דירת המגורים של בני הזוג, היא אולי אחד הנכסים היקרים ביותר שבני זוג מחזיקים ונדרשים לחלק במהלך הגירושין. לא פלא, שדירת הגירושין הופכת לא פעם לסלע המחלוקת בין בני זוג במהלך הליכי חלוקת הרכוש.
מהו הסדר איזון משאבים? מהי חזקת השיתוף? למי שייכת דירה שנרכשה על ידי אחד מבני הזוג במהלך הנישואין? למי שייכת דירת מגורים שנרכשה על ידי בן זוג לפני הנישואין? ולמי שייכת דירת מגורים שהתקבלה בירושה בזמן הנישואין?
מהו הסדר איזון משאבים?
חלוקת הרכוש בין בני זוג בגירושין נקבעת על פי חוק יחסי ממון, החל רק על בני זוג שנישאו לאחר שנת 1974. סעיף 5 לחוק מפרט את הסדר איזון המשאבים בין בני הזוג הקובע שכל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהרכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין, אלא במקרים בהם:
- הרכוש נצבר לפני הנישואין.
- הרכוש התקבל במתנה או בירושה, לרבות בתקופת הנישואין.
- גמלה או פיצוי שמתקבלים בגלל נזק גוף או מוות.
- נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב שלא לאזן ביניהם (למשל בהסכם ממון, או הסכם גירושין).
מהי חזקת השיתוף?
כאשר מדובר בזוגות ידועים בציבור או בזוגות שנישאו לפני שנת 1974, חוק יחסי ממון לא חל עליהם, אלא חזקת השיתוף. חזקת השיתוף קובעת, בדומה לחוק יחסי ממון, שהנכסים שנצברו במהלך הנישואין או החיים המשותפים, שייכים לבני הזוג במשותף ויתחלקו ביניהם באופן שווה.
מה ההבדל בין חזקת השיתוף להסדר איזון משאבים?
ההבדל העיקרי בין חזקת השיתוף לבין הסדר איזון משאבים, הוא בכך שקל יותר להוכיח שהסדר איזון המשאבים חל על בני הזוג, רק משום שהם נשואים. לעומת זאת כדי להחיל את חזקת השיתוף יש להוכיח קודם כל שבני הזוג הם ידועים בציבור. בנוסף גם במקרים בהם מדובר בנכסים חיצוניים לנישואין, ניכר הבדל משמעותי בקושי להוכיח כוונת שיתוף נכסים ספציפית על הנכס.
כמו כן, הסדר איזון משאבים חל לאחר שבני הזוג מתגרשים, ולרוב אין לו תוקף כאשר בני הזוג נשואים זה לזה. לעומת זאת, במקרה של חזקת השיתוף, ניתן לאזן את הנכסים ולפרק את השיתוף בהם, גם אם בני הזוג אינם בתהליך של פרידה.
למי שייכת דירה שרשומה על שם שני בני הזוג?
דירת מגורים שרשומה על שם שני בני הזוג, ככלל תתחלק ביניהם באופן שווה, מעצם הרישום בטאבו.
יתכנו מקרים בהם הדירה רשומה על שם שני בני הזוג באופן שווה, למרות שהדירה נקנתה על ידי אחד מהם בלבד, או שהוא שילם את מרבית התמורה בעבורה. למשל, כאשר ההורים של אחד מבני הזוג אמידים יותר והם מימנו את רוב הדירה. גם במקרים אלה, הדירה תתחלק ביניהם באופן שווה, אלא אם הצדדים יוכיחו כוונה אחרת.
הוכחת כוונה אחרת, במקרה של רישום בטאבו, לא תהיה פשוטה, ובן הזוג הטוען זאת יידרש להוכחות משמעותיות ביותר.
למי שייכת דירה שנרכשה על ידי בן זוג במהלך הנישואין?
בהתאם להסדר איזון המשאבים או לחזקת השיתוף, דירה שנרכשה על ידי בני הזוג במהלך הנישואין, תיחשב ככלל לחלק מהרכוש המשותף של בני הזוג שנצבר במהלך חיי הנישואין. הדירה תתחלק בין בני הזוג בגירושין באופן שווה, גם אם היא נרכשה על ידי אחד מבני הזוג בלבד, ואפילו אם היא לא נרשמה על שם שניהם, אלא על שם אחד מבני הזוג בלבד, אלא במקרים חריגים.
למי שייכת דירה שהתקבלה בירושה במהלך הנישואין?
דירה שהתקבלה בירושה או במתנה במהלך הנישואין ונרשמה על שם בן זוג אחד בלבד, לא תתחלק בגירושין, אלא במקרים שתוכח כוונת שיתוף ספציפית.
כוונת שיתוף ספציפית ניתן להוכיח למשל באמצעות רישום בטאבו או הסכם ממון, אך גם באמצעות שימוש בדירה לצרכים המשותפים של בני הזוג.
כך למשל אם בני הזוג משכירים את הדירה, ומשתמשים בכסף שמתקבל מהשכירות, לצורך מימון המשכנתא של דירת המגורים המשותפת, או לצרכים משותפים אחרים. דוגמא נוספת היא במקרה שבן הזוג משתמש בכספים משותפים של בני הזוג, לצורך השבחת הנכס.
במקרים אלה, יתכן בהחלט שבית המשפט יקבע שמדובר בנכס מעורב. כלומר נכס שמוחרג מהרכוש המשותף, אך גם השתמשו בו כחלק מהרכוש המשותף. נכס מעורב עשוי בהחלט להתחלק בגירושין, בשיעור כזה או אחר, בהתאם לנסיבות.
למי שייכת דירה שנרכשה על ידי בן זוג לפני הנישואין?
בדומה לדירה שהתקבלה בירושה או במתנה, גם דירה שנרכשה על ידי בן זוג אחד לפני הנישואין ונרשמה על שמו בלבד, ככלל לא תתחלק בגירושין, אלא אם תוכח כוונת שיתוף ספציפית.
כיצד מחלקים את דירת המגורים בגירושין?
את דירת המגורים ניתן לחלק בין הצדדים בשתי דרכים עיקריות:
- אחד מבני הזוג רוכש את חלקו של בן הזוג השני. את התמורה הכספית ניתן להעביר באמצעות ויתור על זכויות מסוימות כמו למשל זכויות בפנסיה, או בכסף. במקרה ששני בני הזוג מעוניינים לרכוש את הדירה, בית המשפט יערוך התמחרות, כשבן הזוג שיציע את הסכום הגבוה יותר הוא שיזכה לרכוש את הדירה.
- בני הזוג ימכרו את הדירה לצד שלישי, על פי מחיר השוק. במקרים של סכסוך חמור בין בני הזוג, לעיתים מכירת הדירה תעשה באמצעות כונס נכסים, שיהיה אחראי על כל מכירת הדירה.
כיצד חלוקת דירת המגורים בגירושין משפיעה על הילדים?
כשמחלקים את דירת המגורים, כדאי להתחשב גם בצרכים של הילדים המשותפים. לכן כדאי לבחון את האפשרות שאחד מבני הזוג ירכוש את הדירה, ושהיא לא תימכר לצד שלישי, אם ישנה אפשרות כזו. ילדים החווים גירושין זקוקים יותר מכל תחושה של ביטחון ושגרה בחייהם. ישנו יתרון גדול בכך שהילדים ממשיכים לגור באותה דירה ובאותה סביבת מגורים, שמאפשר להם להסתגל טוב יותר לחייהם החדשים.
יחד עם זאת, ברור כי המצב לא תמיד מתאפשר, וניתן למצוא לכך פתרונות, כמו רכישת דירות במקומות סמוכים, באותה סביבת מגורים וכו'.
למה חשוב לערוך הסכם ממון?
בשורה התחתונה, חלוקת דירת המגורים בגירושין היא מורכבת מאוד, ויש לה חריגים רבים, שגם להם יש חריגים. כך למשל דירת מגורים שנרכשה לפני הנישואין או התקבלה בירושה בזמן הנישואין, לא נחשבת לרכוש משותף, אך ישנם מקרים חריגים בהם היא כן תיחשב לרכוש משותף ותתחלק בגירושין.
לאור המורכבות הרבה בחלוקת דירת המגורים בגירושין, חשוב מאוד לפנות לעורך דין בעל ניסיון בעריכת הסכמי ממון, ולערוך הסכם ממון שיקבע באופן מפורש כיצד בני הזוג מבקשים לחלק את דירת המגורים.
הסכם ממון שיערך עוד בטרם לרכישת הדירה, או לפני שמתחילים בהשבחת דירה שרשומה על שם אחד מבני הזוג, יחסוך לבני הזוג את המאבק המשפטי הממושך בגירושין, וכך יחסוך להם כסף וזמן רב.
*התוכן עודכן ביום 10.10.24