ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    האם מותר להורה גרוש לנתק קשר מילדיו? (מדריך משפטי)

    הורים גרושים לעיתים נשאבים לאמוציות הרבות שעולות מהליך הגירושין, ומותירים את ההורה השני להתמודד עם גידול הילדים. לכולן ברורות ההשלכות הרגשיות הקשות של הורה גרוש המנתק קשר מילדיו, אך מה הן ההשלכות המשפטיות?

    האם החוק מתיר להורה גרוש לנתק קשר מילדיו? האם ניתן לחייב הורה גרוש לקיים קשר עם הילדים? מה ניתן לעשות כשהורה גרוש מנתק קשר מילדיו? והאם ניתוק קשר עם הילדים ישפיע על גובה דמי המזונות?

    תוכן עניינים

    האם ניתן לחייב הורה לראות את ילדיו?

    החוק לא מחייב את אף אחד מההורים לקיים קשר עם ילדיו, לפני או אחרי הגירושין. בניגוד לחובת המזונות, אותה ניתן לכפות על הורה, באמצעות הוצאה לפועל, במקרה של סרבנות תשלום, לא ניתן לכפות על הורה שניתק קשר מילדיו, לראות את ילדיו.

    הפסיקה דנה בשאלת כפיית זמני שהות על הורים, והגישה היא כי בשונה מהטלת חובה כספית, הטלת חובה פיזית לראות את הילדים, תהיה מעושה, ובסופו של יום תגרום ליותר נזק מתועלת, ותפגע בטובת הקטין.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      בית המשפט העליון עמד על כך בפרשת אמין (הליך 2034/98) וקבע שלא ניתן לכפות אהבה:

      "קיימים גבולות ברורים לפלישת המשפט לתוך מרקם המשפחה: אין ספק כי כל ילד זקוק לאהבת הורים והיא בגדר צורך חיוני עבורו. כידוע, חסך אהבה עשוי להשפיע לרעה על אישיותו של אדם. אך, הענקת אהבה היא מעבר ליכולת ההשגה של החוק, שידו גם כבדה וגם קצרה בתחום הנפש. לכן, בדברו על חובת ההורה לדאוג לצרכי הקטין, הכוללים חינוך, המחוקק לא התכוון להטיל חובה משפטית לאהוב, כעין דרישה לקיומו של רגש פנימי באדם."

      חיוב הורה בהדרכה וסיוע

      על אף שלא ניתן לכפות על הורה לקיים קשר עם ילדיו, ישנן סנקציות וחובות שבית המשפט יכול לחייב הורה, בהתאם לנסיבות. כך בית המשפט רשאי לחייב הורה בהדרכה הורית לחידוש קשר, או קבלת סיוע אחר.

      גם כאן יצויין כי בסופו של יום, בפועל, לא ניתן לכפות על הורה המסרב לקבל הדרכה הורית להגיע פיזית להדרכה ההורית, אלא להתנות את ההדרכה בהטלת סנקציה כספית.

      כמו כן, במקרים שטובת הילד מחייבת זאת, ניתן להתנות את המשך הקשר עם הילדים בקיום הדרכה הורית, אך אין בכך כדי לעזור במקרה של הורה המנתק כל קשר עם ילד.

      סנקציות על הפרת זמני שהות

      בית המשפט רשאי לקבוע סנקציות על הורה המפר זמני שהות. בית המשפט לא נוהג לקבוע סנקציות מראש על הפרת זמני שהות, ובוודאי של במטרה לעודד קשר בין הורה וילד, אלא רק לאחר הפרה חוזרת ונשנית של זמני שהות, ולאחר שניתנה אזהרה להורה שמפר את זמני השהות.

      קנסות לפי פקודת בזיון בית המשפט

      בית המשפט רשאי להטיל קנסות על הפרת החלטה שיפוטית, על פי פקודת ביזיון בית המשפט, במקרה של הפרה חוזרת של החלטות בית המשפט על זמני שהות עם הילדים.

      הטלת קנסות על הפרת זמני שהות

      לבית המשפט סמכות להטיל קנס על הורה שמפר באופן חוזר ונשנה את זמני השהות שנקבעו עם הילד. ולחייב את ההורה לפצות את ההורה השני, בגין הנזקים שנגרמו לו עקב הפרת זמני השהות עם הילדים.

      שינוי גובה דמי המזונות

      במקרים בהם הפרת זמני השהות היא מתמשכת, בית המשפט רשאי לקבוע מחדש את זמני השהות בהתאם לנסיבות בפועל. בהתאם לשינוי זמני השהות, בית המשפט רשאי גם להגדיל או להקטין את דמי המזונות.

      האם לילד מותר לנתק קשר מהורה?

      כאשר ילד מנתק קשר עם אחד מהוריו, בית המשפט עשוי לחייב את הילד בקיום קשר עם ההורה. במקרה בו הילד מנתק קשר מהורה, בית המשפט יבחן האם מדובר בניכור הורי או בסרבנות קשר מטעמים מוצדקים:

      ניכור הורי, והסתה או השפעה של ההורה השני כנגד ההורה המנוכר

      בית המשפט עשוי לחייב את הילד בקיום קשר עם ההורה, באמצעים שונים:

      • חיוב הילד להפגש עם מטפל רגשי, מומחה לניכור הורי וכו'.
      • חיוב הילד לפגוש את ההורה באמצעות מרכז קשר.
      • הטלת סנקציות כלכליות על ההורה המנכר, על כל הפרה של זמני שהות בין הילד להורה המנוכר.
      • הפחתה או שלילת מזונותיו של הילד סרבן הקשר (במקרים חריגים ביותר).

      סרבנות קשר שנמצאה מוצדקת

      במקרים בהם סרבנות הקשר נמצאה מוצדקת, והיא נגרמת בשל התנהלות ההורה עמו הילד מסרב להיות בקשר ומרקם היחסים ביניהם, בית המשפט עשוי לאפשר לילד לא לפגוש את ההורה ואף לנתק קשר מההורה, בלא הטלת סנקציות, בהתאם לנסיבות.

      לא ניתן לכפות אהבה על הורה, אך ניתן להטיל עליו חיוב כספי

      בשורה התחתונה, בית המשפט לא יכול לכפות על הורה לקיים קשר עם ילדיו. יחד עם זאת בית המשפט יכול לחייב את ההורה בהדרכה וטיפול, ובהעדר שיתוף פעולה, בית המשפט רשאי גם להטיל סנקציות כלכליות, לרבות הפחתה או הגדלה של דמי המזונות, על הורה גרוש המבקש לנתק קשר מילדיו.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש