בעת גירושין בהסכמה, בני הזוג חותמים על הסכם המסדיר את כל היבטי הגירושין, ובית הדין הרבני יקיים את הליך הגירושין בהתאם.
אך מה הן ההשלכות במצב בו אחד הצדדים חוזר בו מהסכמתו להתגרש ומתנגד למתן הגט, על אף שהתחייב לכך במסגרת ההסכם? ערכנו עבורכם מדריך מקיף שיעזור לכם להבין את ההשלכות של הפרת ההתחייבות להתגרש.
האם כדאי לעשות הסכם גירושין בכל מחיר?
ככל ומי שעומד מולכם, אינו אדם שאפשרי לסמוך עליו, והצד השני הוא לא אמין, הצד שלא רצה בגירושין האלה עשוי להתחרט על ההתחייבות שנתן להתגרש, ולסרב לשתף פעולה בהתאם לאמור בהסכם בין הצדדים.
מניסיוננו, יש לקחת בחשבון כי ההחלטה לגירושין בהסכמה לא תמיד תתקבל כמובנת מאליה גם אם הדבר ירשם במסגרת הסכם הגירושין.
מה ההשלכות של הפרת התחייבות להתגרש?
ככל ואדם הפר את ההתחייבות שלו להתגרש, הצד השני יכול לתבוע את הצד המפר בפיצויים לאור הפרת ההתחייבות. התחייבות להתגרש היא התחייבות חוזית לכל דבר ועניין, שבצד הפרתה נזקים הנגרמים לצד השני, ולכן ניתן לתבוע בגינם ולדרוש פיצוי.
יש לשים לב, כי הסמכות לדון בענייני הגירושין נתונה לבית הדין הרבני בלבד (בין בני זוג יהודים) ובית הדין יזהר מנושא 'גט מעושה' כאשר מוגשת תביעה לפיצויים, גט מעושה – גט מעושה הוא גט לא תקין שכן על הצד הנותן את הגט לעשות זאת מרצונו.
ולכן, בית הדין יפעל כך, שהוא קודם ידון בתביעת הפיצויים ורק אז ידון בנושא הגט.
נתון חשוב שיש לדעת כי במסגרת הפרת ההסכם ובהתאם להוראות חוק החוזים, כאשר המדובר בהפרת הסכם גירושין המפר את ההתחייבות להתגרש – לא ינתן סעד של אכיפת ההסכם במקרה זה.
מה ניתן לעשות ככל וצד התחרט ואינו מעוניין להתגרש על בסיסו של הסכם הגירושין שנחתם בין הצדדים?
הצד שהפר עלול להיתבע על ידי הצד הסובל מההפרה, בתביעת גירושין שלא בהסכמה שתוגש לבית הדין הרבני. ואז, ידון בית הדין הרבני בתביעה כאילו שאין הסכמה בין הצדדים להתגרש, יבחן את העילות והנסיבות, יבחן האם ניתן להשיב את הצדדים לשלום בית ואת העילות ויכריע האם לחייבו במתן גט לצד השני.
ככל והצד המפר (סרבן הגט) יקבל חיוב בגט, וימשיך בעקשנותו, ניתן יהיה להשית עליו סנקציות כדוגמת: שלילת רישיון נהיגה, צו עיכוב יציאה מן הארץ, הגבלות על חשבונות ובמקרים חמורים יותר מאסר וכיו"ב. .
האם ניתן לחייב בן זוג להתגרש אם הדבר הוסכם במסגרת הסכם גירושין?
לא ניתן הלכתית לחייב בן זוג להתגרש, ולכן, גם אם צד התחייב בהסכם להתגרש אין כל דרך לאכוף זאת, ואולם לעמדתנו, ניתן להגיש תביעה לפיצויים על ההפרה החוזית בין הצדדים.
עניין נוסף וחשוב, כי לצורך הגירושין, צריך עילה לגירושין מבחינה הלכתית, ההסכמה כשלעצמה להתגרש בהסכם גירושין אינה מהווה עילת גירושין אם אחד מהצדדים הפר את ההסכם וסירב להתגרש.
עילת גירושין נקבעת על פי כללי הדין הדתי, ניתן כמובן להגיש בקשה משותפת לגירושין לאור ההסכם ולבקש סידור גט כל עוד הדבר נעשה בהסכמת הצדדים, ופועל יוצא מכך, בית הדין לא יכול לחייב אדם להתגרש, למעט אם ישנה עילה לגירושין.
הפרת הסכם גירושין
לעמדתנו, תמיד עדיף להתגרש בהסכמה על פני גירושין שלא בהסכמה, אך למרות היתרונות הרבים של גירושין בהסכמה, לעיתים ישנו מצב בו אחד מבני הזוג מפר את התחייבותו ואינו משתף פעולה עם ההליך.
מאחר שהפרת ההתחייבות להתגרש אינה מאפשרת כפייה הלכתית על מתן גט, יהיה כנראה צורך בניהול הליכים משפטיים. אם ברצונכם להתמודד עם הפרת התחייבויות בן/בת הזוג בהסכם הגירושין, נשמח לעמוד לרשותכם.