מתגרשים חכם - ראשי
מתגרשים חכם - ראשי
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מה ההבדל בין ביגמיה לפוליגמיה? (מדריך משפטי)

    רבים חיים בנישואים מונוגמיים, ומנהלים קשר זוגי אחד ויחיד עם בן זוגם. אך מחקר שעקב אחר תופעות הביגמיה והפוליגמיה בישראל, מעלה שהיקף התופעה מתרחב, וכיום ישנם לא מעטים שחיים במספר מערכות יחסים זוגיות גם יחד.

    מה קובעים חוקי הדת בנוגע לביגמיה ופוליגמיה? מה קובע החוק בישראל בנוגע לביגמיה ופוליגמיה? האם יש הבדל בין ביגמיה לפוליגמיה? מה קובע החוק בנוגע לפוליאמוריה? ומתי הביגמיה מותרת בחוק?

    מה ההבדל בין ביגמיה לפוליגמיה? (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    האם יש הבדל בין ביגמיה לפוליגמיה?

    ההגדרה של פוליגמיה היא ריבוי נישואין. כלומר אדם נשוי, שנישא לאדם נוסף או יותר (מבלי להתגרש מבני הזוג הקודמים). ביגמיה לעומת זאת, היא סוג של פוליגמיה, כאשר אדם אחד נשוי לשני אנשים.

    למעשה ההבדל המילולי בין ביגמיה לפוליגמיה, מתבטא במספר האנשים הנשואים זה לזו. אך מבחינת החוק בישראל, אין הבדל בין ביגמיה ובין פוליגמיה, ושני המונחים מוגדרים תחת "ריבוי נישואין".

    האם החוק בישראל מתיר ביגמיה או פוליגמיה?

    האם הדתות בישראל מתירות ביגמיה או פוליגמיה?

    ריבוי פרטנרים זוגיים הפך אמנם לנפוץ יותר עם השנים, אך עוד מימים עברו, הדתות השונות נתנו דעתן על ביגמיה ופוליגמיה.

    כך הדת הנוצרית אוסרת עד היום על ביגמיה ופוליגמיה. לעומתה, ההלכה היהודית אפשרה בעבר ביגמיה ופוליגמיה לגברים, אך עם השנים החלה לאסור על כך, וכיום ישנן תקנות שאוסרות ריבוי נישואין ביהדות. לעומת הדת הנוצרית והדת היהודית, הדת המוסלמית, מאפשרת מאז ומעולם פוליגמיה לגברים, בתנאים מסוימים, ולכן אין מניעה מגברים מוסלמים להינשא ליותר מאישה אחת.

    האם החוק הישראלי מתיר ביגמיה או פוליגמיה?

    למרות שהנישואין בישראל הם בסמכות הבלעדית של בתי הדין הדתיים, חוק העונשין התשל"ז-1977 אוסר על ריבוי נישואין, לבני כל הדתות בישראל. על פי החוק, אדם נשוי הנישא לאדם אחר, דינו 5 שנות מאסר.

    החוק נאכף על ידי המשטרה, ובגין העבירה מוגשים גם כתבי אישום. יחד עם זאת ישנו קושי באכיפה של העבירה. על פי מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שנערך בשנת 2022, בין השנים 2017-2021, נפתחו בישראל 631 תיקים בלבד במשטרת ישראל על עבירת הפוליגמיה. זאת למרות שבפועל, יש בידי הלמ"ס נתונים המעידים על מקרים רבים יותר של פוליגמיה.

    פוליגמיה וביגמיה הן גם עוולה אזרחית

    במקביל לכך שריבוי נישואין הוא עבירה פלילית, ריבוי נישואין עשוי גם להוות עילה לתביעה נזיקית. בן זוג שנפגע מריבוי נישואין, רשאי לתבוע בגינה פיצויים בסך של עשרות ואף מאות אלפי שקלים.

    כך למשל ארע בהליך תמ"ש 54977-10-10 שאישה מוסלמית שבעלה נישא לאישה שנייה, למרות שלא התגרש ממנה על פי החוק, זכתה לפיצוי של 70,000 ₪.

    האם החוק בישראל אוסר על פוליאמוריה?

    פוליאמוריה, בניגוד לפוליגמיה, מוגדרת כריבוי מערכות יחסים זוגיות. בניגוד לריבוי נישואין (פוליגמיה) האסור בחוק העונשין, נישואין לאדם אחד וניהול מערכות יחסים זוגיות נוספות עם אנשים אחרים (פוליאמוריה), אינם אסורים בחוק. זו גם אחת הסיבות לקושי באכיפת עבירת הביגמיה.

    כך נהוג בחברה הבדואית למשל, המתירה פוליגמיה מבחינה דתית וחברתית, כי הגבר נושא אישה אחת ולאחר מכן מתגרש ממנה באופן פיקטיבי או לוקח אישה שנייה המוגדרת כידועה בציבור. אם הגבר לוקח נשים נוספות, מערכת היחסים הזוגית פשוט אינה נרשמת ואינה מוגדרת, וכך אין עבירה פלילית.

    מתי ביגמיה מותרת בחוק?

    היתר נישואין שניים לגברים יהודים

    במקרים חריגים, כאשר מדובר בבני זוג יהודים, לבית הדין הרבני יש סמכות לתת היתר נישואין שניים. בית הדין עשוי להתיר נישואין שניים, למשל במקרים בהם אישה מסרבת לתת גט לבעלה לאחר שחויבה בגירושין, או במקרים בהם הגבר הוא עגון בשל כך שאשתו אינה יכולה לתת לו גט (נעדרת, בתרדמת וכו').

    היתר הנישואין השניים יינתן כאמור במקרים חריגים ביותר, ובמספר תנאים:

    • הגבר הוכיח שהוא עגון או שאשתו סרבנית גט.
    • הגבר הסכים להשלשת הגט והכתובה (כדי שהאישה לא תישאר עגונה בעצמה)
    • הגבר קיבל היתר של מאה רבנים או שהותרה שבועתו.
    • במקרים מסוימים, בית הדין הרבני עשוי לחייב את הבעל בתנאים אחרים או בתנאים נוספים, כמו למשל בתנאי שהגבר ישא בכל צרכי האישה עד למותה.

    גבר שקיבל היתר נישואין שניים, יהיה רשאי להינשא בשנית, מבלי שיחולו עליו דיני העונשין האוסרים על ביגמיה.

    האם נשים יהודיות יכולות לקבל היתר נישואין שניים?

    היתר נישואין שניים ניתן לגברים בלבד, ולנשים יהודיות אין אפשרות לבקש היתר נישואין שניים. נשים נשואות אינן יכולות להינשא מחדש עד שיקבלו גט, מחשש לעבור על איסור אשת איש, שהוא איסור חמור ביותר בהלכה היהודית.

    המשמעות היא שגם אישה שבעלה נעדר, אינה יכולה להינשא מחדש, וזאת לכל הפחות עד שיוכרז מותו של בעלה. מצב זה יצר קושי רב לנשים שנותרות עגונות, מבלי אפשרות להינשא מחדש.

    פסק דין של בית דין מוסמך ליתר הדתות

    אם על בני הזוג לא חל דין תורה, וניתן פסק דין של בית דין מוסמך אחר, נישואין שניים יהיו מותרים במקרים בהם בן הזוג מהנישואין הראשונים:

    1. לקה במחלת נפש שמונעת ממנו להתגרש.
    2. נעדר לפחות 7 שנים, ויש חשש סביר לחייו.

    כיצד הפוליגמיה משפיעה על נשים בגירושין?

    החוק בישראל אוסר על ביגמיה ועל פוליגמיה, והוא מאפשר לכל אדם לשאת בן זוג אחד בלבד. חריג לחוק הוא במקרים שניתן פסק דין המתיר נישואין שניים.

    אחד הקשיים של נשים הוא שהיתר נישואין שניים מבית הדין הרבני, ניתן לגברים יהודים בלבד, ולא מסייע ליהודיות עגונות ומסורבות גט רבות.

    בנוסף מצד אחד החוק האוסר על פוליגמיה אך לא על פוליאמוריה, מסייע למסורבי גט רבים להמשיך בחייהם, ולהגדיר בן זוג נוסף כידוע בציבור, על כל הזכויות והמשמעויות המשפטיות הכרוכות בכך. אך מהצד השני, העדר החקיקה בנושא יוצר פרצה בחוק, המאפשרת בפועל פוליגמיה שלא באמצעות נישואין. מצב זה פוגע לא פעם בנשים וילדים, בעיקר בחברות שמרניות.

    אך הפגיעה היא לא רק בחברות שמרניות. כך למשל כל אישה יהודייה הנשארת נשואה ומנהלת מערכת יחסים זוגית עם גבר אחר, לוקחת על עצמה סיכון משפטי. האישה תהיה חשופה לסנקציות בבית הדין הרבני, כמו שלילת מזונות אישה, שלילת כתובה, איסור נישואין לבן הזוג החדש, והגדרת ילדיה מבן הזוג הנוסף כממזרים.

    לכן, בסופו של יום, היעדר החקיקה בנוגע למערכות יחסים זוגיות מחוץ לנישואין, מסייע בעיקר לגברים, ומותיר נשים רבות עגונות או חשופות לפגיעה. במקרה של עגינות או מערכת יחסים פוליגמית הפוגעת בכם, עורך דין העוסק בתחום המשפחה, ידע כיצד לפעול ואיך לסייע למי שנפגע מכך.

    *התוכן עודכן ביום 10.10.24

    *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

    נושאים באתר
    לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מדריך משפטי למתגרש