מי יגדל את הילדים? מה זה בעצם דמי מזונות? איך מחלקים את הרכוש? מי יקבל הדירה? האם הסכם הממון שחתמתם עדיין תקף? האם לפנות בית הדין הרבני או לבית המשפט? לעשות את זה עם עורך דין לגירושין או לבד? השאלות האלה הן רק קצה הקרחון. חייכם עומדים להשתנות מקצה לקצה והמדריך שלפנינו יעזור להבין קצת מה צופן בחובו העתיד.
השלב הראשון – שלב ההתלבטות
אתם רוצים להתגרש אבל חוששים. בצדק. הגירושין יפגעו בתא המשפחתי, יפגעו במצב הכלכלי וברגע שתקבלו את ההחלטה תעמדו בפני תקופה ארוכה של חוסר וודאות. הליכי גירושין הם לא "זבנג וגמרנו". גירושין עלולים להפוך למאבק משפטי עקוב מהחלטות ופסקי דין (לעיתים מאבק של שנים ארוכות).
עם זאת, ולמרות כל החששות, בבחינת השאלה "האם להתגרש או לא?" מומלץ לשקול גם את ההיבטים הבאים. אם אתם לא מאושרים בזוגיות שלכם, סביר להניח שאתם משדרים את זה. בבית, מול המשפחה, מול החברים ואפילו בעבודה. אדם לא מאושר פוגע לא רק בעצמו אלא גם בקרובים לו.
האם לא מגיע לכולכם סביבה אוהבת, חמה ומאושרת? אם עניתם בחיוב אולי כדאי לעשות את הצעד. לפעמים יפה שעה אחת קודם. אמנם הליך גירושין עלול להיות ארוך וקשה, אך העתיד הרחוק בוודאי יהיה טוב יותר.
השלב השני – שלב הביניים
בניגוד לסברה הרווחת, הליך גירושין לא מתחיל ביום שבו מוגשת תביעה לבית הדין הרבני. גירושין מתחילים ברגע שצד אחד מודיע לצד השני על כוונתו להתגרש. זוהי גם הנקודה שבה הצדדים בדרך כלל נפרדים באופן מעשי. לאחר ההודעה על הכוונה להתגרש, בני הזוג כבר לא מקיימים מערכת יחסים זוגית, אלא מערכת יחסים עניינית בלבד. לרוב גם אחד הצדדים עוזב את הבית.
מעניין לראות שבני זוג רבים ממתינים זמן רב עד שהם מתחילים בשלב הגירושין הפורמאלי. כלומר, נתונים בתוך שלב הביניים. שלב זה מנוצל בין השאר לייעוץ זוגי בכדי לנסות ולהציל את חיי הנישואין. במקרים רבים זהו השלב שבו הילדים נחשפים לראשונה לעניין הגירושין ומבינים שהפור נפל (או בדרך ליפול).
השלב השלישי – פתיחת ההליך המשפטי
שלב הביניים הסתיים, הייעוץ הזוגי לא הניב פירות, ולא הצלחתם להציל את מערכת היחסים. עכשיו מתחיל השלב הבא – "הגירושין הפורמליים".
זהו תהליך ארוך שטומן בחובו מספר אלמנטים משפטיים. ישזרו בו נושאים רבים שקשורים ולא קשורים זה לזה כמו הגט (הגירושין עצמם), המשמורת, המזונות והרכוש המשותף. הליך גירושין הוא הליך מורכב מבחינה משפטית שמומלץ מאד לא לצעוד בו לבד. במיוחד אם הצד השני כבר התקשר עם עורך דין מטעמו.
מרוץ הסמכויות
נישואין וגירושין בישראל נעשים על פי הדין האישי של בני הזוג. כלומר, אם בני הזוג יהודים הגירושין צריכים להיעשות באמצעות תביעת גירושין לבית הדין הרבני. במקביל, בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בענייני המעמד האישי – משמורת, מזונות ורכוש משותף.
למרות שתביעת הגירושין מוגשת לבית הדין הרבני, ניתן "לכרוך" במסגרתה את התביעות בנושאי המזונות, משמורת הילדים וחלוקת הרכוש. השיקול אם לכרוך את התביעות האחרות עם הגירושין תלוי באלמנטים ספציפיים לבני הזוג. היות שהסמכויות של בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה חופפות, הצד שמגיש את תביעת גירושין ראשון, וכורך (או לא כורך) בה את שאר הנושאים, יוצא מורווח.
היכולת לכרוך תביעת גירושין יוצרת "מרוץ סמכויות" בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה. מרוץ הסמכויות כשמו כן הוא. מרוץ בין בני הזוג שבו כל אחד מנסה להקדים את השני. לפעמים מדובר בפער של שעות ספורות בלבד.
שימו לב, למרות שכריכת תביעת גירושין עשויה לסייע למי שהגיש את התביעה ראשון, כל מקרה נבחן לגופו. חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין כבר בשלב מוקדם זה כדי לבחון האם עדיף להגיש תביעה כוללת לבית הדין הרבני או שמא כדאי להפריד בין תביעת הגירושין ושאר התביעות (רכוש, מזונות ומשמורת). אגב, גם אם הצד השני כרך את תביעת הגירושין עם התביעות האחרות, ייתכן ויהיה ניתן לבטל את הכריכה בטענות משפטיות של כריכה שלא כדין.
מתן הגט
בהנחה שהוגשה לבית הדין הרבני רק תביעת גירושין יש להוכיח עילת גירושין. תביעת גירושין היא תביעה לכל דבר ועניין. מי שמעוניין להתגרש צריך להוכיח עילת גירושין כמו פגם, מום, אי סיפוק מיני או "מיאוס" (במילים נוחות יותר – בני הזוג אינם מסתדרים).
בדיוק כמו שתביעה רגילה יכולה להתקבל בהסכמה, ניתן לנהל גם גירושין בהסכמה. קרי, בני הזוג מסכימים לגירושין ושניהם מסכימים למתן גט. במקרים אלה, תביעת הגירושין עשויה להסתיים בהקדם ללא קשיים מיוחדים.
אולם, שימו לב, ההלכה היהודית רואה בקדושת הנישואין עניין חשוב מאוד. סביר להניח שהדיינים בבית הדין ינסו לפשר, לגשר ולהציע שלום בית (אם כי כאשר קיים רצון הדדי להתגרש כמובן שלא ניתן לכפות על בני הזוג לחיות יחדיו).
איך מחלקים את הרכוש?
חלוקת הרכוש המשותף היא חלק בלתי נפרד מהליך הגירושין שכן בדרך כלל לבני הזוג יש נכסים רבים שנצברו במהלך תקופת הנישואין (או לפניה). בית, רכבים, מיטלטלין משותפים ועוד. בני הזוג שמצויים בשלב הגירושין יכולים לערוך חלוקת רכוש בכמה דרכים:
1. הסדר ללא מעורבות של עורכי דין.
2. משא ומתן שייערך בין עורכי הדין ואולי אף באמצעות הליך גישור.
3. הגשת תביעה משפטית.המשמעות של הגשת תביעה היא עלות כספית גבוהה שבאה לידי ביטוי באגרת משפט ושכר טרחה לעורכי דין. ההליך המשפטי יכול להיות ארוך ולא פשוט, ובסופו סביר שאחד מבני הזוג ייצא כשידו על התחתונה. לכן, רצוי לשאוף למשא ומתן שיביא לחלוקת רכוש הוגנת.
אין ספק שחלוקת רכוש היא נושא רגיש. במיוחד לגבי נכסים בעלי ערך רב (כמו דירה) או נכסים שיש עליהם מחלוקת. חלוקת רכוש יכולה גם להיות עניין מורכב אצל זוגות שקיים ביניהם פער גדול מבחינת הכנסות והוצאות (למשל, בן זוג קרייריסטי ובן זוג ביתי, בן זוג שצבר חובות רבים וכדומה).
הכלל מבחינה זו הוא שכמעט כל רכוש שהובא ע"י בני הזוג למערכת היחסים ייחשב בסופו של דבר כרכוש משותף (לרבות פנסיה, מוניטין עסקי, דירה שהייתה בבעלות אחד מבני הזוג בעבר ועוד). ככל שאין החרגה מפורשת של רכוש במסגרת הסכם ממון בין בני הזוג, הצד השני יכול לבקש לקבל את חלקו ברכוש. כן, גם אם בן זוגו בטוח שזהו רכוש ששייך לו באופן בלעדי.
רכוש שלא מחולק בין הצדדים בהליך גירושין הוא רכוש שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין (ולא התערבב בנכסים המשפחתיים) וכן ירושות ומתנות שהתקבלו לאחר הנישואין. אולם, גם בנושאים אלה היו כבר פסיקות לכאן ולכאן וכל מקרה נבחן לגופו. יתרה מזו, אפילו אם יש בין בני הזוג הסכם ממון, לעיתים אחד הצדדים תוקף את ההסכם ומבקש לבטלו מסיבות שונות כמו עושק, מרמה, ביטול בהתנהגות ועוד.
מי יגדל את הילדים?
אם יש לבני הזוג ילדים משותפים, הגירושין יכללו גם החלטה לגבי ההורה המשמורן. כלומר, ההורה שיגדל את הילדים בפועל.
על פי רוב, משמורת ילדים ניתנת לאם והאב מקבל הסדרי ראיה. יודגש כי עם השנים ישנה מגמה של פתיחות ליברלית בבתי המשפט ואבות רבים דורשים ומקבלים משמורת על ילדיהם. משמורת בהסדר הקלאסי של הורה משמורן והסדרי ראיה נקבעת בפסק הדין שמגדיר גם את היקף המפגשים עם הילדים (בדרך כלל שני מפגשים בשבוע, כל סופ"ש שני וכל חג שני).
משמורת יכולה להיות גם משמורת משותפת שהמשמעות שלה היא אחריות של שני הצדדים על גידול הילדים באופן שווה. חשוב להדגיש שלא לכל אחד מתאימה משמורת משותפת ואב שמבקש איזון שווה בגידול הילדים צריך לשקול היטב את צעדיו. למשל, עליו לדעת שלמרות המשמורת המשותפת הוא עדיין יחויב במזונות ילדים.
בדומה לאופן חלוקת הרכוש, גם הסדרי משמורת יכולים להיעשות בהסכמה ע"י ההורים. אולם, היות שגורלם של הילדים מונח על הפרק, החלטה חייבת להיות מוכרעת על ידי ערכאה שיפוטית ולקבל תוקף של פסק דין.
מה לגבי מזונות?
דמי מזונות משולמים לשם "הזנת" ילדיהם המשותפים של בני הזוג. מקורם בדין הדתי והם מחויבים גם ע"י בתי משפט אזרחיים.
כאשר בני זוג מתגרשים ויש להם ילדים משותפים, ההורה הלא משמורן (בדרך כלל האב) יידרש לשאת בתשלום דמי מזונות חודשיים. תשלום המזונות אמור לכסות תשלומי מחייה הכרחיים כמו מזון, דיור, רפואה ועוד. ככל שבני הזוג אינם מגיעים להסכמה ביניהם לגבי גובה המזונות, מי שקובע את שיעור המזונות הוא בית המשפט. שימו לב, מזונות הם חובה אשר מוטלת על האב גם כאשר בית המשפט קובע משמורת משותפת.
השלב האחרון – חיים חדשים
הגט אושר, הרכוש חולק, ומשמורת הילדים הוסדרה. מסע לא פשוט שהחל עם הודעה על גירושין, וכלל שיחות והליכים משפטיים, הגיע כעת לכדי סיום. זה הזמן לחפש זוגיות חדשה, לטפח את הקשרים עם הילדים ולדאוג לעתידכם.
בהתחלה זה יהיה מוזר ואפילו קשה, אבל לבסוף תוכלו להסתכל לאחור ולהיות גאים בעצמכם על התהליך שעברתם.
לסיכום – מספר כללי ברזל שחשוב לקיים בשלב הגירושין
חשוב לזכור מספר כללי ברזל שקיומם, יכול לסייע בהתמודדות עם הליך הגירושין:
1. נסו הליכי גישור – גירושין יכולים להיות גם במסגרת הליכי גישור. הליכים שמסייעים לבצע את הפירוד בהסכמה, עם מינימום משקעים ומקסימום דאגה ליום שאחרי. מחקרים הראו שזוגות שנפרדו בהליכי גישור הצליחו לשקם את עצמם בצורה טובה ואף לנהל תקשורת אפקטיבית מול הילדים לאחר הפרידה.
2. נהגו בכבוד עם הצד השני – אל תשכחו לכבד את הצד השני גם כשאתם עצובים, כועסים או מאוכזבים. זכרו את הכלל הבא – השאלה היא לא איך מתגרשים מאויב, אלא איך מתגרשים מאהוב לשעבר.
3. אל תפגעו בילדים –הגירושין לא קשים רק לכם, הם קשים גם לילדים. אל תשכחו לרגע איזו טראומה ילדים חווים כשהם רואים את התא המשפחתי שלהם מתמוטט. תאהבו אותם, תחבקו אותם, תעבירו להם כל הזמן מסר ברור, שאתם ההורים שלהם בכל רגע ובכל מצב.
4. חסכו בהוצאות – תקופת הגירושין מאופיינת בפגיעה כלכלית. זו עת לחסוך, לנסוע פחות לחו"ל, ולהיות שקולים בהוצאות כספיות. דווקא עכשיו זה הזמן ללמוד להתנהל באופן כלכלי שקול.
5. חדשו קשרים – גירושין הם זמן מצוין לחדש קשרים עם חברים מהעבר ולחזק את הקשרים עם המשפחה הקרובה והרחוקה. אל תתביישו, אתם צריכים תמיכה ואל תהססו לפנות בכדי לקבל אותה.