חילקתם ביניכם את הסדרי השהות עם הילדים, או שבית המשפט קבע את חלוקת הסדרי השהות והזמנים בהם הילדים ישהו בבית של כל אחד מכם, אך ההורה השני, מפר את הסדרי השהות שנקבעו, האם תוכלו למנוע זאת?
מהי הפרה של הסדרי שהות? האם איחור חד פעמי לאיסוף הילדים נחשב להפרת הסדרי שהות? האם ניתן לפנות למשטרה במקרה של הפרת הסדרי שהות? ואילו סנקציות ניתן להטיל על הורה המפר הסדרי שהות?
מהי הפרה של הסדרי שהות?
ישנם שני סוגים עיקריים של הפרת הסדרי שהות, המכונים כיום "זמני שהות":
אי עמידה בזמני שהות
הורה שאינו עומד באופן חוזר ונשנה בזמני השהות שקבעו ההורים בהסכם הגירושין או שנקבעו על ידי בית המשפט, מפר את הסדרי השהות.
כך למשל הורה שלא מגיע באופן מוחלט לזמני השהות עם הילדים או נמנע מלהגיע ביום מסויים שנקבע מפר את זמני השהות עמם. גם הורה שבאופן קבוע פעם מגיע-פעם לא מגיע, מפר את זמני השהות עם הילדים. אי עמידה בזמני שהות יכולה להתבטא גם באיחורים משמעותיים, אם הם חוזרים ונשנים.
חשוב לציין שלא כל ביטול של הגעה לזמני השהות, יחשב להפרת הסדרי שהות, אלא רק במקרים שמדובר בדפוס משמעותי שהוא חוזר ונשנה, יראו בכך הפרת הסדרי שהות.
מניעת זמני שהות מההורה השני
הסוג השני של הפרת הסדרי שהות הוא הפרה באמצעות מניעת זמני השהות מההורה השני. מניעת זמני שהות מההורה השני יכולה להעשות באמצעות מניעה בפה מלא כשההורה אומר קבל עם ועדה שהוא לא מוכן שהילדים ילכו להורה השני.
בנוסף מניעת זמני השהות מההורה השני יכולה להעשות בדרכים ברורות פחות. כמו במקרים בהם ההורה מתרץ את אי הגעת הילדים באופן חוזר ונשנה בכל מיני סיבות, כמו מחלה, מפגש עם חברים, הילד לא רוצה להגיע למפגש וכו'.
כמו כן ישנם גם מקרים קיצוניים, בהם ההורה מנכר את ההורה השני, וגורם לילד להמנע בעצמו ממפגשים עם ההורה השני, ובכך הוא גורם להפרת הסדרי השהות.
האם ניתן לפנות למשטרה כשהורה מפר הסדרי שהות?
ניתן לפנות למשטרה במקרה של הפרת זמני שהות עם הילד, כך למשל במקרים בהם הורה אינו מחזיר את הילד להורה השני על אף הקבוע בפסק הדין, הפרת זמני השהות, עשויה להחשב כחטיפה של הילד.
יחד עם זאת, המשטרה לא נוהגת להתערב בקלות, ולא ממהרת לפתוח חקירה פלילית במצבים של הפרת זמני שהות, אלא במקרים חריגים ביותר.
האם ניתן לחייב הורה בטיפול במקרה של הפרת הסדרי שהות?
כן, במקרים של הפרת חוזרת ונשנית של זמני השהות, בית המשפט יהיה מוסמך לחייב הורה המפר את זמני השהות עם הילדים בטיפול. כך למשל בית המשפט רשאי להפנות את ההורה להדרכת הורים, לטיפול יחד עם הילד, לטיפול משפחתי ועוד.
האם ניתן לקבל דמי מזונות מוגדלים במקרה של הפרת הסדרי שהות?
ניתן לבקש להגדיל את סכום המזונות במקרים בהם יש הפרה חוזרת ונשנית, או הפרה קבועה של זמני השהות. לצורך כך יש להוכיח בנוסף שהבקשה להגדלת מזונות הוגשה בתום לב. כלומר שמי שלא מקיים את זמני השהות, הוא הסיבה בגינה נמנעים זמני השהות.
כך למשל אם המבקשת להגדיל דמי מזונות בשל כך שהאב לא מגיע באופן קבוע לזמני השהות, צריכה להוכיח שהאב נמנע מלהגיע בשל נסיבות הקשורות בו, ולא בשל כך שהיא מונעת את קיום זמני השהות.
האם ניתן להטיל דמי טיפול על מי שמפר הסדרי שהות?
ניתן לבקש להטיל דמי טיפול על מי שהפר את זמני השהות, אם יוכח נזק כספי, כמו למשל אובדן שעות עבודה, אובדן פוטנציאל השתכרות, שכירת שמרטף וכו'.
האם ניתן להטיל קנסות על מי שמפר הסדרי שהות?
ניתן לבקש להטיל קנסות על הורה המפר באופן קבוע את זמני השהות עם הילדים, אך רק לאחר שכל הדרכים הטיפוליות מוצו, או שההורה מסרב לפנות לטיפול, על אף שבית המשפט חייב אותו בכך.
האם ניתן לשנות את המשמורת במקרה של הפרת הסדרי שהות?
המשמורת וזמני השהות עם הילדים נקבעת בהתאם לטובת הילד, ולפיכך כל שינוי יעשה בכפוף לשמירה על טובת הילד.
לפיכך, ניתן לבקש לשנות את המשמורת או להקטין את זמני השהות שנקבעו, אך בקשה זאת תתקבל רק במקרים חריגים בהם מוצו כל ההליכים האחרים, כמו הליכים טיפוליים והטלת קנסות, ובית המשפט רואה לנכון כי טובת הילדים היא שינוי של זמני השהות.
דרכי ההתמודדות עם הפרת הסדרי שהות
בשורה התחתונה, הפרת זמני שהות עם הילדים אינה גזירת גורל, ניתן לפנות לבית המשפט ולבקש ממנו לחייב את ההורה בקיום זמני השהות כסדרם.
בית המשפט מוסמך לחייב את ההורה בטיפול, ובמקרים שהטיפול לא עוזר אף לחייב את ההורה בקנסות, מזונות מוגדלים, ודמי טיפול. במקרים חריגים שיצדיקו זאת, בית המשפט אף רשאי לשנות את זמני השהות עם ההורה שהפר אותם.