ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה [מדריך משפטי]

    הפסד בקרב, אין משמעותו הפסד במערכה. אם אינכם מרוצים מהחלטה של בית המשפט לענייני משפחה, אל לכם להתייאש. זכות הערעור היא זכות חוקתית, והיא מוקנית לכל אדם שניתן בעניינו פסק דין.

    אך האם ניתן לערער על כל החלטה שניתנה בבית המשפט לענייני משפחה? מתי לא ניתן לערער? מהי בקשה לעיכוב ביצוע? כמה עולה להגיש ערעור לבית המשפט לענייני משפחה? והאם כדאי להגיש ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

    תוכן עניינים

    האם יש זכות ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

    מה ההבדל בין החלטת ביניים לבין פסק דין?

    ראשית, כדי לקבוע האם יש זכות ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה, יש להבחין בין שני סוגי ההחלטות בבית המשפט לענייני משפחה: החלטת ביניים היא החלטה שאינה מסיימת את ההליך, ופסק דין הוא החלטה סופית המסיימת את הדיון.

    כך למשל פסק דין בנוגע לחלוקת הרכוש יקבע כיצד יאוזן הרכוש בין הצדדים ויסיים את ההליך; לעומת זאת החלטה הקובעת כי הצדדים לא יוכלו לעשות שימוש ברכוש מסוים עד למתן פסק הדין, היא החלטת ביניים זמנית שלא מסיימת את ההליך.

    כך גם החלטה על מזונות זמניים לילדים היא החלטת ביניים זמנית עד למתן כל החלטה אחרת; בניגוד לפסק דין מזונות קטינים שמסיים את ההליך.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      זכות ערעור על פסק דין

      כאשר מדובר בפסק דין המסיים את ההליך, לצדדים יש זכות ערעור. את הערעור על פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה, יש להגיש לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים. אם מדובר בערעור על פסק דין של רשם בבית המשפט לענייני משפחה, יש להגיש את הערעור תוך 15 ימים.

      בקשה לרשות ערעור על החלטת ביניים

      כאשר מדובר בהחלטת ביניים שלא מסיימת את ההליכים, לצדדים לא מוקנית זכות ערעור, אלא עליהם להגיש בקשת רשות ערעור. את בקשת הערעור על החלטת הביניים של בית המשפט לענייני משפחה יש להגיש לבית המשפט המחוזי בתוך 30 ימים. בית המשפט המחוזי יבחן האם יש לתת רשות לערעור, ורק אם יקבע שיש רשות לדון בערעור, בית המשפט יקבל או ידחה את הערעור.

      מתי בית המשפט ייתן רשות ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

      בית המשפט העליון יעניק רשות ערעור בגלגול שלישי, כלומר רשות ערעור על פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה שהוגש עליו ערעור לבית המשפט המחוזי שנדחה, במקרים חריגים ביותר בהם יש חשש שנגרם עיוות דין או שיש חשיבות משפטית מיוחדת לדיון בנושא.

      בית המשפט המחוזי או העליון יעניק רשות ערעור על החלטת ביניים, אם היעדר דיון מידי בנושא הערעור יגרום נזק ממש לצדדים, יגרום לעינוי דין (כלומר להארכה מיותרת או מזיקה של ההליך) או שהוא ישפיע משמעותית על אחד הצדדים.

      כיצד מתנהל הליך הערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

      לאחר הגשת הערעור, בית המשפט יהיה רשאי לדחות את הערעור מבלי לבקש את תשובת הצד השני, אם הוא סובר שלערעור אין סיכוי להתקבל.

      במקרה שבית המשפט יראה שיש סיכוי שהערעור יתקבל, הוא יורה לצד שכנגד להגיש כתב תשובה לערעור על פסק דין תוך 45 ימים, או 15 ימים אם מדובר בהחלטת רשם, וכתב תשובה לערעור על החלטת ביניים תוך 30 ימים.

      לאחר מכן יקבע בית המשפט מועד לדיון, במהלכו יברר את המחלוקות בין הצדדים. בהמשך, אם לא ניתן להגיע להסכמה בין הצדדים, הצדדים ידרשו הצדדים להגיש את עיקרי הטיעון שלהם. לרוב בית המשפט יורה למגיש הערעור להגיש את עיקרי הטיעון שלו עד שבועיים בטרם לדיון הנוסף שיקבע, ועל הצד השני להגיש את עיקרי הטיעון שלו עד שבוע  בטרם לדיון הנוסף.

      לאחר קיום הדיון הנוסף יקבע בית המשפט האם יש לקבוע מועדי דיון נוספים, או שניתן לתת את פסק הדין בתום הדיון או במועד מאוחר יותר שייקבע.

      האם ניתן להציג עובדות חדשות בערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

      ברוב המקרים, לא ניתן להציג עובדות חדשות בערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה. את הערעור תדרשו לבסס על העובדות שהועלו בבית המשפט לענייני משפחה, ולנמק את הסוגיות בהן אתם טוענים כי נפלה שגגה בהסקת המסקנות של בית המשפט לענייני משפחה.

      במקרים חריגים ביותר יתכן ובית המשפט יאפשר להציג ראיות חדשות. לצורך כך תאלצו לנמק מדוע הראייה לא הוצגה בפני בית המשפט לענייני משפחה.

      האם הגשת הערעור מעכבת את ביצוע ההחלטה של בית המשפט לענייני משפחה?

      ביצוע ההחלטה או פסק הדין, לפני שניתנה החלטה בהליך הערעור, עלול לעיתים לסכל את מטרת הערעור ולרוקן אותו מכל תוכן. הגשת הערעור כשלעצמה אינה מעכבת את ביצוע ההחלטה או פסק הדין.

      כדי לעכב את ביצוע ההחלטה או פסק הדין, יש להגיש בקשה לעיכוב ביצוע. את הבקשה לעיכוב ביצוע יש לנמק. לכן עליכם להראות שיש סיכוי שהערעור יתקבל, ושהימנעות מעיכוב הביצוע תסכל את מטרת הערעור.

      לאן מוגשת בקשה לעיכוב ביצוע? לבית המשפט שנתן את ההחלטה או לערכאת הערעור?

      בית המשפט שידון בבקשה לעיכוב ביצוע, יקבע על פי מועד הגשת הבקשה:

      בקשה לעיכוב ביצוע שהוגשה לפני הגשת הערעור

      לפני הגשת הערעור, יש להגיש את בקשת עיכוב הביצוע לבית המשפט לענייני משפחה שנתן את ההחלטה או את פסק הדין.

      בקשה לעיכוב ביצוע שהוגשה לאחר הגשת הערעור

      אם כבר הגשתם ערעור, עליכם להגיש את בקשת עיכוב הביצוע לבית המשפט אליו ערערתם. אם ערערתם על החלטת בית המשפט לענייני משפחה, הבקשה תוגש לבית המשפט המחוזי. אם קיבלתם רשות לערער על החלטת בית המשפט המחוזי, הבקשה תוגש לבית המשפט העליון.

      כמה עולה להגיש ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

      ככלל הסכם שכר הטרחה שערכתם עם עורך הדין שטיפל בתיק שלכם בבית המשפט לענייני משפחה, יהיה עד למתן פסק הדין, ולא יכלול הליך ערעור על פסק הדין. כמו כן, לעיתים תבקשו להחליף ייצוג ולשכור את שירותיו של עורך דין גירושין, ושיש לו גם ניסיון בייצוג בערכאות הערעור.

      לפיכך תדרשו לשלם שכר טרחה לעורך הדין על הייצוג בערעור, ולעיתים גם את שכר הטרחה לבעלי המקצוע המומחים השונים שיסייעו לכם להוכיח את הטענות שלכם בערעור.

      תשלום נוסף שעליכם לשלם כשאתם מגישים ערעור או בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה, הוא היטל האגרה על הערעור שעומד על סכום של כמה מאות שקלים.

      בנוסף תידרשו גם להפקיד עירבון להבטחת הוצאות הצד השני, שנע בין אלפי לעשרות אלפי שקלים לערעור. חשוב לדעת שהעירבון בהחלט עתיד להיות מחולט אם הערעור שהגשתם יידחה.

      האם יש חלופות לערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

      ישנם מספר כלים, שיכולים לשמש את מי שמתנגד להחלטה או פסק דין שהתקבל בבית המשפט לענייני משפחה, במקום לפנות לערעור. חשוב להבין שכלים אלה אינם משמשים כחלופה לערעור בכל מקרה, אלא רק במקרים ובתנאים חריגים. כמו כן חשוב להבין שבקשות אלה יוגשו לאותו בית משפט בו התקבל פסק הדין או ההחלטה, ולכך יש משמעות גם לסיכויים שהבקשה תתקבל.

      בקשה לעיון חוזר בהחלטת ביניים – ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר לבית המשפט לענייני משפחה, בתנאי שיש נסיבות שהשתנו, עובדות חדשות שהתגלו, או במקרים נדירים ביותר שמתן ההחלטה מלכתחילה לא היה מוצדק.

      בקשה לביטול פסק דין בהעדר הגנה – במקרה שניתן פסק דין במעמד צד אחד בלבד, ניתן להגיש בקשה לביטול פסק דין, ולנמק את הסיבות בגינן לא הוגש כתב ההגנה במועד.

      בקשה לדיון נוסף – במקרים חריגים ביותר, ניתן להגיש בקשה לדיון נוסף, בתנאי שההלכה שנפסקה בפסק הדין סותרת הלכה קודמת של בית המשפט העליון, או בתנאי שיש חשיבות מיוחדת להלכה שנפסקה בפסק הדין, המצדיקה דיון נוסף.

      גישור בערעור – כלי נוסף שניתן להשתמש בו תמיד, הוא גישור. אם יש בידיכם טענות טובות לערעור, תוכלו לנסות להגיע להסכמות עם הצד השני, ולאשר אותן בבית המשפט מבלי לנהל הליך ערעור מורכב.

      האם כדאי לערער על החלטת בית המשפט לענייני משפחה?

      בסופו של יום, הזכות לערער על פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה, היא זכות בסיסית ויסודית, ויש בכוחה להפוך החלטה על פיה.

      יחד עם זאת, לא ניתן לערער על כל החלטה של בית משפט לענייני משפחה, ובמקרה של החלטת ביניים, או ערעור בגלגל שלישי, יתכן ובקשת הרשות לערעור תדחה. כמו כן, חשוב גם לבחון את סיכויי הערעור אל מול הסיכון הכלכלי הכרוך בהגשת הערעור, בפרט כשנדרש תשלום עירבון גבוה להבטחת הוצאות הצד השני, שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים.

      לכן לפני שממהרים לערער על החלטת בית המשפט לענייני משפחה, כדאי לפנות לעורך דין בעל ניסיון בערעורים על החלטות בית המשפט לענייני משפחה, ולבחון גם אם יש נסיבות מיוחדות המצדיקות שימוש בכלים חלופיים לערעור.

      *התוכן עודכן ביום 27.10.24

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש