ידועים בציבור הנם בני זוג אשר בחרו להגדיר עצמם ברמה ההצהרתית ובאופן רשמי ככאלו, באמצעות עריכת הסכם/ תצהיר אותו ניתן להגיש לרשויות שונות כדוגמת המוסד לביטוח לאומי, רשויות המס ועוד.
חשוב לדעת, לידועים בציבור על פי חוק ישנן זכויות וחובות להם זכאים בני זוג אשר בחרו להינשא. למשל הזכות לרשת את בן/בת הזוג שנפטר מכוח צו ירושה, זכויות לקבל את קצבת השארים, זכות לקבל מחצית מן הרכוש הנצבר במהלך החיים המשותפים של הזוג ועוד.
ישנם קריטריונים הקבועים בחוק מי יחשב כידוע בציבור, אולם אין מדובר בהליך אוטומטי המתרחש מאליו. לרוב בני זוג החפצים להיחשב כידועים בציבור עורכים הסכם חיים משותפים בו הם מצהירים כי הינם ידועים בציבור.
האם ניתן לבטל מעמד של ידועים בציבור?
ראשית התשובה היא כן.
הדרך לביטול מעמד של ידועים בציבור בשלב ראשון תעשה באמצעות פרידה. האופן בו פרידה תתבצע תלויה ברצון הסובייקטיבי של הצדדים. מומלץ לערוך שיחת פרידה ובהמשך לה לשלוח הודעה מתועדת בכתב.
באם הצדדים ערכו הסכם המגדיר את היותם ידועים בציבור כלפי כולי עלמא, מומלץ לבחון את הוראות ההסכם ביחס לאופן ביצוע הפרידה ולפעול בהתאם.
ככל ובני הזוג חולקים רכוש משותף אך לא ערכו הסכם המתייחס לסוגיית הפרידה וחלוקת הרכוש מומלץ להיוועץ בעו"ד המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה ולערוך הסכם כדי להימנע מטעויות.
מהן הטעויות הנפוצות וכיצד ניתן להימנע מהן?
- אי עריכת הסכם פירוד וחלוקת רכוש – מניסיוננו זוגות רבים החיים יחדיו ומוגדרים כידועים בציבור אינם מתמצאים ובקיאים ברזי החוק/ הפסיקה הרלוונטית למעמד זה. משכך, הם עלולים שלא לבצע פעולות חיוניות כגון : אי עריכת הודעת פרידה / הסכם פרידה וחלוקת רכוש המגדיר את הזכויות/ חובות בהתאם לסטטוס החדש.
- מתן הצהרות בדבר היותכם ידועים בציבור לרשויות השונות – דיווח אמיתי או כוזב בדבר היותכם ידועים בציבור שמטרתו לקבל זכויות שונות בעת החיים המשותפים, נותר בעינו ככל ולא משנים אותו ועלול לסבך אתכם. ככל והחלטתם להיפרד מוטב לדאוג לבטל כל הצהרה שמסרתם בנוגע לסטטוס הזוגי שלכם.
- הותרת שמו/ה של ידוע/ה בציבור לשעבר על גבי מסמך ייפוי כוח מתמשך לאחר פרידה – ייפוי כוח מתמשך זהו מסמך חשוב ובעל עוצמה, בו אנו רשאים למנות אדם ( ידוע בציבור ) שיכנס בנעלינו בכל הנוגע לקבלת החלטות בענייני גופנו ורכושנו בשלב בו לא נהיה כשרים משפטית להבין בדבר בכוחות עצמינו.מניסוננו לעתים רבות בני זוג החיים יחדיו מגדירים זה את זו כמיופיי כוח במסגרת יפוי כוח מתמשך מעבר להיותם ידועים בציבור. דעו כי לאחר הפקדת מסמך ייפוי כוח מתמשך אין אפשרות לשנותו אלא באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך חדש. במסמך החדש עליכם לגרוע את שם הידוע בציבור כמיופה כוחכם ולהפקידו מחדש. שכן, אחרת עלול להיווצר מצב מצער, בו בזמן אמת ייפוי הכוח המתמשך הנושא את שמו של הידוע/ה בציבור מהם נפרדתם ייכנס לתוקף.
- הותרת שמו/ה של ידוע/ה בציבור לשעבר על גבי צוואה לאחר פירוד – ככל ותם קשר זוגי עם ידוע/ה בציבור אשר הגדרתם כיורש בצוואה, ועקב הפרידה שיניתם את דעתכם ואינכם רוצים להוריש לו/ה דבר, עליך לערוך צוואה חדשה בכתב. כמו כן, מומלץ כי בצוואה החדשה תסבירו מדוע גרעתם את שמו/ה של הידוע/ה בציבור, וזאת בכדי למזער סיכויי לקבלת התנגדות לצוואה או תביעת ידוע/ה בציבור כנגד העיזבון. את הצוואה החדשה מומלץ להפקידה ברשם הירושות.
איך להימנע?
מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה שיבצע ניתוח משפטי מדויק של המצב. בכך תוכלו להימנע מביצוע טעויות העשויות לגרור אתכם ואת משפחתכם, לסחרור יקר ומייגע בערכאות השונות.
לסיכום, חשוב לדעת כי מעמד של ידועים בציבור מקנה זכויות וחובות כשל בני זוג נשואים. על כן, ככל והחלטתם לסיים את הקשר הזוגי, ובדומה לאם הייתם נשואים וברצונכם להתגרש, מומלץ להיוועץ בעו"ד המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה בתיקי ידועים בציבור, ולעשות זאת בצורה מסודרת ולערוך הסכם המגן על זכויותיכם וחובותיכם זה כלפי זו.