אתם עומדים בפני גירושין, ותוהים איך לספר לילדים על כך. אתם חוששים מלטעות בדרך, ולהזיק להם. אכן הדרך בה תספרו על הגירושין, תישאר עם הילדים לאורך זמן, ותשפיע על האופן בו הם יקבלו את הגירושין, ויש לתת את הדעת על כך.
גירושין הם תקופה קשה עבור ילדים, אך הם מסוגלים להתמודד עם רגעי המשבר, בעזרתכם. לכן כדאי להקדיש מחשבה מראש לסיפור הגירושין שלכם, ולתכנן מבעוד מועד, מתי לספר להם, מה לספר להם ואיך לספר להם על הגירושין.
מתי לספר לילדים על הגירושין?
השאלה הראשונה שהורים המבקשים לספר לילדים על הגירושין מתמודדים עמה, היא שאלת התזמון. לתזמון יש משמעות רבה, מצד אחד אתם חוששים להקדים לספר להם, ובצדק. אם תספרו להם מוקדם מדי, ותשנו את דעתכם, ותשובו לחיות יחד, אתם עלולים לבלבל אותם.
מן הצד השני, אתם חוששים שאם תספרו להם מאוחר מדי, הם ישמעו על הגירושין מאדם אחר. אכן מוטב שהשיחה על הגירושין תגיע מיוזמתכם, ההורים שלהם, ולא תגיע אליהם דרך שמועות, או באופן מקרי ולא מתוכנן.
לכן חשוב לחשוף אותם לשיחה על הגירושין לאחר שהגעתם לנקודת האל-חזור והחלטתם באופן סופי על הגירושין, אך מבלי להשתהות יתר על המידה. כך שתוכלו להודיע להם על הגירושין בזמן מתוכנן מראש וסמוך למועד בו יתחילו לקרות הדברים בפועל, כמו למשל לקראת אישור הסכם הגירושין, או לקראת עזיבה של אחד ההורים את הבית.
כמו כן חשוב לבחור זמן רגוע, מתאים ונוח שלוקח בחשבון את התוכניות של הילדים. כך אם מדובר בילדים קטנים, חשוב לא לנהל את השיחה כשהם עייפים או רעבים, כשמדובר בילדים גדולים חשוב לקחת בחשבון את תכנון הפעילות היומית שלהם ולא לבחור בזמן סמוך מאוד לפעילות מתוכננת מראש.
מה כדאי לספר לילדים על הגירושין?
קודם כל כדאי לספר לילדים שאתם אוהבים אותם, שאתם שם תמיד בשביל לתמוך בהם, ושזה לא ישתנה לעולם.
לאחר מכן יש לספר להם באופן ברור ומוחלט שאתם מתגרשים. ילדים נוטים לקוות שהמצב ישתנה ואולי תשובו לחיות יחד, לכן יש להבהיר שמדובר בהחלטה סופית ומוחלטת, ושהם אינם אשמים בגירושין.
לאחר ההודעה על הגירושין מוטב להסביר להם כיצד יתנהלו הדברים הקונקרטיים מעתה והלאה. ספרו להם על סידורי המגורים שלהם, על שינוי במוסדות החינוך ככל שקיים, הסבירו להם מי יאסוף אותם מהגן או מבית הספר, מי ייקח אותם לחוג וכו'.
לבסוף השאירו להם מקום להתבטא ולשאול שאלות, והכילו את התגובות שלהם. אם ישנן שאלות שעולות ואינכם יודעים את התשובה, מוטב להגיד להם שאינכם יודעים, מלתת תשובה לא נכונה. כמו כן אם השאלות אינן מותאמות לגילם של הילדים האחרים, הסבירו להם שתיתנו להם מענה בשלב אחר.
לאילו תגובות כדאי לצפות מהילדים לאחר שמספרים להם על הגירושין?
תגובות הילדים לגירושין יכולות להיות שונות ומגוונות. התגובות יכולות להשתנות לא רק בין ילדים ממשפחות שונות, אלא גם בין הילדים באותה המשפחה, ואף כשמדובר בילדים בגילאים קרובים מאוד או זהים.
ניתן לצפות לתגובות המזוהות עם אבל ואובדן על פי המודל הקלאסי של שלבי האבל של קובלר-רוס, הכולל הכחשה, כעס, מיקוח, דיכאון, וקבלה.
בנוסף ניתן לצפות לתגובות של בכי, הסתגרות, בלבול ושאילת שאלות מרובה, חרדת נטישה, פחד מהלא נודע, בדידות, סיוטי לילה, נסיגה התפתחותית בעיקר בילדות המוקדמת כמו חזרה להרטבה בלילה, קשיים בגמילה שכבר צלחה, מרדנות ועוד.
מה לא לספר לילדים בגירושין?
אל תייצרו תמונה לא מציאותית של סיפור הגירושין. הימנעו מלצבוע את הגירושין בצבעים ורודים, ולנסות "לתקן" את תחושת העצב שלהם, למשל על ידי הבטחות לריהוט חדש בחדר החדש שלהם, אלא תנו להם תמונה אובייקטיבית של המציאות, שתואמת את תחושתם באותו הרגע.
אמנם חשוב שלא לשקר לילדים, לא לצבוע את התמונה בוורוד ולדבר איתם בכנות, אך גם אין צורך לשתף את הילדים בכל פרטי הסכסוך ביניכם. הימנעו מלערב אותם בפרטים מיותרים, ובוודאי אל תאשימו זה את זו בגירושין.
האם לספר לילדים על הגירושין יחד או בנפרד?
האם כדאי ששני ההורים יספרו לילדים יחד על הגירושין?
ככל האפשר, נסו לספר לילדים יחד על הגירושין. מדובר בהחלטה הנוגעת לשני ההורים, ומוטב והם ינהלו אותה שניהם יחד עם הילדים. אך זכרו זה ממש לא המקום לנהל ביניכם לבין עצמכם ויכוחים, לכן כדאי לנסות לתאם ביניכם מראש את תוכן השיחה.
במצב שאינכם יכולים להימנע מוויכוח אל מול הילדים, ניתן לשקול להודיע להם יחד על עצם הגירושין מבלי להרחיב על כך, ולנהל שיחות אישיות יותר של כל אחד מההורים בנפרד, לאחר מכן.
האם כדאי לספר לכל הילדים ביחד או לכל ילד בנפרד?
השתדלו לספר לכל הילדים יחד, התמיכה שהם מעניקים זה לזה, רק בעצם הנוכחות שלהם, במיוחד כשמדובר באחים גדולים לילדים קטנים, נותנת להם כוח.
כשיש אחים בגילאים שונים, כדאי לנסות להתאים את השיחה לפי הצעיר שבין הילדים. ראו בכך שיחה המודיעה לגדולים על עצם הפרידה, והמשיכו אותה עם הגדולים באופן נפרד ואישי, שיענה על שאלותיהם וצרכיהם המותאמים.
תכנון מקדים של שיחת הגירושין עם הילדים
בסופו של יום, כשאתם מתגרשים, חשוב שתכתיבו באופן הנכון והתואם את סיפור הגירושין שלכם לילדים.
חשבו והסכימו מראש על הזמן בו תנהלו את השיחה, על התוכן של השיחה, ועל התגובות האפשריות של הילדים. אמנם לא ניתן לצפות את כל התנהלות השיחה, אך ניתן לתכנן אותה באופן מותאם, וכך להצליח לנהל אותה על הצד הטוב ביותר, למען הילדים שלכם.