מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    המדריך למתגרש/ת

    לבטים רבים עולים כשחושבים על גירושין. האם לפנות בית הדין הרבני או לבית המשפט? מי יגדל את הילדים? מה זה בעצם דמי מזונות? איך מחלקים את הרכוש? איך מתגרשים בגיל מבוגר?

    שאלות אלה הן רק קצה הקרחון. חייכם עומדים להשתנות מקצה לקצה, ומתגרשים, בעיקר בתחילת דרכם, זקוקים להדרכה מקיפה ומקצועית, כדי לצלוח את הליך הגירושין ולהתקדם בבטחה, אל עבר העתיד.

    תוכן עניינים

    איך מחליטים מתי כדאי להתגרש?

    אתם רוצים להתגרש אבל חוששים. שלב ההתלבטות עשוי להיות השלב הארוך ביותר בגירושין, ויכול להמשך במשך שנים מתחת לפני השטח. כדאי להבין שככל שתאריכו את שלב ההתלבטות הדבר עלול לפגוע בכם ובילדים שלכם.

    נכון שלא כדאי למהר ולהתגרש גם כשיש מה לתקן, ועדיף לשאוף לשלום בית, ולהצליח לתקן את הנישואין שלכם.

    יחד עם זאת, אם אתם לא מאושרים בזוגיות שלכם, וברור לכם שלא ניתן לתקן זאת, כנראה שהתשובה לשאלה האם להתגרש כבר ברורה לכם, ועתה עליכם לקבל אותה, ולאזור את האומץ הדרוש להתגרש. אמנם הליך גירושין עלול להיות ארוך וקשה, אך לאחר שתתגרשו ותתחילו בחייכם החדשים, בוודאי יהיה טוב יותר.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מתי להודיע לבן הזוג על הגירושין?

      הייעוץ הזוגי לא הניב פירות, ולא הצלחתם להציל את מערכת היחסים. כעת עליכם להתחיל בהליך הגירושין. את השיחה עם בן הזוג על הגירושין, כדאי שתעשו רק לאחר שתפעלו באופן הנכון לכם משפטית.

      לכן, לפני שאתם ממהרים להודיע לבן הזוג על הגירושין, כדאי קודם להתייעץ עם עורך דין גירושין. עורך הדין ייעץ לכם כיצד לפעול לפני שתקבלו החלטות שישפיעו על הליך הגירושין, כמו למשל ההחלטה לעזוב את הבית, שעשויות להיות לה השלכות משמעותיות על ההליך.

      לאחר שתקבלו ייעוץ מתאים, כדאי גם לשקול להתחיל לאסוף ראיות שיסייעו לכם בהליך הגירושין, ובמקרים המתאימים כדאי גם לשקול לשכור את שירותיו של חוקר פרטי.

      מתי להודיע לילדים על הגירושין?

      חשוב לשמור על טובת הילדים בגירושין, התלבטויות חוזרות ונשנות לאחר שהודעתם להם על הגירושין, יפגעו בהם. לכן לילדים כדאי להודיע על הגירושין, רק כשברור לכם שזו החלטה סופית שלא תשתנה.

      יחד עם זאת, אל תדחו את ההודעה על הגירושין לילדים, יותר ממה שצריך, והעדיפו להיות הראשונים שמספרים להם על הגירושין.

      העדיפו להודיע לילדים על הגירושין ממש מעט לפני שאתם מחליטים להפריד את המגורים ביניכם, ולשנות דברים הנוגעים לילדים. בנוסף העדיפו לבחור זמן נוח, כשהילדים לא רעבים, עייפים, בדרך לחוג, או לפני מסיבה גדולה. בחרו בזמן פנוי, שתוכלו להיות נינוחים ורגועים. כמו כן, נסו להודיע לילדים יחד על הגירושין, ולהיות זמינים עבורם כדי לתת מענה על השאלות שלהם.

      איך פותחים את הליך הגירושין?

      מהי בקשה ליישוב סכסוך?

      הליך גירושין שמתנהל ללא הסכמה, נפתח בבקשה ליישוב סכסוך. הליך זה הוא הליך מחייב בחוק, ובלעדיו לא תוכלו להתחיל בהליך הגירושין. במהלך הליך יישוב הסכסוך יקבלו בני הזוג מידע על אפשרויות הגישור העומדות בפניהם כחלופה להתדיינות בערכאות השיפוטיות.

      את הבקשה ליישוב סכסוך ניתן להגיש לאחת משתי הערכאות:

      1. בקשה ליישוב סכסוך בבית המשפט לענייני משפחה
      2. בקשה ליישוב סכסוך בבית הדין הרבני

      מהו מרוץ הסמכויות?

      נישואין וגירושין בישראל נעשים על פי הדין האישי של בני הזוג. בני זוג יהודים שרוצים להתגרש, צריכים להגיש תביעת גירושין (תביעת הגט) לבית הדין הרבני.

      לתביעה זו ניתן לכרוך את התביעות בענייני המעמד האישי. התביעות בעניין המעמד האישי הן התביעות הנלוות לגירושין, כמו מזונות אישה, משמורת הילדים וחלוקת הרכוש. במקביל, גם לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לדון בענייני המעמד האישי.

      הסמכות לדון בענייני המעמד האישי הנלווים לתביעת הגט, נקבעת על פי מרוץ הסמכויות, בו כל אחד מנסה להקדים את השני ולהגיש ראשון את תביעותיו.

      מרוץ הסמכויות עצמו הוא עניין טכני, ומי שפותח ראשון את הליך הגירושין, הוא הזוכה במרוץ, ויכול לבחור באיזו ערכאה יתנהל ההליך. כך גם מי שהקדים להגיש את ההליך בפער של שעות ספורות בלבד, יזכה במרוץ הסמכויות.

      למרות שמדובר בהליך טכני, כדי לכרוך את התביעות לבית הדין הרבני, חייבים לכרוך אותן באופן מפורש, להוכיח שבן הזוג באמת היה מעוניין להתגרש, ושהוא באמת מעוניין לקיים דיון בבית הדין הרבני.

      לעומת היות המרוץ עצמו הליך טכני, ההחלטה היכן יתנהל הליך הגירושין, היא החלטה מהותית לחלוטין. ההחלטה באיזו ערכאה שיפוטית יתנהל ההליך, תלויה באלמנטים ספציפיים לבני הזוג, והיא החלטה חשובה מאוד, שיכולה לשנות את תוצאות ההליך המשפטי. אמנם בתי הדין ובתי המשפט כפופים לחוקים זהים, אך הפרשנות של החוק היא שונה, ולכך השפעה על כל ניהול ההליך.

      מהו הליך מתן הגט?

      הליך מתן הגט, הוא ההליך בו בני הזוג הופכים לגרושים כדת וכדין. כדי לסדר את הגט, יש לקבל את הסכמת שני בני הזוג. אם אחד מבני הזוג מסרב, נדרש להוכיח עילת גירושין, כמו פגם, מום, אי סיפוק מיני, מיאוס מוצדק מבן הזוג ועוד.

      הליך מתן הגט, הוא ההליך בו בני הזוג הופכים לגרושים כדת וכדין.

      הדרך הנוחה והיעילה ביותר לסדר את הגט היא באמצעות תביעת גירושין בהסכמה. בתביעה בהסכמה נחסך מבני הזוג הצורך להוכיח עילת גירושין, והיא עשויה להסתיים בהקדם ללא קשיים מיוחדים.

      כדאי לדעת שגם במקרה של גירושין בהסכמה, הדיינים שרואים בקדושת הנישואין עניין חשוב מאוד, ינסו לפשר, לגשר ולהציע שלום בית, לפני שיסודר הגט. יחד עם זאת, כאשר בני הזוג עומדים על רצונם להתגרש, הגט יסודר במהרה.

      איך מחלקים את הרכוש בגירושין?

      חלוקת הרכוש המשותף כוללת את הנכסים שנצברו לבני הזוג, כמו בית, רכבים, מיטלטלין משותפים ועוד. חלוקת הרכוש יכולה להיות עניין מורכב אצל זוגות, בפרט אם קיים ביניהם פער גדול מבחינת הכנסות והוצאות (למשל, בן זוג קרייריסטי ובן זוג ביתי, בן זוג שצבר חובות רבים וכדומה).

      את הרכוש ניתן לחלק בהסכמה, או לאחר שהוגשה תביעת איזון משאבים לבית המשפט או לבית הדין. כשמחלקים את הרכוש, חשוב לזכור שהרכוש שנצבר במהלך הנישואין ייחשב כרכוש משותף, כל עוד אין החרגה מפורשת של רכוש במסגרת הסכם ממון בין בני הזוג.

      רכוש שלא מחולק בין הצדדים בהליך גירושין הוא בעיקר רכוש שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין (ולא התערבב בנכסים המשפחתיים), וכן ירושות ומתנות שהתקבלו לאחר הנישואין.

      יחד עם זאת, כשהנושא מגיע לבית המשפט, כל מקרה ייבחן לגופו, והפסיקה יכולה להיות מגוונת. כמו כן, המשמעות של הגשת תביעה היא עלות כספית גבוהה, שבאה לידי ביטוי באגרת משפט ושכר טרחה לעורכי דין. ההליך המשפטי יכול גם להיות ארוך ולא פשוט, ובסופו סביר שאחד מבני הזוג ייצא כשידו על התחתונה.

      לכן כדאי להגיע להסכם בין בני הזוג, שיהיה ברור ומפורש ויאגד את הסכמותיהם, באמצעות הליך גישור ומשא ומתן בין בני הזוג. חלוקת הרכוש בהסכמה תקצר את ההליך, ותחסוך לבני הזוג זמן וכסף רב.

      מי יגדל את הילדים לאחר הגירושין?

      כיום במרבית המקרים לא נהוג עוד לקבוע משמורת ילדים אצל אחד מההורים, אלא להתייחס אל שני ההורים כבעלי אחריות הורית משותפת (אלא בנסיבות חריגות), ולחלק בין ההורים את זמני השהות עם הילדים.

      לרוב חלוקת זמני השהות תהיה שווה ותכלול שניים-שלושה לילות בשבוע אצל כל הורה, כל סופ"ש שני, וחלוקה שווה של החגים. אך יתכנו הסדרים אחרים של זמני השהות, בהתאם לרצון וליכולת של ההורים ובכפוף לצרכי הילדים.

      את חלוקת זמני השהות כדאי לשקול בהתאם ליכולות ולצרכים של ההורים והילדים. לא לכל אחד מתאימה חלוקה זהה של זמני השהות, ולעיתים עדיפה חלוקה שונה של זמני השהות, בהם ההורה ישקיע זמן איכותי עם הילדים.

      חלוקת זמני השהות, יכולה להיעשות באמצעות תביעה לערכאה השיפוטית או בהסכמת ההורים. אולם, היות שגורלם של הילדים מונח על הפרק, ההסכמות חייבות להיות בכפוף לטובת הילדים, לאחר אישור של בית המשפט.

      איך יחולקו המזונות בגירושין?

      דמי מזונות משולמים לשם הזנת ילדיהם המשותפים של בני הזוג. ככל שבני הזוג אינם מגיעים להסכמה ביניהם לגבי גובה המזונות, מי שקובע את שיעור המזונות הוא בית המשפט. מקורם של המזונות בדין הדתי, והם מחויבים גם ע"י בתי משפט אזרחיים.

      על פי הדין היהודי, האב נושא במזונות ילדיו הקטינים. בית המשפט לענייני משפחה קבע בפסק הדין התקדימי בע"מ 919/15, שאב יהודי יישא במזונות ילדיו הקטינים עד גיל 6, ולאחר מכן דמי המזונות יחולקו באופן שווה בין ההורים, בהתאם לצרכי הילדים, לזמני השהות של הילדים עם ההורים ולהכנסות של ההורים. צרכי הילדים ההכרחיים כוללים מזון, דיור, רפואה ועוד.

      כיצד מסתגלים לחיים שלאחר הגירושין?

      הגט אושר, הרכוש חולק, ומשמורת הילדים הוסדרה. מסע לא פשוט שהחל עם הודעה על גירושין, וכלל שיחות והליכים משפטיים, הגיע כעת לכדי סיום. זה הזמן לטפח את הקשרים עם הילדים, להשקיע בקריירה שלכם, לחפש זוגיות חדשה, ולדאוג לעתידכם. בהתחלה זה יהיה מוזר ואפילו קשה, אבל לבסוף תוכלו להסתכל לאחור ולהיות גאים בעצמכם על התהליך שעברתם.

      בנוסף, למען הילדים שלכם, תצטרכו גם להמשיך להתנהל יחד כהורים גרושים. כדי להתנהל באופן נכון כדאי לדעת לתקשר ביניכם, לצמצם את הוויכוחים המיותרים, ולנהל תקשורת עניינית הנוגעת לענייני הילדים (מזונות, זמני שהות, מסגרות חינוך, ענייני רפואה ועוד).

      אם אתם מתקשים להתנהל באופן נכון לאחר הגירושין, שקלו לפנות לגורמים מקצועיים כמו הדרכה הורית, תיאום הורי, פסיכולוג או כל טיפול רגשי שיסייע לכם להצליח להתנהל נכון, מבלי לפגוע בתקשורת ההורית החשובה ביניכם.

      איך מתגרשים בגיל השלישי?

      בגילאים מאוחרים יותר לרוב יש לכם כבר ילדים גדולים, ולכן הגירושין נראים פשוטים יותר. יחד עם זאת, שימו לב שמתווספות לכם סוגיות חדשות נוספות.

      כך למשל יתכן שיהיה שינוי בהתנהלות עם הנכדים שלכם. אמנם לא תאלצו לחלק את זמני השהות עמם, וההחלטה תהיה נתונה בידי הילדים שלכם ובני זוגם, אך שימו לב לתכנן נכון את הזמנים שלכם, ולהצליח לקיים תקשורת בריאה ביניכם הסבים, כך שלא תאבדו את הזמן החשוב שלכם עם הנכדים.

      בנוסף, סוגיית הרכוש מקבלת תשומת לב עיקרית בגירושין בגיל השלישי, לרוב משום שבני הזוג הספיקו לצבור רכוש משותף רב יותר (ולצערנו לעיתים גם חובות משותפים גדולים יותר). לעיתים גם בני הזוג כבר זכאים לקבל את הפנסיה שלהם, ולכן חלוקת הרכוש תתמקד בחלוקת הפנסיה המורכבת בין בני הזוג. לכן כדאי לשקול לשכור את השירותים של אקטואר, שיסייע לכם לחלק את הרכוש באופן מאוזן.

      כללי ברזל שחשוב לקיים כשמתגרשים

      בסופו של יום, חשוב לזכור מספר כללי ברזל שקיומם יכול לסייע לכם בהתמודדות עם הליך הגירושין:

      1# נסו הליכי גישור – מחקרים הראו שזוגות שנפרדו בהליכי גישור הצליחו לשקם את עצמם בצורה טובה, ואף לנהל תקשורת אפקטיבית מול הילדים לאחר הפרידה. הליכי גישור יסייעו לכם להיפרד באופן בריא יותר, עם מינימום משקעים ומקסימום דאגה ליום שאחרי. זכרו את הכלל הבא: השאלה היא לא איך מתגרשים מאויב, אלא איך מתגרשים מאהוב לשעבר.

      2# אל תפגעו בילדים – הגירושין לא קשים רק לכם, הם קשים גם לילדים. אל תשכחו לרגע איזו טראומה ילדים חווים כשהם רואים את התא המשפחתי שלהם מתמוטט. תאהבו אותם, תחבקו אותם, תעבירו להם כל הזמן מסר ברור, שאתם ההורים שלהם בכל רגע ובכל מצב.

      3# חסכו בהוצאות – תקופת הגירושין מאופיינת בפגיעה כלכלית. זו העת לחסוך, לנסוע פחות לחו"ל, ולהיות שקולים בהוצאות כספיות. דווקא עכשיו זה הזמן ללמוד להתנהל באופן כלכלי שקול.

      4# חדשו קשרים – גירושין הם זמן מצוין לחדש קשרים עם חברים מהעבר ולחזק את הקשרים עם המשפחה הקרובה והרחוקה. אל תתביישו, אתם צריכים תמיכה ואל תהססו לפנות בכדי לקבל אותה.

      *התוכן עודכן ביום 14.10.24

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש