ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מהי תביעת אבהות? (מדריך משפטי)

    בישראל, בדיקת אבהות כפופה לסוגיות דתיות שונות, ולא ניתן לערוך אותה באופן פרטי, אלא נדרש אישור בית המשפט. תביעת אבהות היא תביעה שמטרתה לאשר עריכת בדיקת אבהות, ולהצהיר אם אדם מסוים הוא אביו של הילד.

    להצהרה על אבהותו של האב יש השלכות רבות. היא מטילה על האב חובות הוריות כמו חובת המזונות, והיא מזכה אותו בזכויות הוריות כמו אפוטרופסות על הילד וזכות לזמני שהות. אם כך, מתי כן ניתן לבצע בדיקת אבהות? האם ניתן לסרב לבדיקת אבהות? ומה המשמעות של סירוב לבדיקת אבהות?

    תוכן עניינים

    מתי ניתן לבצע בדיקת אבהות?

    בהתאם לחוק מידע גנטי התשס"א-2000, בדיקת אבהות בישראל ניתן לבצע רק לאחר שניתן צו מטעם בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      כאמור בהקדמה – הצהרת אבהות עלולה להוביל להשלכות דרמטיות. על כן בית המשפט יאשר ביצוע בדיקת אבהות רק במקרים בהם אין חשש שהילד יחשב כממזר. מקרים בהם אין חשש ממזרות הם בעיקר כאשר האם היא פנוייה. אישה פנוייה היא אישה רווקה, או אישה גרושה/אלמנה במשך 300 ימים לפחות. כמו כן אין חשש לממזרות, גם במקרים בהם מדובר בנישואי תערובת, ובמקרים בהם האם אינה יהודייה.

      מתי לא ניתן לבצע בדיקת אבהות?

      לא ניתן לבצע בדיקת אבהות, במקרה שיש חשש לממזרות, אלא במקרים חריגים ביותר, למשל כשיש סכנה לחיי הילד, חשש לנכות חמורה ביותר וכו'. חשש לממזרות קיים בעיקר במקרים בהם האם היא יהודייה שנשואה לגבר יהודי, אך גם במקרים נוספים, למשל אם היא גרושה או אלמנה שהתעברה בטרם מלאו 300 ימים לגירושין או לפטירה.

      יודגש כי הסכמת שני ההורים לביצוע בדיקת אבהות אינה מספיקה, השיקול המרכזי הוא טובת הילד שיפגע אם יוגדר כממזר. לכן, כל עוד יש חשש לממזרות, לא תתבצע בדיקת אבהות.

      איך מבצעים בדיקת אבהות?

      בדיקת אבהות מבצעים באמצעות בדיקה לסיווג רקמות הבודקת סמנים גנטיים. הבדיקה לרוב משווה בין המטען הגנטי של הקטין, לבין המטען הגנטי של האב הנטען, ולבין המטען הגנטי של האם לצורך הגברת מהימנות הבדיקה.

      בדיקת אבהות כיום היא לא פולשנית והיא אינה כואבת. על מנת לבצע את הבדיקה, לרוב יטלו מכל אחד מהנבדקים, דגימה מהחלק הפנימי של הלחי ממנה יופק הדנ"א. לחלופין במקרים מסויימים יטלו דגימת רוק, או דגימת שיער, לרבות שורשי השיער.

      תוצאות הבדיקה לא ימסרו לנבדקים, אלא יועברו אך ורק לבית המשפט או לבית הדין שנתן את הצו, שיקבע, בכפוף לחוות דעת היועמ"ש, האם לקבל את תביעת האבהות או לדחותה.

      היכן מתבצעת בדיקת אבהות?

      בישראל לא ניתן לבצע בדיקת אבהות פרטית. בהעדר נסיבות מיוחדות וחריגות, בדיקת אבהות תתבצע במעבדות לסיווג רקמות שהוסמכו לכך, על פי החלטת בית המשפט.

      המעבדות המוסמכות לנטילת בדיקת רקמות נמצאות בבית החולים הדסה עין כרם, בירושלים; במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר, ברמת גן; במרכז הרפואי רמב"ם, בת גלים, בחיפה; ובמרכז הרפואי ע"ש רבין (בילינסון), בפתח תקווה.

      האם ניתן לסרב לבדיקת אבהות?

      אדם יכול לסרב לבדיקת אבהות, ולא יופעלו אמצעי כפייה או כוח פיזי על מי שמסרב לבדיקה. יחד עם זאת, לסירוב יהיו השלכות משפטיות.

      מה המשמעות של סירוב לבדיקת אבהות?

      אם אדם חוייב לבצע בדיקת אבהות והוא מסרב לכך, הסירוב לבדיקת האבהות יהווה ראייה כנגדו. לבית המשפט יש שיקול דעת לקבוע בהתבסס על ראיות אחרות, כי האדם הוא אבי הילד. לאחר ההצהרה על אבהות, קצרה הדרך מלחייב את האב במזונות הילד, ולאפשר לו זמני שהות עם הילד.

      האם אדם שהוכיח גניבת זרע יכול לסרב לבדיקת אבהות?

      בית המשפט יכול לחייב בבדיקת אבהות, גם אדם שהוכיח כי הילד נולד כתוצאה מגניבת זרע, וסירוב לבדיקה יהווה ראייה כנגדו. בית המשפט בוחן את טובת הילד, ואין זה רלוונטי גם אם הוכח כי האם פעלה לא כשורה.

      האם ניתן לבצע בדיקת אבהות בעובר?

      בדיקת אבהות בעובר היא בדיקה פולשנית, שיש בצידה סיכונים. הבדיקה המתבצעת יחד עם בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שלייה, בדיקות שאישה הרה אינה חייבת לעבור.

      לפיכך, ניתן לבצע בדיקת אבהות בעובר, בהסכמת האם בלבד, ורק לאחר שהוסברו לה כל הסיכונים הנשקפים לה ולעובר מעצם עריכת הבדיקה.

      יודגש כי לא יהיו כל השלכות על אם המסרבת לערוך בדיקת אבהות בעובר. יחד עם זאת, לאחר שהילד יוולד, ניתן בהחלט יהיה לחייב את האם לערוך בדיקת אבהות בתינוק, שאינה כרוכה בסיכונים.

      בדיקת אבהות באישור בית המשפט בלבד

      בשורה התחתונה, בישראל ניתן לערוך בדיקת אבהות באישור בית המשפט, רק לאחר שמוגשת תביעת אבהות. בית המשפט רשאי לסרב לערוך את הבדיקה או לחייב את הצדדים לערוך אותה. משמעות הסירוב לעריכת הבדיקה יכולה להיות כי האב הנטען, יוצהר כאבי הילד, גם מבלי שנערכה בדיקת אבהות.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש