מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מהו הסכם חלוקת עיזבון? (מדריך משפטי)

    בין אם אתם יורשים בהתאם לצוואה ובין אם יורשים בהתאם לחוק הירושה – עם לכתו מן העולם של המוריש, עומדת לרשותכם האופציה להחליט ביניכם בהסכמה כיצד תחלקו את העיזבון בפועל, גם אם יהיה זה בניגוד להוראות צוואה שהותיר או בניגוד להוראות הדין.

    כך, אם משיקולי מיסוי ואם משיקולים אחרים ניתן להחליט על אופן חלוקה שונה מזה שקבע המוריש עצמו בצוואתו או מזה שנקבע בחוק ובכל מקרה – כדאי לקבל הכוונה וייעוץ טרם חתימה על הסכם כזה על מנת "למקסם" את התועלת הטמונה בו.

    תוכן עניינים

    השיקול המרכזי – שיקולי מס

    נכון הוא, כי לעיתים יערכו היורשים הסכם חלוקת עיזבון משיקולים של רצון לשמור על שוויון ואחדות בין היורשים, או לעיתים יבקשו באמת לעזור לאחר המקופח יותר אך בל נטעה (!) השיקול המרכזי בעריכת הסכם כזה היה ועודנו – חיסכון בתשלום מס ומדוע ?

    ירושה אינה מהווה "אירוע מס" כהגדרתו (בישראל לא קיים מס עיזבון) ולכן ועל מנת שלא יחול מס בקבלת נכס על היורשים עצמם (לרוב מס שבח), "מסדרים" היורשים ביניהם בהסכם חלוקת עיזבון את אופן החלוקה השונה בטרם יחלקו את העיזבון בפועל וכך חוסכים או נמנעים כליל מתשלום המיסים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      שיקול נוסף – היורשים מעדיפים "להיפרד כידידים"

      פעמים רבות, הן בצוואה והן בירושה על פי הדין יורשים היורשים נכסים, כספים או זכויות במשותף בחלקים שווים אך הם אינם מעוניינים להתנהל ביחד עם היורשים האחרים מסיבות כאלה ואחרות ולכן, הסכם חלוקת עיזבון יכול לפטור את היורשים מתלות האחד בשני בקלות וביעילות יחסית.

      נדיר אך קיים – שיקולים הומניים

      אמנם לא ניתן לראות זאת באופן תדיר במחוזותינו, אך לעיתים יבקשו יורשים לערוך הסכם חלוקת עיזבון דווקא על מנת לעזור ליורש אחר שקופח על ידי המוריש בצוואה, או כזה אשר נדרש לעזרה כלכלית יותר מאחרים.

      כך למשל יוכלו יורשים לקבוע בהסכם, כי למרות שעל פי הצוואה עם פטירת המוריש יש למכור את דירת המגורים ולחלק את שוויה בין כולם, הם מעדיפים כי הדירה תוכל לשמש למגורי אחד היורשים עד למועד מסוים ולא תימכר עד אותו המועד.

      הסכם חלוקת עיזבון – כיצד תעשו זאת נכון

      1. קבלת ייעוץ משפטי מהימן ומקצועי – על מנת לשקף בדיוק את ההסכמות של היורשים בהסכם ועל מנת להשיג את מטרתו של ההסכם הספציפי (אם הימנעות מתשלום מס ואם מטרות אחרות) חשוב להותיר את מלאכת עריכת ההסכם בידי מי שבקי בתחום.
      2. מועד עריכת ההסכם – שימו לב שההסכם חייב שייערך טרם חולק העיזבון שאחרת, המדובר הוא על חוזה רגיל שאינו פוטר את הצדדים לו מתשלום מס כזה או אחר.
      3. ההסכם יעסוק בנכסי העיזבון בלבד – ניתן לכלול בהסכם חלוקת העיזבון את כל נכסי העיזבון או את חלקם, אך בכל מקרה לא ניתן לכלול נכסים חיצוניים בו (גם לא לצורך ביצוע איזונים או פיצוי).
      4. הצדדים להסכם יהיו היורשים בלבד – ניתן שההסכם ייערך בין היורשים כולם או רק בין חלק מהם ואין כל הכרח שכל היורשים יהיו צדדים להסכם.
      5. צירוף ההסכם כבר לבקשה למתן צו ירושה / לצו קיום צוואה – באופן כזה יונפק הצו כאשר הוא כולל כבר את החלוקה שנערכה במסגרת הסכם חלוקת העיזבון.

      בשולי הדברים לא ניתן שלא לתהות, כיצד מאפשר המחוקק עריכת הסכם חלוקת עיזבון שבעצם עלול לבטל לגמרי את רצונו האחרון של אדם אך מאחר ובפועל אופציה זו קיימת, כדאי לנצלה במידת הצורך ובכל מקרה, לעשות זאת נכון ובאופן מקצועי ככל שניתן.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש