מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    האם בגירושין חולקים מתנות שהתקבלו בנישואין?

    במהלך הנישואין בני הזוג צוברים רכוש רב, ולעיתים אף מקבלים מתנות גדולות בעלות ערך רב. אתם יודעים שהרכוש שצברים במהלך הנישואין, יתחלק ביניכם בגירושין, אך האם גם המתנות שקיבלתם בנישואין מתחלקות בגירושין?

    מה קובע חוק יחסי ממון על חלוקת מתנות שהתקבלו בנישואין? מתי מתנות שהתקבלו בנישואין מתחלקות בגירושין? איך קובעים כוונת שיתוף במתנה? וכיצד ניתן להימנע מחלוקת המתנה בגירושין?

    תוכן עניינים

    מה קובע חוק יחסי ממון על חלוקת מתנות שהתקבלו בנישואין?

    על פי חוק יחסי ממון התשל"ג-1973 כל הנכסים של בני הזוג בתקופת הנישואין מתחלקים ביניהם. יחד עם זאת, נכסים שהתקבלו במתנה לידי אחד מבני הזוג, גם אם התקבלו בתקופת הנישואין, לא יתחלקו בין שני בני הזוג בגירושין.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      איך קובעים אם המתנה ניתנה לאחד מבני הזוג או שניהם?

      במהלך השנים, אתם מקימים משפחה, והיחסים של ההורים עם בן הזוג הופכים לקרובים יותר, והם עשויים להעניק מתנות מבלי לציין במפורש אם המתנה הוענקה רק לילד שלהם, או גם לבן זוגו. כך הם עשויים להעניק דירה במתנה, בה שניכם תתגוררו, או כספים לחשבון הבנק המשותף, מבלי לציין שהמתנה מיועדת לילדם בלבד.

      אם נותן המתנה ערך הסכם מתנה עם מקבל המתנה, ניתן לציין בבירור בהסכם למי מוענקת המתנה. אך על פי רוב, ביחסים בין בני משפחה, במיוחד כשמדובר ביחסים בין הורים לילדיהם, לא רבים נוהגים לערוך הסכמי מתנה.

      במקרים אלה בן הזוג יכול לטעון כי המתנה הייתה משותפת לשניהם, ועל בן הזוג שקיבל את המתנה יהיה להראות שהמתנה יועדה לו בלבד, על אף שנכנסה לחשבון המשותף, או שימשה כדירת מגורים משותפת.

      הדרך הטובה ביותר להסדיר למי שייכת המתנה שהתקבלה היא באמצעות עריכת הסכם ממון בין בני הזוג, שיקבע את אופן החלוקה של מתנות שהתקבלו בנישואין, במקרה של גירושין.

      מתי מתנות שהתקבלו בנישואין כן יתחלקו בגירושין?

      על אף שהחוק קובע שמתנות שהתקבלו בנישואין לא יתחלקו בגירושין, בית המשפט העליון קבע כי במקרה שיש כוונת שיתוף במתנה שהתקבלה, המתנה תתחלק בגירושין. חשוב לדעת שהנטל להוכיח שהייתה כוונת שיתוף במתנה, חל על מי שטוען שהוא זכאי לחלק במתנה בגירושין, ושלא מדובר בנטל הוכחה פשוט.

      איך קובעים שהייתה כוונת שיתוף במתנה?

      על מנת לקבוע אם הייתה כוונת שיתוף במתנה שהתקבלה במהלך הנישואין בית המשפט יבחן את הנסיבות של המקרה ויעריך את כוונת בני הזוג במהלך הנישואין.

      כוונת שיתוף יכולה להתבטא באמירות מפורשות של בן הזוג שמדובר ברכוש משותף, בהתנהגות או בהצגת מצג שמדובר בנכס משותף. התנהגות יכולה להתבטא למשל במגורים בדירה שהתקבלה במתנה תוך שבן הזוג משקיע כספים וזמן בהשבחת הנכס.

      חשוב להבין שאין נוסחה אחידה שתקבע האם הייתה כוונת שיתוף או לא, והדברים תלויים בנסיבות של כל מקרה וביכולתכם להוכיח שהייתה או לא הייתה כוונת שיתוף.

      כך מצד אחד היו מקרים בהם נקבע כי השקעה כספית בנכס אינה בהכרח מעידה על כוונת שיתוף בנכס, ולכל היותר לבן הזוג מגיע לקבל תמורה עבור השקעתו בנכס והשבחתו. לעומת זאת, היו גם מקרים בהם בן הזוג לא השקיע כספים בנכס, אך הוכיח שהייתה כוונת שיתוף בדירת המגורים בה הוא התגורר יחד עם בן הזוג והילדים המשותפים משך זמן רב.

      איך אפשר להימנע מחלוקת המתנה בגירושין?

      על מנת להימנע ממקרים בהם המתנה תהפוך להיות משותפת, רצוי לנהוג באופן של הפרדה רכושית מוחלטת בכל הנוגע למתנה.

      כך למשל במקרה של דירה שהתקבלה במתנה. אם הדירה תירשם על שם בן זוג אחד בלבד, לא תשמש למגורים משותפים, וכספי שכירות שיתקבלו ממנה יכנסו לחשבון נפרד על שם בן הזוג שקיבל אותה בלבד, מבלי שהוא ישתמש בהם לצרכי הבית המשותף, קשה יהיה לקבוע שהייתה כוונת שיתוף, וסביר להניח שהדירה לא תתחלק בגירושין.

      יחד עם זאת, החיים מורכבים יותר, ולרוב קשה לערוך הפרדה רכושית מוחלטת. לכן הדרך הנכונה ביותר להפריד את הרכוש שהתקבל במתנה, היא לערוך הסכם ממון שיקבע במפורש את אופן חלוקת המתנה ביניכם בגירושין. עורך דין גירושין יוכל לעזור לכם לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין, שתואם בדיוק את הצרכים שלכם ושל בן הזוג.

      הסכם ממון לחלוקת מתנות בגירושין

      בשורה התחתונה, הכלל הוא כי מתנות שבן זוג אחד קיבל בנישואין לא יתחלקו בגירושין, אך לכלל זה חריג במקרה של שיתוף המתנה בנישואין, שאז המתנה כן תתחלק בגירושין.

      יחד עם זאת, חיי הנישואין וחיי המשפחה מקשים עלינו להפריד באופן ברור את הרכוש שלנו, ופעמים רבות מתנות שאחד מבני הזוג קיבל, יהפכו מבלי משים, לרכוש משותף של בני הזוג.

      על מנת להימנע מחלוקת המתנה בגירושין, בניגוד לאופן בו התכוונתם לנהוג במתנה, ערכו הסכם ממון שיקבע את הדרך המדויקת לפיה אתם מתכוונים לנהוג במתנה, ובקשו לאשר את הסכם הממון בערכאה השיפוטית המתאימה, על מנת לתת לו תוקף.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש