מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
מתגרשים חכם - ייעוץ משפטי אישי ומקצועי בהליכי גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מהי הורות פסיכולוגית? (מדריך משפטי)

    בעידן המודרני, הלכה וגברה ההכרה בהורות הפסיכולוגית, ובמשמעות הרבה של דמות מפתח בחיי הילד, גם אם אין לדמות קשר ביולוגי לילד. חשיבות ההורות הפסיכולוגית בחיי הילד הביאה להכרה בזכויות השונות של ההורה הפסיכולוגי.

    מה זה הורות פסיכולוגית? האם הורה פסיכולוגי זכאי למשמורת על הילד? האם הורה פסיכולוגי חייב במזונות הילד? האם ניתן לקבוע הורה פסיכולוגי לילד עם שני הורים? והאם ניתן לרשום הורה פסיכולוגי במרשם האוכלוסין?

    תוכן עניינים

    מה זה הורות פסיכולוגית?

    הורות פסיכולוגית היא הורות שאינה מוסדרת בחוק, אלא היא יציר הפסיקה. בניגוד למצבים בהם יש הורות הוא מכוח קשר גנטי או ביולוגי, או מכוח אימוץ, הורות פסיכולוגית נולדת מהקשר שבין הילד להורה הפסיכולוגי, שנוצר במהלך השנים, כך שהילד רואה בהורה כהורה פסיכולוגי שלו.

    כך למשל ילד שנולד להורה ביולוגי, ומראשית חייו חיי עם בן זוגו של הורה, עשוי לראות בבן הזוג כהורה פסיכולוגי, וזאת גם אם ההורה אינו נחשב להורהו הביולוגי מכוח החוק.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      על מנת לקבוע אם מתקיים קשר הורות פסיכולוגית בין הילד להורה, בית המשפט יבחן את אורך הקשר, את מהות הקשר, ואת חשיבותו להתפתחות הילד, ובהתאם לכך הוא עשוי לקבוע האם מדובר בהורה פסיכולוגי לילד.

      האם הורה פסיכולוגי זכאי למשמורת על הילד?

      הורה פסיכולוגי עשוי להיות זכאי למשמורת על  הילד. כך נקבע במספר פסקי דין, בהם הורה שאינו ההורה הביולוגי של הילד, ביקש לקבוע חלוקה של זמני שהות עם הילד, לאחר שגידל את הילד מאז הורתו ולידתו, ועד לפרידה, כאילו היה ילדו הביולוגי.

      בית המשפט הכיר בחשיבות הרבה של הדמות הפסיכולוגית, ששימשה כהורה לילד במשך השנים, ובנזק שעשוי להיגרם לילד מניתוק ההורה הפסיכולוגי מחייו, וקבע כי מצב זה עשוי ליצור הסכם בין הצדדים, על קיום הורות משותפת, שמעניקה להורה הלא ביולוגי, זכות לזמני שהות עם הילד.

      לפיכך, נקבע שגם במקרים בהם לא הוסדרה סוגיית ההורות באופן רשמי, וגם כאשר ההורה הפסיכולוגי לא משמש כאפוטרופוס של הילד, למשל במקרים בהם לא ניתן צו הורות פסיקתי או שהילד לא אומץ על ידי ההורה שאינו ביולוגי, ניתן לקבוע זכויות הוריות להורה, ולאפשר לו זמני שהות עם הילד, בהתאם לתסקיר שירותי הרווחה, ובכפוף לטובת הילד.

      האם הורה פסיכולוגי חייב במזונות הילד?

      עם הזכויות של הורה פסיכולוגי, קמות גם החובות. במקביל לזכותו של הורה פסיכולוגי לזמני שהות עם הילד, הוא עשוי גם להיות חייב במזונותיו של הילד, בהתאם לצרכי הילד, לפערי השכר בין ההורים, לזמני השהות ולטובת הילד.

      האם ניתן לקבוע שיש לילד יותר משני הורים?

      על פי החוק והפסיקה, אם לילד יש שני הורים רשומים, לא ניתן לקבוע שאדם נוסף משמש לו כהורה פסיכולוגי.

      יודגש כי הפסיקה הבהירה גם שלא ניתן לעקוף את החוק בישראל הקובע שלילד יש שני הורים בלבד, באמצעות ההסדר הפסיקתי של הורות פסיכולוגית, ולא ניתן להעניק לבן הזוג זכויות מעין הוריות כמו אפוטרופסות, מכוח הורותו הפסיכולוגית.

      יחד עם זאת, ניתן להסדיר זכויות מסוימות מכוח הסכם בין כלל הצדדים, ולהעניק להורה השלישי את הזכויות, כמו למשל הסדרה של זמני שהות ומזונות, בכפוף לכך שההסכם תואם את טובת הילד.

      האם ניתן לרשום הורה פסיכולוגי במרשם האוכלוסין?

      הדין מאפשר לרשום הורה במרשם האוכלוסין, על פי זיקה גנטית או פיזיולוגית, או מכוח אימוץ. בנוסף, בתנאים מסוימים, מאפשר הדין לרשום הורה מתוקף צו הורות פסיקתי, המאפשר לאדם להרשם כהורה מכות קשר זוגי עם בעל הזיקה הגנטית או הפיזיולוגית או מכוח הקשר הזוגי עם ההורה המאמץ.

      הדין לא מאפשר לרשום הורה פסיכולוגי רישום רשמי במרשם האוכלוסין, כל עוד זכות זאת לא הוכרה על ידי המחוקק באופן מפורש.

      הורות בעידן המודרני

      בשורה התחתונה, בעידן המודרני ברור לכל, כי הורות לא נוצרת רק באופן גנטי, אלא יכולה להיווצר גם הורות פסיכולוגית. הורות פסיכולוגית נוצרת לרוב, במקרים בהם בן הזוג של הורה הילד, שימש לילד כאב או כאם פסיכולוגי, גם מבלי שהתקיימה ביניהם זיקה גנטית, וגם מבלי שהם הוגדרו כהורה רשמי לילד.

      על אף שלהורה פסיכולוגי יכולות להיות זכויות משמורת ועם כך עשויה להיות מוטלת עליו גם חובת מזונות, במקרים בהם לילד יש שני הורים, בן הזוג לא יוכל לזכות להרשם כהורה או לקבל זכויות מעין הוריות, מבית המשפט.

      הדרך הטובה ביותר להסדיר את זכויותיו של בן הזוג, היא במקרים המתאימים, באמצעות צו הורות פסיקתי. ואם לא ניתן להוציא צו הורות פסיקתי, למשל במקרים בהם לילד יש שני הורים, אז הדרך הטובה ביותר להסדיר את זכויות בן הזוג, היא באמצעות הסכמה בין כל הצדדים, על הזכויות של כל אחד מההורים, לאחר פרידה של בן הזוג מההורה הביולוגי, בהתאם לטובת הילד.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש