הסכם ממון הוא חוזה בין בני זוג החפצים להינשא זה לזו בסמוך לעריכתו ו/או לאחר הנישואין.
את ההסכם יש לאשר בפני ערכאה משפטית כגון בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני.
לאחר אישור הסכם הממון ומתן תוקף של פסק דין קשה עד בלתי אפשרי לשנותו. הדרך לבטלו היא על ידי עריכת הסכם או נספח להסכם אותו יש לאשר בפני בית המשפט ו/או בית הדין הרבני.
מניסוננו, לעתים בני זוג מתנהגים בניגוד לאמור בהסכם הממון, זאת אומרת בניגוד להוראות פסק הדין. הדבר אינו אומר שהוראות הסכם הממון שונו בפועל, אלא שבהתנהגותם הצדדים בוחרים להתנהל בצורה שונה.
האם ניתן לשנות הסכם ממון לאחר שאושר וניתן לו תוקף של פסק דין?
התשובה חיובית. כן בהחלט ניתן לעשות זאת בהסכמה הדדית של הצדדים להסכם המבקשים לשנותו באמצעות עריכת הסכם חדש.
הדרך הנכונה לעשות זאת הינה באופן הבא:
- היוועצות עם עורך דין המתמחה בתחום דיני משפחה וירושה. כל עורך דין רשאי לערוך הסכם ממון אולם לא כל עו"ד יודע לעשות זאת. חשוב לבחור עו"ד אשר מבין ועוסק בעריכת הסכמי ממון כדבר שבשגרה. חשוב לקרוא היטב את הוראות הסכם הממון הישן בטרם עריכת הסכם הממון החדש.
- סנכרון בין הסכמים שונים – הסכם ממון חדש אינו מבטל הסכם ממון ישן. המשמעות היא כי להסכמים שניהם יהיה תוקף משפטי מחייב, ככל ולא יקבע אחרת. על כן, מומלץ לשמור עותקים של הסכמים ישנים, לדאוג שתהיה הלימה בין הוראות ההסכם הישן לחדש ולהגדיר מה יגבר במקרה של מחלוקת. ככל וברצונכם לתת תוקף להסכם החדש ולהורות על ביטול ההסכם הישן עליכם לכתוב זאת מפורשות.
- חתימת ההסכם בפני עו"ד /נוטריון ואישור בפני ערכאה שיפוטית – על הסכם הממון חלות הוראות חוק יחסי ממון התשל"ג 1973. לפיכך, במקרה של עריכת הסכם עליכם לוודא כי הנכם פועלים בהתאם להוראות החוק ביחס לחתימת ההסכם ואישורו. הסכם ממון שנערך לפני נישואין ניתן לחתום ולאשר בפני נוטריון. האישור של ההסכם לאחר נישואין ייעשה רק בפני בית המשפט למשפחה ו/או בית הדין הרבני. ככל והאישור של הסכם הממון נעשה בפני נוטריון לפני נישואין, ולאחר זמן מה הצדדים להסכם נישאו זה לזו יש לאשרו מחדש בפני ערכאה שיפוטית כדי שיהיה מחייב.
לסיכום, על מנת לשנות הסכם ממון כראוי עליכם להסכים על השינויים המבוקשים ולהיוועץ בעורך דין מנוסה שיסייע לכם בניסוח חדש ומתן התוקף הנדרש.
זכרו, עצם עריכת הסכם ממון חדש אינה מבטלת בהכרח את הוראות ההסכם הישן, ולכן כל שינוי צריך להתבצע בצורה נכונה ובהתאם לחוק על מנת שיהיה מחייב.
אם הנכם חפצים בבחינת אפשרות לשנות את הוראות הסכם הממון ולהתאים אותו לסטטוס חייכם הנוכחי דעו כי הדבר בהחלט אפשרי. במשרדנו מעניקים ייעוץ משפטי בנושא ונשמח לסייע לכם בכל הנדרש בהליך זה כדי לעשות זאת על הצד הטוב ביותר.