על פי החוק הרכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך תקופת החיים המשותפת, מתחלק ביניהם בגירושין באופן שווה. מועד הקרע הוא מונח משפטי המציין את סיום תקופת החיים המשותפת, ולקביעת המועד, עשויה להיות משמעות רבה על איזון המשאבים בין בני הזוג.
כיצד קובע חוק יחסי ממון את מועד הקרע בגירושין? האם בית המשפט רשאי להקדים את מועד הקרע הקבוע בחוק? ומה החשיבות של ההחלטה על מועד הקרע בגירושין? אם אתם עומדים בפני גירושין, חשוב שתכירו את המשמעות של מועד הקרע בין בני זוג שמתגרשים.
מהו מועד הקרע בין בני זוג שמתגרשים?
מועד הקרע הוא המועד בו הצדדים חדלו להיות בני זוג. מועד זה הוא המועד הקובע את סיום איזון המשאבים בין בני הזוג, כשלאחריו הרכוש של בני הזוג לא ישותף ביניהם. לפיכך, חשיבות ההחלטה על מועד הקרע עשויה להיות משמעותית ביותר לבני הזוג.
מה החשיבות של מועד הקרע בגירושין?
בישראל הגירושין יכולים להמשך זמן רב ואף מספר שנים, לכן לפער של חודשים ולעיתים אף שנים במועד הקרע שנקבע, יכול להיות השפעה מהותית על סכומי הכסף שבני הזוג ידרשו להעביר זה לזו.
כך למשל במקרה שלבני הזוג יש מניות, לפער של מספר חודשים במועד הקרע שנקבע, יכול להיות משמעות כלכלית רבה, אם המניה נוסקת או מתרסקת באופן חד בחודשים אלה.
גם במקרה שלאחד מבני הזוג יש עסק בבעלותו, והוא נקלע לחובות במהלך הליך הגירושין, למועד הקרע עשויה להיות חשיבות רבה. אם החובות נוצרו לפני מועד הקרע, החובות יחשבו לרכוש משותף, אלא במקרים חריגים. לעומת זאת, אם החובות נוצרו לאחר מועד הקרע, ישא בהם בן הזוג שהעסק נשאר בבעלותו.
כיצד קובע חוק יחסי ממון את מועד הקרע בגירושין?
סעיף 5 לחוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג-1973 קובע את מועד הקרע בעת פקיעת הנישואין. פקיעת הנישואין מתרחשת במקרה של מוות או במועד מתן הגט/התרת הנישואין. יחד עם זאת, סעיף 8 לחוק, מסמיך את בית המשפט לקבוע, את הקדמת מועד הקרע, בנסיבות מיוחדות שיצדיקו זאת, בהתאם לשיקול דעתו.
כיצד תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון אפשר להקדים את מועד הקרע בגירושין?
תיקון 4 לחוק יחסי ממון הוסיף את סעיף 5א לחוק, שכותרתו היא "הקדמת המועד לאיזון המשאבים". מטרת התיקון הייתה בין היתר לאפשר את הקדמת מועד הקרע בטרם למתן הגט, במקרים שהמחוקק ראה כמקרים המצדיקים זאת. על פי תיקון 4 לחוק יחסי ממון, ניתן להקדים את מועד הקרע בטרם לגירושין במקרים בהם:
- חלפה שנה מאז שנפתח הליך להתרת נישואין.
- חלפה שנה מאז שנפתח הליך לאיזון משאבים, תביעה לחלוקת רכוש בין בני הזוג, לרבות הליך פירוק שיתוף במקרקעין, או תביעה לפסק דין הצהרתי על זכויות ברכוש.
- חלפו תשעה חודשים לפחות, מתוך תקופה רצופה של שנה, מאז שקיים קרע בין בני הזוג או מאז שהם חיים בנפרד, לרבות במקרים בהם הם חיים בנפרד תחת קורת גג אחת.
כיצד בית המשפט קובע את מועד הקרע בגירושין?
כאמור, בישראל גירושין עשויים להמשך זמן רב ולעיתים אף מספר שנים. במקרים אלה, המתנה עד למועד מתן הגט והגירושין בפועל, עשוייה לפגוע בחלוקה הוגנת של הרכוש. לפיכך לבית המשפט יש שיקול דעת לקבוע את מועד הקרע, במועד מוקדם יותר מיום מתן הגט.
מתי בית המשפט יקדים את מועד הקרע בגירושין?
על מנת לקבוע מועד קרע מוקדם לגירושין, בית המשפט יבחן את הראיות, ולפיהן ינסה לקבוע מהי נקודת המשבר המשמעותית של בני הזוג, ומתי בני הזוג חדלו לראות עצמם כשותפים המקיימים מערכת זוגית כלכלית משותפת.
על מנת לקבוע זאת, בית המשפט יתבסס על מגוון רחב של מאפיינים, וביניהם:
- עזיבה של הבית, על ידי אחד מבני הזוג.
- הפרדת חשבונות בנק.
- הפרדת תשלומים בין בני הזוג.
- ניהול קשר זוגי חדש של אחד מבני הזוג.
- הגשת תביעה בסוגיות הרלוונטיות לגירושין, לרבות הגשת בקשה ליישוב סכסוך.
- כל ראיה אחרת המעידה על הפרדת המערכת היחסים הזוגית כלכלית.
משמעותו הכלכלית של מועד הקרע בגירושין
בשורה התחתונה, מועד הקרע בגירושין נקבע בהתאם לשיקול דעת בית המשפט, על בסיס הנסיבות של בני הזוג. למועד הקרע בין בני זוג שמתגרשים יש משמעות רבה, וקביעתו עשויה לעלות לבני הזוג בכסף רב. הוכחת מועד קרע מוקדם יותר או מאוחר יותר, עשויה לשנות את התמונה הכלכלית ואת איזון המשאבים בין בני הזוג, באופן ניכר.