ההתפתחות הטכנולוגית של העולם הדיגיטלי, והתפרצות הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים לחיינו, מציבה אתגרים חדשים גם בהליכי גירושין. אין זה פלא שזוגות רבים שמתגרשים תוהים איך מחלקים את הביטקוין במקרה של גירושין?
האם הביטקוין מתחלק בגירושין? איך קובעים את שוויו של הביטקוין בעת הגירושין? מה ניתן לעשות כשבן הזוג מנסה להבריח ביטקוין בגירושין? נתמקד בשאלות אלה ונוספות כדי לחשוף אתכם להשפעות המפתיעות שיש לביטקוין על הליך הגירושין.
האם ביטקוין מתחלק בגירושין?
ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי המשמש כאמצעי תשלום דיגיטלי, באמצעות "ארנק דיגיטלי" (כמו למשל, הארנק הדיגיטלי של גוגל). הביטקוין אינו מוגדר באופן רשמי כמטבע בישראל, אלא כנכס סחיר, ולכן הוא חייב גם בתשלומי מס, בהתאם לערכו המשתנה, ורווח ההון שנצבר למחזיק בו.
ביטקוין או כל מטבע דיגיטלי אחר, מתחלק כמו כל נכס בגירושין. אם הביטקוין נצבר במהלך החיים המשותפים, הוא יתחלק בין בני הזוג בעת הגירושין באופן שווה, לאחר קיזוז תשלומי המס שיוטלו עליו, וכל עוד לא הוסכם אחרת בין הצדדים.
איך מחלקים את הביטקוין בגירושין?
- מה הן הדרכים לחלוקת הביטקוין בגירושין?
העברת הביטקוין לארנק דיגיטלי חדש – בדרך חלוקה זו, בן הזוג שהביטקוין אינו רשום על שמו פותח בעצמו ארנק דיגיטלי, אליו בן הזוג שהביטקוין רשום על שמו, מעביר את מחצית מטבעות הביטקוין שבבעלותו.
העברת שווי מחצית ערך הביטקוין – בדרך זו אחד מבני הזוג נשאר בעל הביטקוין, ובתמורה לכך הוא מעביר לבן הזוג השני את חלקו בביטקוין, באמצעות נכסים אחרים, או בשווי כסף, לאחר שבני הזוג קובעים מה הוא שווי ערכו של הביטקוין.
- איך קובעים את השווי של ביטקוין?
במקרים בהם בני הזוג מחליטים על העברת שווי מחצית ערכו של הביטקוין, הם נדרשים להעריך את שוויו. שווי הביטקוין יחושב לרוב בהתאם לשווי השוק בעת מועד הפרידה עליו יחליטו בני הזוג. בהעדר הסכמה בין בני הזוג, בית המשפט יקבע בהחלטה את מועד הקרע לפיו יקבע שוויו של הביטקוין )מועד הקרע הוא המועד שבו בית המשפט קובע שהיחסים הזוגיים בין בני הזוג הגיעו לסיומם מבחינה כלכלית. זהו התאריך הקובע לצורך חישוב וחלוקת הרכוש המשותף).
משווי ערכו של הביטקוין יש לקזז גם את עלות רכישת הביטקוין, ואת המס שבני הזוג חייבים בו.
חשוב לשים לב שלמועד הקרע, או להחלטה על היום בו יבחן שווי השוק של הביטקוין, עשויה להיות השפעה רבה, בשוק שהתנודות בו הן גדולות. לפיכך אנחנו ממליצים לשקול היטב אם אתם מעוניינים לקבוע את שווי השוק של הביטקוין בתחילת התהליך או להמתין עד למועד בו יחולק כלל הרכוש.
מה לעשות כשבן הזוג מבריח ביטקוין בגירושין?
אחד הקשיים הגדולים ביותר בחלוקה של רכוש בין בני זוג הוא הברחת רכוש. כשמדובר בביטקוין, מטבע דיגיטלי שקשה לעקוב אחריו, הקלות שבהברחת והסתרת הביטקוין רבה מאוד. הקושי המרכזי הוא שלא ניתן להוציא צווים שימנעו את הברחת הביטקוין בגירושין, כפי שניתן לעשות במקרים של חשבון בנק משותף.
לפיכך כשבן הזוג מבריח ביטקוין בגירושין, הצעד הראשון שאנחנו ממליצים עליו הוא מעקב ותיעוד ההעברות הכספיות החשודות. זה כולל מעקב אחר העברות מחשבונות משותפים, דיווחים מס הקשורים לביטקוין ותנועות כספיות חריגות.
תיעוד זה חיוני מכיוון שהוא עשוי להוביל לאיתור הביטקוין המוברח וחלוקתו השווה. במקרים בהם הביטקוין לא נמצא, לתיעוד יש חשיבות מכרעת. שכן, אם יוכח בפני בית המשפט שבן הזוג אכן פעל להברחת הביטקוין, בסמכותו לקבוע על פי סעיף 8 לחוק יחסי ממון, על חלוקה לא שווה של שאר הרכוש של בני הזוג.
כיצד הסכם ממון יסייע לבעל ביטקוין במקרה של גירושין?
הסכם ממון מהווה כלי משפטי יעיל להתמודדות עם האתגרים הייחודיים של ביטקוין בגירושין. הסכם שיפרט בבירור את היקף הביטקוין שבבעלות בני הזוג, יקבע מנגנון מוסכם לקביעת שער החליפין, יגדיר את אופן החלוקה ואת התנאים הנוגעים לנכסים דיגיטליים, יסייע לבני הזוג למנוע סכסוכים ומאבקים מיותרים בגירושין.
חלוקת מטבעות וירטואליים בגירושין
בשורה התחתונה, חלוקת ביטקוין בהליכי גירושין מציבה אתגרים ייחודיים המחייבים התייחסות מיוחדת. האתגר המרכזי נעוץ בתנודתיות הגבוהה של שווי המטבע, שעשוי להשתנות באופן דרמטי מיום ליום. בנוסף, האופי האנונימי של המטבע הדיגיטלי יוצר סיכון מוגבר להברחת נכסים ומקשה על מעקב אחר העברות והחזקות.
המלצתנו היא לערוך הסכם מקדים בין בני הזוג, המסדיר באופן מפורט את סוגית חלוקת הביטקוין במקרה של גירושין. הסכם מסוג זה ימנע התדיינויות משפטיות מתישות ועימותים מיותרים, ויבטיח חלוקה צודקת ושקופה של הנכסים הדיגיטליים במקרה של גירושין. נשמח לעמוד לרשותכם, לייעץ וללוות אתכם בצורה מקצועית ואחראית.
[*התוכן עודכן בתאריך 25.2025]