הכסף השחור בישראל מוערך בכ-20% מהתל"ג של מדינת ישראל, שהם כ-300 מיליארד שקל בשנה. להכנסות הלא מדווחות ישנה השפעה רבה לא רק על תשלומי המסים, אלא גם על גירושין בין בני זוג.
בן זוג שמעלים הכנסות, למעשה מעלים רכוש מבן זוגו, וכך פוגע בחלוקת הרכוש הצודקת בין בני הזוג. מה עושים כשמתגרשים מבן זוג שמכניס כסף שחור? והאם כדאי לדווח עליו לרשות המיסים? לפניכם 5 דברים שכדאי לדעת על כסף שחור בגירושין.
1# קשה להוכיח שבן הזוג מרוויח כסף שחור בגירושין
זה קורה אצל זוגות לא מעטים. אחד מבני הזוג מרוויח כספים, ולא מדווח עליהם לרשויות המס. במקרים רבים, זה מתחיל עוד במהלך הנישואין, כשבן הזוג לא מדווח על כלל הכנסותיו לרשויות המס, או מסתיר נכסים מניבים.
פרט לכך שמדובר בפעילות לא חוקית שעשויה לסכן את שני בני הזוג, העלמת הכספים יכולה לפגוע גם בבן הזוג השני בגירושין, שכן קשה מאוד להוכיח את ההכנסות הלא מדווחות של בן הזוג שהעלים את הכספים. ההכנסות שאינן מדווחות, אינן נרשמות בשום מקום, ובן הזוג השני, לא מקבל את חלקו הצודק ברכוש, שכן החלוקה של מחצית הרכוש, אינה כוללת את כלל הרכוש.
על מנת לטעון בפני בית המשפט על כסף שחור בגירושין, אין זה מספיק להעלות טענות באוויר שאינן מגובות בדבר. חשדות על סמך תחושות בטן, אינן מתקבלות בדיונים בערכאות המשפטיות, ואתם נדרשים לאמת את החשדות שלכם בפני בית המשפט, על מנת לקבל סעד מתאים.
2# דיווח לרשות המסים על כסף שחור, עשוי להתגלות כלא משתלם
כשעולות טענות על העלמת מס בבית המשפט לענייני משפחה, לרוב בתי המשפט אינם ממהרים לשתף את המידע עם רשויות המס. בקשות של פקידי שומה לעיין בתיק, עשויות גם הן להידחות, במקרים רבים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שבית המשפט בהחלט עשוי לדווח על דרך ההתנהלות, לרשות המס.
במקרים לא מעטים מי שמדווח לרשות המס על הכסף השחור הוא בן הזוג השני. אך במקרה של דיווח הוא עשוי למצוא את עצמו במלכוד.
מחד, רשות המס אכן תבדוק, ותוכל לגלות הכנסות לא מדווחות או נכסים מניבים שהועלמו, וכך להוכיח את גובה הכנסותיו ואת היקף רכושו של בן הזוג מעלים המס.
מאידך, רשות המס, גם תחייב את בן הזוג שהעלים את המס בתשלום המס הרב שהוא חייב בו, ואף תקנוס אותו. תשלומים אלה יקטינו את היקף הרכוש של בני הזוג, ואת יכולתו של בן הזוג לשלם. במקרים חמורים הם אף עשויים להביא את בן הזוג שהעלים מס, למצב של חדלות פירעון.
כמו כן חובות אלה עשויים לחול גם ישירות על בן הזוג השני, על ידי רשות המסים, או כחוב משותף, המתחלק בין בני הזוג בגירושין.
3# ניתן לחייב את בן הזוג לגלות מסמכים
על אף שלא פשוט להוכיח את הרווחים השחורים של בן הזוג, ודיווח לרשות המסים עלולה להתגלות כחרב פיפיות, ניתן לנסות להגיע לחקר האמת, על ידי צו לגילוי מסמכים.
במקרה שעולה חשד ממשי לכך שבן הזוג מעלים הכנסותיו, ניתן לבקש בנוסף לתלושי השכר או דו"ח רווח וחשבון, גם צו לגילוי מסמכים כמו תדפיסי חשבון הבנק, תדפיסי אשראי, תזרים המזומנים בעסק.
בנוסף, אם יש חשד מוצדק, אתם עשויים גם לקבל צו מרווה האוסר לעשות שימוש בנכסים במטרה למנוע את הברחתם, או צו אנטון פילר לחיפוש מסמכים, ותפיסת ראיות. כך תוכלו למשל להיכנס לבית העסק של בן הזוג, ולתעד את הראיות, לפני שיושמדו על ידי בן הזוג.
מעקב אחר גובה הכנסותיו המדווחות, אל מול גובה הוצאותיו ורמת החיים שלו, עשוי לשפוך אור על התמונה המלאה, ולהראות לבית המשפט שבן הזוג מרוויח כסף שחור שאינו מדווח.
4# חוקר פרטי יכול לסייע לעקוב אחר הכנסות לא מדווחות
דרך נוספת לאיתור כסף שחור, היא באמצעות חוקר פרטי שיעקוב אחר ההכנסות הלא מדווחות. חוקר פרטי יכול לבצע מעקבים, לבחון התנהגות חשודה, לבצע חקירות כלכליות של מקורות ההכנסה וההוצאות, לשלוח לקוחות לבית העסק לקבל שירות או לרכוש מוצר, ולתעד במקרה שההכנסה לא מדווחת ועוד.
בניגוד לצווים לגילוי מסמכים שניתן להוציא רק לאחר פתיחת הליך הגירושין, חוקר פרטי ניתן לשקול לקחת עוד בטרם לתחילת הליך הגירושין, כך שבן הזוג לא נמצא במגננה, אלא פועל כבדרך שגרה, וכך הסיכויים לתעד את הכסף השחור הם גדולים יותר.
5# לבית המשפט יש סמכות לחלק את הרכוש באופן לא שוויוני
חוק יחסי ממון מעניק לבית המשפט סמכות, במקרים חריגים, לחלק את הרכוש באופן לא שוויוני. הפסיקה קבעה שמטרת הסעיף היא להעניק לבית המשפט שיקול דעת לחלוקה אחרת של הרכוש, מטעמים של צדק והגינות.
כך במקרה שהוכח בפני בית המשפט שבן הזוג העלים הכנסות או הבריח רכוש מניב, רשאי בית המשפט, גם אם אין בידיו את מלוא הנתונים המדויקים על הכסף הלא מדווח, לחלק את הרכוש באופן לא שוויוני, על מנת לבצע איזון משאבים הוגן.