אתם עומדים בפני נישואין וההתרגשות בשיאה. זה הזמן להכיר את ההסכם שידאג לכבוד הדדי ויחס הוגן בכל תקופת הנישואין. הסכם לכבוד הדדי הוא הסכם שנולד במטרה לסייע לזוגות נשואים שחווים משבר, לנהוג בכבוד הדדי בתקופה זו, ולהימנע מתופעה של סרבנות גט.
אם אתם מאמינים שעליכם לנהוג זה כלפי זו בכבוד הדדי, בטוב וברע, ברגעי הנישואין המאושרים וברגעי המשבר הקשים, כדאי שתקראו את המדריך המשפטי המקצועי שלפניכם, על משמעותו של הסכם לכבוד הדדי בין בני זוג.
מה זה הסכם לכבוד הדדי?
הסכם לכבוד הדדי הוא הסכם שנחתם בטרם לנישואין ומטרתו להסדיר פרידה קלה בין בני הזוג. על פי ההסכם בני הזוג מתחייבים לנהוג בכבוד הדדי זה כלפי זו לאורך כל הנישואין, וגם במקרה שאחד מהם מבקש להתגרש.
על פי ההסכם, במקרה שהניסיונות להשכין שלום בית ביניהם לא צלחו, בני הזוג מתחייבים לפעול על מנת לסדר את הגט בהסכמה, ללא הערמת קשיים, וללא שימוש במתן הגט כקלף מיקוח להסדרת שאר הסוגיות הנלוות לגירושין, כמו מזונות ילדים, זמני שהות, חלוקת רכוש וכו'.
למה כדאי לערוך הסכם לכבוד הדדי?
בישראל, בני זוג יהודים שנישאו, רשאים להתגרש בבית הדין הרבני בלבד, על פי כללי ההלכה היהודית. על מנת להתגרש, בני הזוג נדרשים להסדיר את הגט בהסכמה בלבד. אם אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל את הגט, הצדדים לא יוכלו להתגרש.
תופעת סרבנות הגט היא תופעה קשה, שמונעת מבני הזוג להמשיך בחייהם. התופעה פוגעת הן בגברים והן בנשים, שלא יכולים להינשא מחדש, כל עוד הם לא התגרשו.
יחד עם זאת, ההשלכות של סרבנות גט על נשים הן קשות יותר. נשים, בניגוד לגברים, אינן זכאיות לקבל אישור מיוחד להינשא מחדש גם לא במקרים חריגים, ונשים נשואות שמביאות ילד לעולם מגבר שאינו בעלן, גוזרות על ילדיהן לחיות כממזרים, על כל ההשלכות המשפטיות של הדבר.
הסכם לכבוד הדדי, מבטא שוויון וכבוד הדדי בין בני הזוג, ומנחיל עקרונות של התמדה בחיי הזוגיות, פנייה לייעוץ מקצועי לצורך שיקום הנישואין, ומתן הזדמנות לשלום בית בין בני הזוג.
בנוסף הסכם לכבוד הדדי מעודד את בני הזוג לפעול בשיתוף פעולה לצורך מתן הגט, במקרה שלא ניתן לשקם את הנישואין, ואין מנוס מגירושין. הסכם לכבוד הדדי ההסכם מסייע, בעיקר לנשים, אך גם לגברים, להימנע מסרבנות גט, ומטיל חיוב כספי על מי שיערים קשיים על הליכי סידרו הגט.
מה ההבדל בין הסכם ממון להסכם לכבוד הדדי?
מה זה הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם המסדיר את אופן חלוקת הרכוש של בני הזוג. בנוסף הסכם ממון יכול לכלול סוגיות נוספות כמו סוגיית מזונות אישה, ואם ההסכם נחתם לאחר שנולדו הילדים, הוא עשוי לכלול גם את כל הסוגיות הנוגעות לילדים, כגון מזונות, זמני שהות וכו'.
הסכם לכבוד הדדי לא מחליף הסכם ממון
לעומת הסכם ממון, הסכם לכבוד הדדי, הוא הסכם המתייחס לסוגיה הספציפית של הגירושין עצמם, כלומר מתן הגט.
לכן, למרות שבהסכם לכבוד הדדי ישנם חיובים ממוניים, הכוללים בין היתר מזונות אישה גבוהים עד למתן הגט, מטרתו היא לסייע לבני הזוג להתגרש בהסכמה בבית הדין הרבני, והוא אינו כולל סוגיות אחרות, כמו למשל סוגיות הנוגעות לילדים. לפיכך, הסכם לכבוד הדדי לא יכול להחליף עריכת הסכם ממון.
האם ניתן לאכוף הסכם לכבוד הדדי?
האם ניתן לכפות גירושין?
אין דרך לאכוף את מתן הגט עצמו בהסכם לכבוד הדדי. בית הדין הרבני הוא היחיד המוסמך לדון בגירושין בין בני זוג יהודים, והוא פועל על פי ההלכה היהודית, לפיה לא ניתן לגרש את אחד מבני הזוג בעול כורחו. גט שיתקבל בלא הסכמה של אחד מהצדדים עשוי להיחשב לגט מעושה, ויהיה פסול.
אמנם בית הדין הרבני מוסמך להטיל סנקציות על סרבני גט, על מנת שיסכימו לסידור הגט, אך השיקולים לחייב במתן גט, הם שיקולים הלכתיים בלבד, ואינם תלויים בהסכמה מוקדמת של בני הזוג ביניהם. כמו כן, גם אם בית הדין הרבני יחייב בן זוג להתגרש, בסופו של דבר ללא הסכמתו בעת מועד סידור הגט, לא ניתן יהיה לכפות עליו גירושין.
לפיכך, שיקולי בית הדין הרבני לסידור הגט, לא יהיו תלויים בהסכם שערכו בני הזוג ביניהם, אלא בהסכמת בני הזוג לסדר את הגט, במועד סידור הגט עצמו.
האם ניתן לתבוע פיצויים ממי שהפר הסכם לכבוד הדדי?
ניתן לבקש פיצויים בסך של עשרות אלפי שקלים, עבור הנזק המוסכם בהסכם, או עבור הנזק שנגרם לצד השני שנגרם מהפרת ההסכם לכבוד הדדי.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי קיימת מתיחות בעניין זה בין בית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני, מתוך חשש למתן גט מעושה, שיגרם מהטלת סנקציות כספיות על מי שמסרב לתת גט. לפיכך, בית הדין הרבני עשוי לסרב לדון בתביעת הגירושין כל עוד מתנהל הליך תביעת הפיצויים.
הסכם למניעת סרבנות גט
בשורה התחתונה, הסכם לכבוד הדדי מבטא את התחייבותם של בני הזוג לנהוג בכבוד הדדי זה כלפי זו בנישואין, ברגעי המשבר ובתהליך הגירושין, ולמנוע מצבים קשים של סרבנות גט, וניסיונות סחיטה של בן הזוג, באמצעות קלף המיקוח של הגט.