על פי דין תורה, אישה יהודייה שנישאה כדת וכדין, זכאית לתשלום מזונות אישה, כל עוד היא נשואה, ועד למתן הגט, לפי רמת החיים אליה הורגלה, וכל עוד אין עילה השוללת ממנה זכות זו.
המשמעות בפועל היא שישנן נשים שאינן זכאיות למענה של מזונות אישה, כמו למשל ידועות בציבור. לפיכך, בית המשפט יצר באמצעות הפסיקה מסגרת תשלום מזונות אזרחיים דומה למסגרת התשלום של מזונות אישה.
מזונות משקמים הם למעשה מזונות המשולמים לבן הזוג החלש כלכלית, מכוח הדין האזרחי, לאחר פרידה של בני זוג, למשך זמן קצוב. בית המשפט יקבע בהתאם לנסיבות את סכום המזונות, אופן התשלום (חד פעמי או מספר תשלומים) ואת התקופה בה ישולמו המזונות המשקמים.
מטרת המזונות המשקמים היא לסייע לבן הזוג החלש כלכלית, להשתקם כלכלית. המזונות המשקמים ישולמו במקרים חריגים שבן הזוג החלש כלכלית לא מסוגל לדאוג לעצמו כלכלית, על מנת להבטיח לבן הזוג החלש, עצמאות כלכלית לאחר הפרידה.
מתי בית המשפט עשוי לפסוק מזונות משקמים?
- קשר זוגי-כלכלי ארוך טווח.
- תלות כלכלית גבוהה של האישה בגבר.
- פערי שכר גבוהים בין הצדדים.
- לאישה אין חסכונות.
- לאישה אין מקורות פרנסה.
- לאישה יש עבר תעסוקתי מצומצם. למשל במקרים שהאישה לא עבדה מעולם, עברו שנים רבות מאז שהאישה עבדה, האישה עבדה בעבודות מזדמנות בלבד וכו'.
- פוטנציאל השתכרות נמוך של האישה.
- גיל מבוגר של האישה.
- בריאות לקויה של האישה.
- מוגבלות או לקות של האישה.
חשוב לדעת! גם גברים עשויים להיות זכאים לקבל מזונות משקמים מכוח הדין האזרחי, אם הם עונים על התנאים הנדרשים בפסיקה (בהתאמה).