ניהול הליך גירושין מצריך ידע ומיומנות רבה וכן חשיבה אסטרטגית ותכנון מהלכים מקדים. שכן, לא אחת תיקי גירושין מתמשכים שנים רבות ועוסקים בדיונים מרובים בסוגיות רכוש וחלוקת ממון, אשר לתוצאותיהם עלולות להיות השלכות כבדות משקל על בני הזוג המתגרשים.
באשר לרכוש אשר רשום על שם בני הזוג, הרי שאין מקום למחלוקת ולרוב רכוש זה יחולק בהתאם לאופן הרישום. אך באשר לרכוש אשר אחד מבני הזוג ירש או קיבל במתנה במהלך החיים המשותפים, רכוש זה יכול להפוך לרכוש משותף בעקבות התנהלות לא זהירה. במאמר זה נפרט את הדקויות המשפטיות בנושא, ונלמד כיצד ניתן להגן על הנכסים שלכם מפני חלוקה לא רצויה. מהם המהלכים המשפטיים שעליכם לבצע? כיצד תשמרו על הירושה כרכוש פרטי? ומאילו טעויות עליכם להימנע?
מהי הסתלקות מירושה?
הסתלקות מירושה היא זכות המוקנית לכל יורש על פי דין (יורש בצוואה או יורש על פי צו ירושה) אשר מסיבותיו אינו מעוניין לקבל את חלקו בירושה.
הסיבות להסתלקות מירושה מגוונות ולהלן כמה מהן בתמצית:
- סיבות רגשיות
- סיבות כלכליות: היורש מצוי בהליך פשיטת רגל תחת עיקולים וחושש כי ירושתו תעוקל/ תחולט.
- הסתלקות לטובת הורה הנותר בחיים
מתי ניתן להסתלק מירושה?
על מנת שעיזבון יהא בר מימוש לאחר פטירת המנוח/ה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה ככל והונחה צוואה או בקשה לצו ירושה. בשלב הגשת הבקשה ובטרם חלוקת העיזבון יש לצרף תצהיר הסתלקות מאומת וחתום על ידי עו"ד של יורש/ים אשר אינו חפץ להיות חלק מן העיזבון.
האם יש דחיפות להסתלק מירושה בעת הליך גירושין?
התשובה לשאלה זו תלוית נסיבות המקרה. חשוב לדעת – ירושה ומתנות מוחרגות על פי חוק מרכוש משותף. לצד זאת, ככל ואדם מקבל ירושה ומצוי בהליך גירושין, אנחנו ממליצים לערוך צוואה ובה לפרט את זהות היורשים להם יועבר העיזבון בעת פטירת האדם. כמו כן נמליץ לציין את זהות היורשים להם לא יועבר העיזבון ולפרט מדוע.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה, כי באם אדם לא ערך צוואה חל חוק הירושה הקובע כי מחצית העיזבון יועבר לבן/בת הזוג של המנוח/ה לאחר הגשת בקשה לצו ירושה. ככל שאדם לא ערך צוואה, זכויותיו עלולות לעבור בשוגג לבן/בת הזוג מהם הוא/היא מתגרש בהיותם יורשים על פי דין לפי הקבוע בחוק הירושה.
ככל ואדם מצוי בהליך גירושין ובאותה עת הוא יורש נכס/ כסף, ועל מנת שלא ייווצר מצב שירושתו תחולק או תעוקל במסגרת ההליך המשפטי, יש מקום לשקול להגיש בקשת הסתלקות מן העיזבון. חשוב לדעת – פעולת הסתלקות מירושה אינה למראית עין בלבד והיא פעולה בלתי חוזרת – לאחר עשייתה לא ניתן לשנותה. כלומר, ככל שאדם מצהיר כי הוא מעוניין להסתלק מחלקו בירושה לטובת יורש/ים אחרים, הוא לא יוכל לתקן מעשה זה בדיעבד, ולכן יש לשקול היטב צעד זה בטרם עשייתו.
האם ומתי ירושה תחשב כרכוש משותף?
כאמור לעיל, הכלל הוא כי ירושה או מתנה שקיבל אדם בחייו מוחרגות מן הרכוש המשותף. לכלל זה יש חריג אשר ממנו מומלץ להיזהר ולכל הפחות להכירו כדי להימנע מטעויות. החריג לכלל קובע כי ירושה או מתנה שקיבל אדם בחייו והוטמעה ברכוש משותף תיחשב למשותפת.
דוגמא למקרה בו מתקיים החריג לכלל, הינה כאשר אדם ירש בחייו נכס ובחר להתגורר בו במשותף לבן/בת הזוג ו/או למוכרו ומכספי המכר לרכוש נכס חדש בו הוא מתגורר עם בן/בת הזוג, עשוי להיחשב כרכוש משותף על אף שמדובר בנכס שמקורו בירושה.
דוגמא נוספת הינה, אדם שירש סכום כסף אותו בחר להפקיד בחשבון בנק משותף לבן/בת הזוג, בכך הוא למעשה בחר להטמיע את המתנה/ירושה ברכוש משותף – הלוא הוא חשבון הבנק, ולכן עלול להיתפס כרכוש משותף.
כיצד ניתן להתנהל על מנת להימנע ממצב בו מתנות או ירושות יחשבו לרכוש משותף?
כדי שמתנות או ירושות שקיבלתם לא ייחשבו לרכוש משותף, אנחנו ממליצים שתקפידו על ההתנהלות הבאה:
- הפרידו דה פאקטו את הירושה שקיבלתם מן הרכוש המשותף. כאשר לדוגמא ככל וירשתם בית מומלץ שלא להתגורר בו עם בן/בת הזוג אלא להשכירו לצד ג', ואת כספי השכירות להפקיד בחשבון בנק הרשום על שם היורש בלבד. חשוב להקפיד שלא לממן באמצעות כספי השכירות המתקבלים את החיים המשותפים עם בן/בת הזוג.
- ערכו צוואה ברורה – "מדברת", המספרת מיהם היורשים שלכם ומי לאו ומדוע.
- ככל והנכם מתגוררים בבית ירושה, נמליץ כי תערכו הסכם ממון/חיים משותפים כתנאי להתגורר במשותף בבית זה עם בן/בת הזוג.
- ככל וקיבלתם כספי ירושה שהנכם חפצים להחריג מן הרכוש המשותף, הקפידו שלא להפקיד אותם בחשבון המשותף לכם ולאדם נוסף. דאגו לפתוח חשבון בנק פרטי על שמכם בו יופקדו כספי הירושה.
- החריגו את השימוש בכספי הירושה לטובת מימון החיים המשותפים עם בן/בת הזוג. דאגו שלא לשתף את בן/בת הזוג בכספים אלו ו/או בפירותיהם.
לסיכום: שמירה על נכסי הירושה בתבונה
ירושות ומתנות מהוות סוגיה רגישה ומורכבת במיוחד בהליכי גירושין. הכלל הבסיסי אמנם מחריג אותן מהרכוש המשותף, אך התנהלות לא זהירה עלולה להוביל להטמעתן ברכוש המשותף – מצב שקשה מאוד לתקן בדיעבד. לכן, חשוב לנקוט במשנה זהירות ולפעול בצורה מושכלת: לשמור על הפרדה ברורה בין נכסי הירושה לרכוש המשותף, להימנע מערבוב כספים, לערוך צוואה מפורטת, ובמקרים המתאימים – אף לשקול הסתלקות מירושה.
כעורכי דין העוסקים שנים רבות בדיני משפחה, אנחנו בוחנים כל מקרה לגופו ונשמח להעניק לכם ייעוץ משפטי מקצועי ולתכנן יחד אתכם ועבורכם את היציאה לחיים ביום שאחרי הגירושין באופן המיטבי.