מהו הסכם גירושין?
הסכם גירושין הוא למעשה חוזה הנכרת בין בני זוג נשואים החפצים להתגרש זה מזו בהליך מוסכם ומבלי שיינתן פסק דין על ידי ערכאה שיפוטית בעניינם.
במסגרת הסכם גירושין מומלץ לכלול את כלל הסוגיות המשפטיות, הכלכליות והאישיות אשר נחוצות הכרעה במסגרת פירוק התא המשפחתי, לאחר מכן, הסכם הגירושין יקבל תוקף של פסק דין שיפוטי ומחייב.
מניסיוננו כעו"ד בתחום דיני המשפחה, הסכם גירושין הוא אחד המסמכים המשפטיים הכי קשים לשינוי ברמה המשפטית לאחר שאושר וקיבל תוקף של פסק דין.
לצד זאת, ישנן 2 סוגיות משפטיות אשר גם לאחר אישורן בפני הערכאות המשפטיות ניתן לשוב ולדון בהן מחדש, סוגיית מזונות הקטינים וסוגיות האחריות ההורית/ זמני השהות עם הקטינים.
מהן הסוגיות המשפטיות הנכללות במסגרת הסכם הגירושין ?
כאמור לעיל, להסכם הגירושין משמעות גדולה באשר לאופן בו יראו חיי החתומים עליו בהווה ובעתיד (לעתים השפעותיו יחולו גם שנים קדימה ובפרט כאשר לבני הזוג ילדים משותפים) ואלו הסוגיות המרכזיות שיופיעו בהסכם גירושין :
- פרק הגירושין – אופן סידור הגט בפני בית הדין הרבני הערכאה המשפטית המוסמכת לדון בעניין זה בישראל. בפרק זה ידון נושא ויתור/ קבלה של זכויותיה ההלכתיות של האישה בגין פירוק הנישואין כגון : ויתור או קבלת דמי כתובה ומזונות אישה בכפוף למתן הגט בהסכמה וללא תנאים.
- פרק הממון – יעסוק באופן פירוק השיתוף ברכוש המשותף אשר נצבר על ידי בני הזוג במהלך החיים המשותפים. שימו לב, לעתים מדובר בבני זוג שחיו יחדיו פרק זמן ממושך בטרם נישאו זה לזו, וייתכן כי יש להם זכויות/ חובות כידועים בציבור ובתנאי שהדבר יקבל ביטוי נכון בהסכם הגירושין.
- פרק מזונות קטינים – פרק זה יעסוק באופן תשלום הוצאות הקטינים ומדורם, ככל ולבני הזוג ילדים משותפים שהינם מתחת לגיל 18 שנים, וישנה הסכמה הדדית על תשלום דמי מזונות ומדור (דמי הדיור בו הקטינים מתגוררים). לרוב פרק זה הינו מהחשובים במסגרת הסכמי הגירושין, ויש לנסחו כהלכה באופן ברור ופרקטי במטרה להימנע ממחלוקות וסכסוכים עתידיים.
- פרק זמני השהות עם הקטינים – פרק זה יעסוק באופן חלוקת זמני השהייה של כל הורה עם הילדים, ויש חשיבות גבוהה לניסוח פרקטי ומדויק של מנגנון חלוקת הזמן של כל צד עם הילדים, על מנת להימנע ממחלוקות מיותרות בנושא.
מהן 5 השגיאות הנפוצות בהסכמי גירושין וכיצד להימנע מהן ?
- חתימה על ההסכם מתוך ייאוש/ לחץ – טעות ראשונה שמניסיוננו מרבה לחזור על עצמה הינה חתימה על הסכם גירושין תחת לחץ בשל צורך "לסיים מהר" את פרק הגירושין ולפתוח "בדף חדש".
"החיפזון מהשטן" הינו פתגם המקבל משנה תוקף במקרה של עריכת הסכם גירושין לקוי. שכן, כאמור להסכם הגירושין השלכות מהותיות ולעתים הרות גורל על האופן בו יראה ההווה והעתיד האישי והמשפחתי שלכם. לרוב בעת פרידה בני הזוג מצויים בסחרור רגשי ואישי, ומטרתם הינה להתקדם הלאה לעבר החיים החדשים ולשים מאחור את מכאובי העבר. עדיין, חשוב להקפיד ולהבין היטב את משמעויות הסכם הגירושין שלכם לעומק, תוך עריכת תיאום ציפיות מול הצד השני בנחת, ותוך הפעלת שיקול דעת שלכם ושל עו"ד מנוסה בתחום, אשר ילווה אתכם בתהליך מורכב ואישי זה.
- הורדת דוגמא של הסכם גירושין מהרשת – טעות שניה שמניסיוננו מרבה לחזור על עצמה, הינה עריכת הסכם הגירושין בצורה רשלנית, לא מקצועית, תוך התבססות על דוגמאות מרשת האינטרנט או מכרים, אשר לאו דווקא רלוונטיות למקרה שלכם.
שיהיה ברור, אין הסכם אחד זהה למשנהו, למעשה הסכם הגירושין הינו בבחינת "חליפה המותאמת למידות הייחודיות", וככזה עליו להתייחס לנסיבות החיים האישיות שלכם באופן המדויק ביותר. - קביעת סכום מזונות כללי "מחיר פיקס" עבור כל ילד – טעות נוספת החוזרת על עצמה רבות, הינה כאשר דמי המזונות נעדרי אבחנה.
למשל האם דמי המזונות המוסכמים כוללים בתוכם הוצאות עבור מדור, מזון, לבוש, היגיינה ומתנות, או שהינם גם עבור חוגים/ קייטנות/ ציוד עזר/ שיעורים פרטיים ועוד צרכים שונים אשר עלותם החודשים עלולה להגיע למאות ואלפי ש"ח. לכן, חשוב מאוד להגדיר בידיוק מהם צרכי כל ילד, ומה נכלל בסכום דמי המזונות המוסכמים ומה לא. - קביעת סעיף זמני שהות כללי שהינו בגדר "רשות" – לא אחת אנו נתקלים במשרדנו בהסכמי גירושין הכוללים סעיף זמני שהות בין הורה לילדיו המנוסח באופן הבא : "ההורה יהא "רשאי" לפגוש את הילדים בהתאם לתיאום מראש עם ההורה האחר". מניסיוננו מדובר בסעיף המנוסח באופן לקו ומתוך נקודת הנחה שגויה של הצדדים שהם "יסתדרו" ביניהם בעתיד, מבלי להידרש לדיון וחשיבה מעמיקה בנושא. מניסיוננו ראוי להקדיש לפרק חלוקת זמני השהות דיון רציני ומעמיק, ולקבוע מנגנון מסודר. ראוי לקבוע ימים, שעות איסוף והחזרה קבועות. וכן לתת מענה ברור למה ייעשה במקרה בו מי מהילדים חלה, מסגרת החינוך שבתה, ו/או קם הצורך בביטול זמני שהות בסמוך למועד קיומם מסיבות שונות.
- התעלמות מסוגיית מקום מגורי ההורים/ הקטינים- לעתים רבות אנו בוחנים הסכמי גירושין נעדרי סעיף "רדיוס" בו יתגוררו הקטינים/ ההורים. המשמעות היא כי כל צד למעשה רשאי להעתיק את מקום מגוריו ללא קבלת רשות/ הסכמת הצד האחר. הדבר מצד אחד מאפשר חופש פעולה מלא לצדדים להסכם, מצד שני באם אין הגדרה ברורה של מהו מרחק מקום המגורים המותר, עלול להיווצר מצב שהצד האחר יעתיק את מגוריו הרחק ממסגרות החינוך של הקטינים למשל, פעולה אשר תגרור את הקטינים והצד השני לנסיעות ארוכות הכרוכות בטרחה רבה, לבילוי שעות בפקקים, הגדלת הוצאות הדלק והבלאי של הרכב, הוצאות אשר לא נלקחו בחשבון בעת חתימה על הסכם הגירושין ועוד.
לסיכום, אנו למדים כי להסכם הגירושין משקל רב על האופן בו יראה ההווה והעתיד האישי והמשפחתי שלך, ומשכך יש חשיבות גבוהה לאופן בו הוא מנוסח שכן קשה עד בלתי אפשרי לשנותו.
לכל שאלה הנכם מוזמנים להיוועץ עם עורכי הדין המומחים בעריכת הסכמי גירושין שישמחו להעניק לכם ייעוץ מסודר בבואכם לפתוח פרק חדש בחיים באופן אחראי ובטוח.