ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מה נחשבת להתנהגות מחפירה?

    במהלך החיים, אנשים רבים נוהגים להעניק ולקבל מתנות. לעיתים מעניק המתנה מתחרט על כך, עקב התנהגות מחפירה של מקבל המתנה. אך האם מעניק המתנה רשאי לחזור בו מהתחייבותו לתת את המתנה?

    מהי התנהגות מחפירה? מי מגדיר מהי התנהגות מחפירה? מתי מי שהתחייב להעניק מתנה יוכל לחזור בו מהתחייבותו? מתי מי שכבר העניק מתנה יוכל לחזור בו מהענקתה? וכיצד מעניק מתנה יכול להגן על עצמו מפני התנהגות מחפירה?

    מהי התנהגות מחפירה?

    התנהגות מחפירה היא התנהגות מבזה, לא ראויה ולא מוסרית של אדם שמקבל מתנה, כנגד האדם שהתחייב להעניק לו או שכבר העניק לו את המתנה, או כלפי בן משפחתו.

    התנהגות מחפירה מאפשרת למעניק המתנה, לחזור בו מהתחייבותו להעניק את המתנה גם לאחר שמקבל המתנה שינה את מצבו לרעה בהסתמך על ההתחייבות לתת מתנה, ובמקרים מסוימים אף לבטל את המתנה לאחר שהמתנה הוענקה.

    אך לא כל התנהגות שאינה ראויה, תחשב להתנהגות מחפירה שתצדיק ביטול הענקת המתנה. התנהגות מחפירה תימדד בהתאם לסט הערכים המקובל במערכת היחסים בין בני משפחה, ועל פי אופי היחסים הסובייקטיבי שבין בני המשפחה.

    מי מגדיר מהי התנהגות מחפירה?

    סעיף 5(ג) לחוק המתנה, תשכ"ח-1968, הקובע שמי שהתחייב להעניק מתנה רשאי לחזור בו מהענקתה בשל התנהגות מחפירה של מקבל המתנה או כלפי בן משפחתו, אינו מגדיר מה נחשבת התנהגות מחפירה. בית המשפט הוא שנדרש ליצוק תוכן למונח התנהגות מחפירה, ולהגדיר אותו.

    מתי מי שהתחייב להעניק מתנה יוכל לחזור בו מהתחייבותו?

    על פי פסיקת בית המשפט, לא ניתן לערוך רשימה של כל ההתנהגויות המחפירות שיכולות להיות, וכל מקרה יפסק לגופו, בהתאם לנסיבות. יחד עם זאת, בית המשפט קבע מספר עקרונות יסוד מרכזיים, שלפיהם הוא יוכל לקבוע מתי מדובר בהתנהגות מחפירה, המצדיקה חזרה ממתן המתנה:

    1. התנהגות אלימה כלפי נותן המתנה או בן משפחתו.
    2. חריגה מאופי היחסים שבין מעניק המתנה למקבל המתנה.
    3. פגיעה בכבודו של מעניק המתנה או בן משפחתו.
    4. ילד שלא מכבד הורה שהעניק לו מתנה.
    5. התנהגות כפוית טובה כלפי מעניק המתנה או בן משפחתו.
    6. פגיעה ברכושו של מעניק המתנה או בן משפחתו.

    מתי מי שכבר העניק מתנה יוכל לחזור בו מהענקתה?

    מי שכבר העניק מתנה יוכל לחזור בו מהענקתה, במקרים בהם יש עילה מוצדקת לביטול חוזה. עילות אלה מתרחשות בין היתר במקרים בהם:

    • מעניק המתנה לא היה צלול.
    • לא הייתה גמירות דעת.
    • החוזה היה למראית עין.
    • המתנה הוענקה תוך טעות, הטעייה, כפיה או עושק.

    במקרים מסוימים בהם מקבל המתנה התנהג באופן מחפיר, ייתכן שניתן יהיה להוכיח את אחת מהעילות המוצדקות לביטול החוזה, וכך לבטל גם מתנה שכבר הוענקה.

    דוגמאות להתנהגות מחפירה

    • קללות, גידופים, איומים והטלת טרור רגשי שהוכחו בראיות משמעותיות.
    • ניסיון לעשות שימוש לא הוגן במתנה – כמו למשל מכירת קרקע שהוענקה במתנה לצורך מגורים בלבד, או ניצול העברת הקרקע לידי מקבל המתנה, כדי למנוע ממעניק המתנה את המגורים בקרקע (במקרה שהיה תנאי של מגורים בקרקע בחוזה המתנה).
    • אי מתן כבוד להורה – גם אם לא מדובר בתנאי במסמכי המתנה.

    כיצד חובת תום הלב משפיעה על הגדרת התנהגות מחפירה?

    מעניק המתנה חייב גם הוא לנהוג בתום לב, כדי לבטל את הענקת המתנה. חוסר תום לב מצד מעניק המתנה, והתנהגות מחפירה הדדית בין מעניק המתנה לבין מקבל המתנה, עלולים לגרום לדחיית הבקשה לביטול המתנה, ולהשארת המתנה על כנה, למרות שמקבל המתנה נהג בעצמו באופן מחפיר.

    כיצד מעניק מתנה יכול להגן על עצמו מפני התנהגות מחפירה?

    בסופו של יום, מעניק מתנה, או מי שהתחייב להעניק מתנה, כדאי שיעשה זאת בחוזה מתנה ברור ומפורש, לאחר שקיבל ייעוץ מתאים מעורך דין העסוק בתחום המשפחה. עורך הדין יוכל להמליץ למעניק המתנה על הסעיפים שכדאי להוסיף לחוזה המתנה, שיגנו עליו מפני התנהגות מחפירה.

    כך למשל ניתן לשקול בהתאם לנסיבות, להכניס סעיפי ביטול בחוזה המתנה, בתנאים מסוימים. לדוגמא ניתן לשקול סעיף תנאי של ביטול הענקת המתנה, במקרה שבו מקבל המתנה לא יאפשר למעניק המתנה להמשיך להתגורר בנכס עד שארית ימיו; סעיף תנאי של ביטול הענקת המתנה, במקרה שבו מקבל המתנה ינסה למכור את הנכס; ועוד.

    *התוכן עודכן ביום 22.10.24

    *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

    לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מדריך משפטי למתגרש