מה משמעות הסדר הנסטינג?
בשנים האחרונות חלה מהפכה בעולם הגירושין. ישנה מודעות גוברת להשלכות ונזקי הגירושין ברמה הרגשית על הילדים, והורים רבים חפצים לשמור ולהגן על היקרים להם מכל בכל מחיר.
ידוע כי אחת הדרכים היעילות לצמצום נזקי הגירושין והשלכותיהם ברמה הרגשית והנפשית על הילדים, הינה באמצעות שימור השגרה הנהוגה בטרם פרידת ההורים.
אחד מרגעי המפנה המטלטלים בחיי משפחה המתבשרת על גירושי הורים הינה דבר הידיעה כי ישנו צורך לעזוב את הבית ואת כל המוכר והידוע.
מדוע אנשים בוחרים ליישם את הסדר הנסטינג?
הצורך בעזיבת הבית לעתים נובע בגלל קושי כלכלי להמשיך ולשאת במימון הוצאות הבית לאחר הגירושין.
לאחר גירושין רמת החיים צונחת בשיעור של כ-28-33 % בממוצע. הורים אשר נהגו לרוב לחלוק את העול הכלכלי יחדיו משתי משכורות משותפות, נמצאים במצב מאתגר חדש בו עליהם לממן כל אחד לבדו, עלויות דיור ואחזקה לצד מימון הוצאות הילדים והחיים הפרטיות של כל צד ממשכורת אחת.
כמו כן, כל צד העובר להתגורר בבית נפרד צריך לאבזר אותו לצרכי הילדים ולרכוש ריהוט וציוד נלווה שיספק את הצרכים של הילדים בזמן ששוהים עמו, עלות שהיא לבדה עלולה לעמוד על עשרות אלפי שקלים.
על כן, הורים העומדים בפני פרידה צריכים לשקול ולהחליט מה יעשו באשר להמשך מגוריהם במסגרת הליך הפרידה :
אופציה ראשונה – אם ברצון ההורים למכור את הבית (מקום שהבית בבעלותם) ולעבור לגור ב-2 בתים נפרדים המתאימים למגורי הילדים ולשאת בהוצאות כפולות בגין כך.
אופציה שניה- הורה אחד יוותר לגור בבית המשפחה והצדדים יחלקו במיטלטלין ו/או הצד הנשאר בבית המשפחה ירכוש את המיטלטלין מהצד היוצא. והורה אחר יעבור לגור בבית נפרד.
אופציה שלישית- אופציה חדשנית יותר הינה שיטת נסטינג. הילדים ימשיכו להתגורר באופן קבוע בבית המשפחה וישהו עם הורה אחד בהתאם לזמני השהות המוסכמים. במקביל ההורה האחר יגור בדיור המתאים לצרכיו בלבד, לרוב יהיה מדובר בדיור משמעותית זול יותר מהחזקת בית דומה לבית המשפחה, מאחר ודיור זה אינו צריך להכיל מקום לינה לילדים.
היתרונות בשיטת הנסטינג?
- שמירת יציבות ושגרה לילדים. הילדים נהנים מהמוכר והידוע, יכולים להמשיך וללון בחדריהם ובסביבה הטבעית והמוכרת להם. יש הטוענים כי הדבר מטיב נפשית ומהווה מקור איזון ורוגע מרכזי לילדים המסייע להם להתמודד עם משבר הגירושין בהצלחה.
- העלות של שיטת הנסטינג לרוב נמוכה משמעותית מאשר הצורך בהשכרת/ רכישת 2 בתים המתאימים להלנת הילדים במתכונת כזו או אחרת. שכן, ברור כי משפחה ממוצעת המכילה 2-3 ילדים זקוקה לבית מגורים המונה לכל הפחות 4 חדרי שינה, עלות השכרת/ רכישת 2 דירות כאלו הינה עשרות אלפי שקלים – מיליוני שקלים באם מדובר ברכישה, וזאת בטרם נלקחו בחשבון הוצאות הריהוט הכפול והאחזקה.
חסרונות שיטת הנסטינג?
- חסרון בולט בשיטת הנסטינג, הינו העובדה כי בסופו של יום הגירושין הם תולדה של זוג הורים שלא הצליחו להסתדר ביניהם מסיבות כאלו ואחרות. ברור כי כל צד חפץ ושואף לנהל את חייו כראות עיניו לאחר הפרידה. אולם, במצב שבו הפרידה מתרחשת אבל החיים בבית המשותף ממשיכים, עלולות להתגלע מחלוקות סביב אופן תפעול הבית, ניקיונו, תשלומי האחזקה והשימוש בגינו וכיוצב. מחלוקות בין הורים עלולות להשפיע לרעה על הילדים ועל כן יש לבצע תיאום ציפיות באשר לאופן השימוש בבית המשפחה ולהגדיר מה מצופה מכל צד לעשות על מנת לצמצם מחלוקות בנושא.
- עצם המשך המגורים בבית המשפחה עלול לתעתע בילדים ולעתים אף באחד מן הצדדים שפחות חפץ בגירושין כי הם אכן סופיים. לכל ילד יש פנטזיה כי הוריו יחזרו לחיות יחדיו. ישנם ילדים שזוכים לחזות בחלום מתגשם, אולם הרוב לא. חשוב מאוד לבצע תיאום ציפיות גם עם הילדים בקשר לסיבות בעטיין אתם כהורים בוחרים בהסדר הנסטינג, מה מטרתו על מנת שלא להשלות את הילדים ו/או מי מהצדדים.
לסיכום,
נסטינג זו שיטה שבהחלט מיושמת בישראל ובעולם כולו וככל דבר בחיים יש לה את חסרונותיה ויתרונותיה.
מניסוננו בליווי משפחות שעוברות תהליך גירושין ובוחרות ליישם הסדר זה, מומלץ להתייחס לאופן תפעול השיטה במסגרת הסכם גירושין בצורה פרקטית וברורה. יש להגדיר פרק ייחודי בהסכם לנושא זה בו יוגדר תחום האחריות של כל צד בזמן השימוש בבית, במיטלטלין הנותרים בו וכן להתייחס להסדרי התשלום והכי חשוב לשקף לילדים את העתיד לבוא בצורה המתאימה לגילם.