חלוקת המשמורת וזמני השהות בין הורים לילדים, היא סוגיה מורכבת ביותר, המערבת בסכסוך לא רק את בני הזוג, אלא גם את היקר להם מכל, ילדיהם הקטינים. סוגיה זו לא פוסחת על בני זוג שלא נישאו, וגם הם חייבים להסדיר ביניהם את המשמורת במקרה של פרידה.
האם יש הבדל בין חלוקת משמורת בין בני זוג נשואים לבני זוג שלא נישאו? האם בני זוג לא נשואים רשאים לערוך הסכם הנוגע למשמורת על הילדים? ואילו נושאים חייבים לכלול בהסכם משמורת של בני זוג שלא נישאו?
האם חלוקת משמורת בין בני זוג שאינם נשואים שונה מחלוקת משמורת של זוגות נשואים?
לא. לסטטוס הזוגי של הורים, אין משמעות או השלכות על אופן חלוקת המשמורת בין הילד להוריו.
חלוקת משמורת בין בני זוג שאינם נשואים, תתנהל באותו האופן כמו חלוקת משמורת של ידועים בציבור, זוגות שאינם נשואים, או הורים שמעולם לא היו בני זוג. חלוקת המשמורת תתבצע בהתאם לטובת הילד, ולצורך שלו להיות בקשר עם כל אחד מהוריו.
כיצד מתחלקת משמורת בין בני זוג חד מיניים שאינם נשואים?
כאשר מדובר בבני זוג חד מיניים שהוכרו שניהם כהורי הילד, חלוקת המשמורת תהיה דומה לחלוקת משמורת של הורים נשואים או הורים ידועים בציבור. חלוקת המשמורת תתבצע בהתאם לטובת הילד, בהסכמת ההורים או על פי החלטת בית המשפט שיקבע את זמני השהות המתאימים לילד עם כל אחד מהוריו, בהתחשב בהמלצת עו"ס הרווחה.
כאשר מדובר בבן זוג חד מיני שלא הוכר כהורה הילד, חלוקת המשמורת תתבצע בהתאם לנסיבות:
- לילד יש הורה ביולוגי נוסף – בן הזוג לא יכול להיות מוכר כהורה של הילד, ולפיכך הוא לא זכאי לזמני שהות שיוגדרו על ידי בית המשפט. יחד עם זאת, כל הורי הילד יכולים להסכים ביניהם בהסכם הורות משותפת, על חלוקת זמני השהות בין ההורים.
- לילד אין הורה ביולוגי נוסף – בן הזוג יכול לבקש להכיר בו כהורה באמצעות צו הורות פסיקתי. כמו כן, ניתן לבקש לקבוע זמני שהות על בסיס היות ההורה, הורה פסיכולוגי של הילד.
האם בני זוג שאינם נשואים יכולים לערוך הסכם משמורת?
בהחלט. הדרך הטובה ביותר להסדיר את סוגיית חלוקת המשמורת בין בני זוג שאינם נשואים, היא באמצעות הסכם פרידה, שיכלול גם הסכמה על חלוקת המשמורת על הילדים. לאחר שבני הזוג חתמו על הסכם הנוגע לילדיהם המשותפים, הם חייבים לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה, על מנת שינתן לו תוקף.
מה חשוב לכלול במסגרת הסכם משמורת בין בני זוג שאינם נשואים?
חלוקת זמני שהות
חשוב לכלול בהסכם המשמורת בין בני זוג שאינם נשאים את חלוקת זמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים, בימי השגרה, במועדים, חגים, ובחופשות.
עוד חשוב לתת דגש גם לחלוקת זמני השהות בזמנים חריגים. מדינת ישראל ידעה בשנים האחרונות מגיפות ומלחמות, שהוציאו את הילדים מהשגרה ומהמוסדות החינוכיים. מצבים אלו, הובילו לסכסוכים בין ההורים על אופן חלוקת זמני השהות בזמני חירום, בהם הילדים לא שהו במסגרות, או למדו מהבית.
לכן מומלץ להסדיר מראש כיצד תחלקו ביניכם את זמני השהות בזמני חירום או זמנים חריגים, בהם הילדים לא שוהים במסגרות.
חופשות משפחתיות
חשוב לכלול במסגרת הסכם המשמורת גם את אופן ההתנהלות של בני הזוג במסגרת חופשות בארץ ובחו"ל, הודעה מראש לצד השני, הוצאת דרכונים וכו'.
מקום מגורים
חשוב לקבוע במסגרת הסכם משמורת את מקום המגורים, או טווח מוסכם למעבר מקום מגורים, כך שהילד יוכל להשאר קרוב לביתם של שני ההורים ולמסגרת החינוכית בה ילמד.
אופי החינוך
חשוב לקבוע בהסכם המשמורת את אופי החינוך אותו אתם מבקשים להעניק לילדיכם, לרבות מסגרות החינוך שאתם מסכימים שהילד ילמד בהן.
מהו הסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת הוא הסכם שעורכים הורים שאינם בני זוג. מטרת ההסכם היא להסדיר בין ההורים את הנושאים של גידול ילדיהם המשותפים. הסכם הורות משותפת יהיה דומה בבסיסו להסכם חלוקת משמורת של בני זוג לא נשואים, ועליו לכלול בין היתר את חלוקת זמני השהות, אופי החינוך של הילד, מקום מגוריו וכו'.
הסכם הורות משותפת מומלץ שיחתם עוד בטרם להריון כך שניתן יהיה להסדיר ציפיות עוד בטרם להבאת הילד לעולם. לאחר הלידה ההורים חייבים לאשר את ההסכם שנחתם בבית המשפט, על מנת שינתן לו תוקף של פסק דין.
חלוקת משמורת בהתאם לטובת הילד
בשורה התחתונה, בין אם מדובר בהורים שהיו נשואים בעבר, ובין אם לא, משמורת על ילדים מתחלקת בהתאם לטובת הילד. המשמורת נקבעת בהסכמת ההורים, או על פי החלטת בית המשפט המסתמכת על פי רוב, על תסקיר עו"ס הרווחה הבוחן את אופן חלוקת זמני השהות של הילד עם הוריו, לפי טובתו.