הסדר נסטינג בגירושין, או בעברית, הסדר קינון בגירושין, הוא הסדר לפיו במקום שהילדים ינדדו מבית האם לבית האב על פי חלוקת זמני השהות, הילדים נשארים להתגורר בקן, ואילו ההורים הם שעוברים מבית לבית.
בהסדר זה, הילדים לא נאלצים להתמודד עם עזיבה ושינוי של בית המגורים שלהם, והוא עשוי להקל לילדים את חווית הגירושין, כל עוד בין ההורים מתקיימת תקשורת בריאה. אך האם אפשר להצליח להתמיד בהסדר הנסטינג? ומה הדברים שאתם חייבים לדעת על נסטינג בגירושין?
1# הילדים לא חייבים לעזוב את הבית בגירושין
הסדר נסטינג הוא הסדר קינון לפיו במקום שהילדים יעברו מבית לבית בגירושין, בהתאם להסדרי המשמורת, הילדים נשארים להתגורר בבית המוכר להם, ואילו ההורים הם אלו שעוזבים את הבית לסירוגין. כך בימי השהות עם האב, האם עוזבת את הבית, ואילו בימי השהות עם האם, האב הוא שעוזב את הבית, והילדים לא נאלצים לעזוב את הבית בגירושין.
2# נסטינג יכול להקל לילדים את חווית הגירושין
גירושין הם תקופה קשה עבור ילדים שיכולה להשפיע גם על מצבם הבריאותי ורווחתם. הם חווים שינויים רבים שנכפים עליהם, ונאלצים להתמודד לרוב, בנוסף לעצם הפרידה בין ההורים, גם עם מעבר לבית חדש, מעברים בין בתיהם השונים של ההורים, ולעיתים אף מעבר למוסדות חינוך חדשים, ושינוי כלל הסביבה המוכרת להם. שינויים אלה עשויים להקשות על חווית הגירושין הקשה ממילא לילדים.
בהסדר נסטינג, הילדים לא נאלצים לחוות את מרבית השינויים הללו, שכן הם נשארים להתגורר בבית אליו הורגלו, שומרים על סביבת המגורים הרגילה, על המוסדות בהם הם מתחנכים, וכך חווית הגירושין היא מרוככת יותר.
3# הסדר נסטינג מוצלח מתחיל בתקשורת בריאה
על מנת להצליח בהסדר נסטינג בני הזוג חייבים להצליח לקיים תקשורת בריאה ויעילה ביניהם. זכרו שההורים ממשיכים לנהל משק בית משותף אחד לפחות, גם אם הם אינם מתגוררים יחד. לכן אם ההורים ממשיכים לנהל מלחמות וריבים גם לאחר הגירושין, הסדר הנסטינג סביר להניח יכשל, וצפוי לגרום לילדים יותר נזק מתועלת.
אחת הדרכים העיקריות להצליח לנהל תקשורת בריאה, היא קודם כל הכתבת גבולות מסודרת מראש, באמצעות הסכם נסטינג, שיכלול את כל ההסכמות של ההורים לגבי האופן בו יתנהל הנסטינג.
עליכם לסכם מראש את זמני השהות של כל אחד מכם בבית עם הילדים, ולהתאים גם את חלוקת הנטל הכלכלי ותשלום המזונות בהתאם. עוד מומלץ להסדיר גם את חלוקת האחריות ביניכם בבית, כמו למשל קניות לבית, ניקיון ותחזוקה שוטפת של הבית ועוד, במטרה למנוע מוקדי מחלוקת מיותרים שעלולים להעיב על ההסדר.
4# אפשר לחסוך בעלויות הנסטינג
האם הסדר נסטינג יקר יותר מהסדרי משמורת או זול יותר מהסדרי משמורת? תלוי את מי שואלים, ובעיקר תלוי איך מתנהל הסדר הנסטינג.
הסדר משמורת משותפת בו כל אחד מההורים גר בבית משלו, שתואם גם את צרכי הילדים, יכול להיות יקר, כאשר כל אחד מההורים נדרש לשכור או לרכוש בית של 4-5 חדרים. אך גם הסדר נסטינג בו יש בית אחד משותף לילדים, ובית אחד לכל אחד מההורים, יכול להיות יקר, כאשר למעשה ההורים נאלצים להחזיק ב-3 בתים. כשמדד מחירי הדיור ממשיך לעלות, לעיתים מדובר במשימה בלתי אפשרית.
יחד עם זאת, באפשרותכם גם לחסוך בעלויות הנסטינג, אם אתם מתגוררים לסירוגין בבית נוסף משותף. כלומר, ההורים רוכשים או שוכרים במשותף בית נוסף, בו כל אחד מהם גר בנפרד, בזמן שהוא לא נמצא עם הילדים. לרוב בית זה יהיה קטן יותר, וכך יחסוך בעלויות הדיור הגבוהות ממילא.
אפשרות נוספת בה בוחרים חלק מההורים החיים במודל הקינון, היא מגורים זמניים ביחידות דיור זולות, או מגורים אצל קרובי משפחה. אך לרוב הסדרים אלה לא מחזיקים לתקופה ממושכת בשל אי הנוחות שבהם.
5# במרבית המקרים נסטינג הוא סידור זמני
על אף היתרונות הלא מבוטלים בנסטינג, מרבית הזוגות המתנהלים בהסדרי נסטינג, מדווחים כי מדובר בסידור זמני, מעין נחיתה רכה לילדים, לאחר הגירושין.
הקשיים הקיימים בנסטינג, כמו חוסר פרטיות להורים החולקים דירה משותפת, עלויות גבוהות במקרה של החזקת 3 דירות, קשיים אפשריים בסידור הגט כל עוד בני הזוג חולקים דירת מגורים משותפת, והקושי בלהתחיל לנהל חיים חדשים, בעיקר רומנטיים עם בן זוג חדש, לרוב מביאים את ההורים, לעבור לאחר הנסטינג, למודל חלוקת המשמורת.
למרות כל זאת, מי שניהל הסדר קינון זמני, מדווח על כך שהוא השיג את מטרותיו, הקל על הילדים בחוויית הגירושין הראשונה הקשה, ואפשר להם להתמודד טוב יותר עם הגירושין.