הסכם גירושין בין בני זוג מסדיר את כל העניינים הנלווים לגירושין: סידור הגט, מזונות אישה, כתובה, חלוקת הרכוש בין בני הזוג, חלוקת זמני השהות עם הילדים, ותשלום מזונות הילדים. אך מה קורה כאשר אחד מבני הזוג מפר את הסכם הגירושין?
מה ההשלכות של הפרת הסכם גירושין? מה ניתן לעשות כשהגרוש מפר את זמני השהות עם הילדים? מה ניתן לעשות כשהגרוש מסרב לשלם את המזונות שנקבעו בהסכם הגירושין? והאם ניתן לבטל הסכם גירושין שהופר?
מהי הפרת הסכם גירושין?
הפרת הסכם גירושין היא מצב בו אחד מבני הזוג או שניהם, לא מקיימים את הוראות הסכם הגירושין. למשל בן זוג שמסרב לסדר את הגט על אף התחייבותו לכך, שלא משלם מזונות כסדרם, לא מקיים זמני שהות, מסרב לחלק את הרכוש באופן שנקבע בהסכם הגירושין וכו'.
מה ההשלכות של הפרת הסכם גירושין?
הפרה של חלוקת הרכוש בין בני הזוג
במקרים בהם בן זוג מסרב לחלק את הרכוש או חלקים ממנו בהתאם לקבוע בהסכם הגירושין, ומפר את הסכם הגירושין, ניתן לתבוע את אכיפת הסכם הגירושין. ההשלכות של הפרת הסכם הגירושין במקרה זה יהיו בין היתר: חיוב בן הזוג לקיים את הסכם הגירושין, חיוב כספי, צווי מניעה, צווי עיקול, צווי יציאה מהארץ, על מנת להבטיח את קיום הסכם הגירושין וכו'.
הפרה של זמני שהות
במקרים בהם הורה מפר זמני שהות באופן קבוע חוזר ונשנה ניתן לפנות לבית המשפט בבקשות שונות:
- לפנות למשטרה – על מנת לאכוף את זמני השהות. יחד עם זאת, המשטרה לא נוהגת לפעול בכל מקרה של הפרת זמני שהות, אלא במקרים חריגים ביותר.
- חיוב בן הזוג בקיום זמני השהות – לבית המשפט סמכות לחייב את המפר בהליך טיפולי שיסייע להשיב את זמני השהות להתקיים כסדרם.
- הטלת קנסות – במקרים בהם הטיפול לא צולח, או שההורה המפר מסרב לפנות לטיפול, בית המשפט רשאי גם להטיל קנסות על מי שהפר זמני השהות.
- הגדלת מזונות – בשל שינוי נסיבות מהותי בזמני השהות בפועל, במקרים בהם הטיפול והטלת הקנסות לא מסייעים להשיב את זמני השהות לסדרם.
- תשלום דמי טיפול – עבור השעות בהן נאלץ ההורה השני להפסיד עבודה, לשכור בייביסיטר או כל נזק ממוני אחר הנגרם לו.
- שינוי זמני השהות – בית המשפט רשאי במקרים חריגים לשנות את זמני השהות שנקבעו עם ההורה שמפר את זמני השהות, ואף להוציא את הילדים ממשמורתו.
הפרה של תשלומי מזונות
במקרים בהם הורה לא משלם את המזונות בזמן, ניתן לפנות לגבות את החוב שנצבר. הורה הזכאי למזונות רשאי לבחור באחת משתי הדרכים שלהלן על מנת לזכות בתשלום המזונות:
- גביית חוב מזונות באמצעות הוצאה לפועל: הורה שלא קיבל את המזונות המגיעים לו על פי פסק הדין, רשאי לפנות ללשכת ההוצאה לפועל בבקשה לגביית חוב מזונות, בצירוף פסק הדין המקורי וכל מסמך המעיד על החוב שנוצר, למשל קבלות עבור הוצאות חריגות.
חוב המזונות יכול להיות חוב עבור המזונות השוטפים, הוצאות המדור, הוצאות חריגות, הפרשי מזונות במקרה שהמזונות מתקבלים מביטוח לאומי, וחוב עבר שלא שולם.
- בקשה לתשלום מזונות ילדים בביטוח הלאומי: הורה שלא קיבל את המזונות המגיעים לו על פי פסק הדין, רשאי לפנות למוסד לביטוח לאומי בבקשה לתשלום על פי חוק המזונות, באמצעות טופס בל/5400, בצירוף פסק הדין המקורי וכל המסמכים הנדרשים על פי הטופס.
חשוב לציין שלא ניתן לקבל מזונות מביטוח לאומי, במקרה בו הוגשה בקשה לגביית החוב באמצעות הוצאה לפועל.
הפרת סעיפים אחרים בהסכם הגירושין
במקרים בהם מופרים סעיפים אחרים בהסכם הגירושין, כגון סידור הגט והכתובה, ניתן לתבוע את המפר על פי פקודת ביזיון בית המשפט. הפרת צו שיפוטי תעמיד את המפר בפני קנסות ובמקרים חריגים אף בפני מאסר. במקרים בהם נגרם נזק לצד השני, ניתן אף לתבוע פיצויים בגין הנזק שנגרם בעקבות ההפרה.
האם ניתן לבקש את ביטולו של הסכם הגירושין לאחר שהופר?
הסכם גירושין הוא חוזה בין בני הזוג. על פי חוק החוזים ניתן לבקש לבטל הסכם, ובכלל זאת גם הסכם גירושין, במקרה בהם הוכח שההפרה של הסכם הגירושין הייתה הפרה יסודית.
הפרה יסודית היא הפרה של סעיף שהוסכם לגביו במפורש שהוא סעיף יסודי בהסכם הגירושין, או הפרה שניתן להניח לגביה שבני הזוג לא היו חותמים על הסכם הגירושין, לו ראו מראש את ההפרה ותוצאותיה.
האם ניתן לבקש ביטול של סעיף אחד שהופר בהסכם הגירושין?
במרבית המקרים בית המשפט מתייחס להסכם גירושין כאל מקשה אחת, שסעיפיו שזורים זה בזה, ואינם ניתנים להפרדה. כך למשל אישה עשויה לוותר על חלקה בדירת המגורים על מנת לקבל מזונות ילדים גבוהים יותר.
לפיכך בית המשפט יבחן את ההסכם כולו כמקשה אחת. במקרים בהם ניתן להפריד בין סעיפי ההסכם מבלי לפגוע במטרתו של ההסכם ובכוונת הצדדים במועד עריכת הסכם הגירושין, בית המשפט עשוי להעתר לבקשה לבטל חלק מהסכם הגירושין.
ההשלכות המשמעותיות של הפרת הסכם גירושין
בשורה התחתונה, להפרת הסכם גירושין ישנן השלכות רבות ומשמעותיות. הפרת הסכם גירושין עלולה להעמיד את המפר בפני, הטלת קנסות, הטלת מזונות מוגדלים, גביית חובות, שינוי משמורת, ביטול הסכם הגירושין, תשלומי פיצויים, ובמקרים חריגים אף בפני מאסר.