בני זוג המצויים בהליך גירושין נדרשים לחלק את הרכוש המשותף שלהם. בין הרכוש המשותף שעל בני הזוג לפצל בגירושין, נכלל גם במרבית המקרים, חשבון הבנק המשותף, המשמש את בני הזוג, גם לפעולות היום-יום.
כיצד מחלקים את הכסף בחשבון הבנק המשותף בעת הגירושין? האם גם החובות בחשבון הבנק המשותף יתחלקו בגירושין? ומה ניתן לעשות כשבן הזוג מנסה להבריח כספים מחשבון הבנק המשותף?
כיצד מחלקים את הכסף בחשבון הבנק המשותף בגירושין?
חוק יחסי ממון קובע כי הרכוש שצברו בני הזוג בתקופת חייהם המשותפת יתחלק ביניהם באופן שווה בעת הגירושין, אלא אם הם קבעו ביניהם אחרת בהסכם.
לפיכך, כל עוד בני הזוג לא ערכו הסכם ממון או הסכם גירושין תקף שקבע חלוקה אחרת, הכספים בחשבון הבנק המשותף יתחלקו בין בני הזוג בחלקים שווים, לרבות יתרת העו"ש, והשקעות שונות בבנק.
האם חובות בחשבון בנק משותף מתחלקים בגירושין?
בדומה לשאר הרכוש של בני זוג, גם חובות עשויים להתחלק בגירושין, אם הם נוצרו במהלך החיים המשותפים.
יחד עם זאת, כאשר אחד מבני הזוג בלבד יצר חוב אישי שלא נוגע לבן הזוג, ובן הזוג השני לא היה מעורב בכך ולא ידע על כך, בית המשפט עשוי לקבוע כי בעל החוב האישי נושא בו לבדו. כך למשל במקרים שחוב נוצר מהימורים, בית המשפט עשוי לקבוע שבן הזוג שיצר את החוב, אחראי לפרוע אותו לבדו.
האם ניתן לעקל את חשבון הבנק המשותף של בני הזוג?
במקרה של חובות בחשבון הבנק המשותף, אם החשבון אינו מוגבל לזכות חתימה של שני בני הזוג, ניתן יהיה לעקל את הכספים בחשבון המשותף. במקרה זה בן הזוג ידרש לנקוט הליך מתאים על מנת להתנגד לעיקול.
כך למשל בן הזוג יכול לפצל את החשבון המשותף, להעביר את חלקו בחשבון לחשבון בנק אחר, וכך להגן על הנכסים שלו. חשוב לדעת כי הליך זה חייב להתבצע בתום לב במטרה להגן על נכסיו של בן הזוג שאינו בעל החוב, ולא במטרה להבריח רכוש כך שבעל החוב יוכל להתחמק מתשלום לנושיו. במקרים של חוסר תום לב, ניתן יהיה לבטל את פיצול החשבון המשותף.
איך ניתן למנוע מבן הזוג לבצע פעולות בחשבון הבנק המשותף?
בני זוג הנמצאים בהליכי גירושין, וחוששים שבן הזוג יבריח כספים מחשבון הבנק המשותף בזמן ההמתנה לחלוקת הכספים שבחשבון, רשאים לפנות לסניף הבנק ולבקש להגביל את הפעולות בחשבון הבנק המשותף במספר אמצעים:
הגבלת פעילות כספית ומסגרת האשראי
בני הזוג יכולים לפנות לבנק ולבקש להגביל את הפעילות הכספית בבנק ואת מסגרת האשראי, כך שלא ניתן יהיה להגיע לחריגות מוגזמות בכספים הנמצאים בעו"ש, שאינן במסגרת המשך ניהול חיים תקין וסביר.
הגבלת מורשה חתימה
ישנן פעולות בנקאיות רבות שמצריכות חתימה בבנק. כך למשל חתימה על שיקים, הוצאת כספים מהחשבון, התקשרות עם בתי השקעות, ביטול התקשרות עם בתי השקעות, שימוש בכרטיסי אשראי, הוראות קבע וכו'.
לרוב כשהנישואין מתנהלים על מי מנוחות, הרשאות החתימה בבנק הן ביחד ולחוד, כך שמספיקה חתימה אחת של אחד מבני הזוג, לצורך ביצוע הפעולה הבנקאית המבוקשת.
אך כשבני הזוג נקלעים למשבר גירושין או לכל מחלוקת כספית, ניתן לבקש לשנות את זכויות החתימה בחשבון, כך שעל מנת לבצע פעולות בו, שני בני הזוג יצטרכו לחתום על ביצוע הפעולה הבנקאית. אם בני הזוג לא ישתפו ביניהם פעולה, חשבון הבנק גם עלול להיות מוקפא, כך שאף אחד מבני הזוג לא יוכל לבצע משיכות בחשבון ולהבריח רכוש.
הקפאת החשבון המשותף
בני הזוג רשאים גם להקפיא את חשבון הבנק המשותף, ולפתוח כל אחד לעצמו חשבון בנק נפרד לצורך פעילות כלכלית שוטפת.
לאחר שיחלקו ביניהם את הכסף הנמצא בחשבון המשותף, בהתאם להסכם גירושין או בהתאם להחלטת בית המשפט, יוכל כל אחד מבני הזוג להעביר את הכסף לו הוא זכאי לחשבון הבנק הפרטי, ולסגור את החשבון המשותף.
האם ניתן לבקש מבית המשפט לאסור על בן הזוג להשתמש בחשבון הבנק?
כן, ניתן לבקש מבית המשפט צו איסור דיספוזיציה. צו זה הוא צו מניעה שמגביל את השימוש בחשבון הבנק, ומונע מבן הזוג למשוך כסף ולהבריח רכוש.
צו זה ניתן לרוב כשמדובר בחשבון בנק שנמצא בבעלות אחד מבני הזוג, ולצד השני אין גישה לחשבון. במקרים בהם החשבון הוא משותף, ניתן למנוע את השימוש בחשבון הבנק באמצעות פנייה לבנק, ללא צורך בצו מבית המשפט.
מניעת הברחת כספים בגירושין מחשבון הבנק המשותף
בשורה התחתונה, כספים וחובות בחשבון הבנק המשותף, הם רכוש משותף, שיתחלק בגירושין באופן שווה בין בני הזוג, כל עוד לא נקבע אחרת ביניהם.
חשוב להיות עם אצבע על הדופק ולעקוב אחר החשבון המשותף באופן תדיר. במקרים של חשש שבן הזוג עשוי לנסות להבריח כספים מהחשבון המשותף, ניתן לפנות לבנק בבקשה להגביל את הפעולות בחשבון המשותף, כך שלא ניתן יהיה להבריח כספים.