשי לרצון הילד.
במקרים רבים, לרצון הילד תהיה השפעה על קביעת טובתו, למשל במקרים שבהם יש נתק בין ההורה הביולוגי לילד, והילד רוצה לשנות את שם משפחתו, לרצונו תהיה השפעה נרחבת על החלטת בית המשפט.
שינוי שם משפחה של קטין להורים גרושים
בשורה התחתונה, ניתן לשנות את שם משפחתו של הקטין לאחר הגירושין, בהסכמה בין ההורים, בהליך פשוט שיבחן שאכן שינוי השם תואם את טובת הילד.
בנוסף, בהעדר הסכמה ניתן גם כן לשנות את שם משפחתו של הקטין, לאחר בחינת הנסיבות לשינוי שם משפחתו, טובת הילד בשינוי שם משפחתו, ורצונו של הקטין במקרים המתאימים, לשינוי שם משפחתו.