מינוי אפוטרופוס לקטין במהלך סכסוך גירושין, נדרש במקרים של סכסוכי גירושין קשים. בית המשפט המנסה להתחקות אחר טובת הקטין, ומתרשם שההורים אינם מייצגים את טובת הקטין, עשוי למנות לקטין אפוטרופוס שיבחן את טובתו.
מי מייצג את הקטין במהלך סכסוך גירושין? מתי בית המשפט ימנה אפוטרופוס לקטין המצוי בלב סכסוך גירושין? האם קטין יכול לבקש בעצמו מינוי אפוטרופוס? והאם מינוי האפוטרופוס לקטין במהלך סכסוך הגירושין, עלול להפוך לקבוע?
מי מייצג את הקטין במהלך סכסוך גירושין?
סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1968, קובע כי שני ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים. תפקידם של האפוטרופוסים על הקטין, כולל את החובה והזכות לדאוג לצרכיהם, ושמורה להם הסמכות לייצג את הקטין בבית המשפט, לרבות במהלך סכסוך גירושין. כך למשל רשאית אם לילדים להגיש בשם ילדיה תביעה למזונות ילדים, כנגד האב.
האם ניתן למנות לקטין אפוטרופוס שאינו הורה?
סעיף 68 (א) לחוק הכשרות המשפטית קובע כי בית המשפט רשאי לנקוט באמצעים זמניים או קבועים לשמירת ענייניו של קטין. בית המשפט רשאי לעשות זאת באמצעות מינוי אפוטרופוס זמני, אפוטרופוס לדין, או בכל דרך אחרת שימצא לנכון.
מה הוא אפוטרופוס לדין לקטין?
אפוטרופוס לדין לקטין, משמש כשלוחה של בית המשפט, לברר את רצון הקטין באופן בלתי אמצעי, ולהתחקות אחר טובתו של הקטין.
האם אפוטרופוס לדין מייצג את הקטין?
לקטין נתונה הזכות לייצוג נפרד והוא רשאי להביע את רצונו גם באמצעות עורך דין שייצג אותו. אפוטרופוס לדין אינו משמש כמייצג מטעם הקטין, אלא הוא שליח בית משפט המייצג את טובתו של הקטין, כפי שהוא מתרשם מהקטין בעצמו.
חשוב להבין שרצון הקטין וטובת הקטין אינם שווים, וכי האפוטרופוס לדין מנסה להתחקות אחר טובתו של הקטין, באופן אובייקטיבי. רצונו של הקטין הוא אחד הסממנים שיעידו על טובתו של הקטין, אך לא כסממן יחיד, אלא בנוסף לסממנים רבים המעידים על טובתו של הקטין.
מתי ימונה לקטין אפוטרופוס במהלך סכסוך גירושין?
סכסוכי גירושין עשויים להיות סכסוכים קשים, רווים ביצירם, מלאים בנקמות, פוגעניים ואף אלימים. ילדים להורים הנמצאים בסכסוך בעצימות גבוהה, נמצאים בסיכון גבוה יותר. הם יסבלו יותר מחרדה ודיכאון, הערכתם העצמית תפגע, והם יפגינו בעיות התנהגות רבות יותר, מאשר ילדים להורים בסכסוך גירושין בעצימות נמוכה.
כאשר סכסוך הגירושין הוא קשה, וההורים פוגעים בטובתו של הקטין במסגרת הליך הגירושין, בית המשפט יערב את רשויות הרווחה, ובמקביל ישקול מינוי אפוטרופוס לקטין, בהתאם לסמכותו על פי סעיף 68 (א) לחוק הכשרות.
האם מינוי אפוטרופוס לקטין במהלך סכסוך הגירושין יהיה קבוע?
התשובה לשאלה זו תלויה בהתנהלות ההורים. ככל שההורים ישכילו לצמצם את עוצמות הסכסוך, מינוי האפוטרופוס לקטין יישאר זמני, והם ימשיכו להיות האפוטרופוסים על הקטין, בהתאם לזכותם ההורית.
יחד עם זאת, אם הסכסוך יישאר בעצימות גבוהה, לבית המשפט סמכות למנות אפוטרופוס קבוע לקטין (עד הגיע הילד לגיל בגרות).
כמו כן, יתכן ורשויות הרווחה יסברו כי הילד נמצא בסיכון גבוה. במקרים אלו, במקביל להליך הגירושין, עשוי להתקיים גם הליך להוצאת הילד למסגרת חוץ ביתית, אומנה, ובמקרים חריגים במיוחד, עשוי להתקיים גם הליך אימוץ.
האם קטין יכול לבקש מינוי אפוטרופוס בעצמו?
כן. במקרים רבים בהם ההורים נמצאים בסכסוך גירושין בעצימות גבוהה, הם בטוחים, כל אחד מהם, כי הם פועלים למען טובת הקטין, אך מנגד הקטין אינו מרגיש שהם מייצגים אותו ואת טובתו. סעיף 68 (א) לחוק הכשרות מתיר לבית המשפט למנות לקטין אפוטרופוס, גם לבקשה של הקטין בעצמו.
אפוטרופוס לקטין שייצג את טובתו
בשורה התחתונה, סכסוך גירושין בעצימות גבוהה יכול לחשוף את הילד לסיכון בהתפתחותו, ולפגוע בטובתו. במקרים אלה, בית המשפט עשוי למנות לילד, אפוטרופוס קבוע, אפוטרופוס זמני או אפוטרופוס לדין, שישמש כקולו של הקטין ויבחן את טובתו של הקטין, מקום בו ההורים אינם מסוגלים לעשות זאת בעצמם.
האפוטרופוס יתרשם מהקטין באופן בלתי אמצעי, ישמע את רצונותיו, יקשיב לחששותיו, יבחן את צרכיו כפי שהם עולים ממכלול הראיות העומדות בפניו, וייצג באופן אובייקטיבי, בפני בית המשפט, את טובתו של הקטין, במהלך סכסוך הגירושין המר, של הוריו.