ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    מה ההבדל בין עגונה למסורבת גט?

    על פי ההלכה היהודית, גם עגונות וגם מסורבות גט, הן נשים נשואות שאינן יכולות להתגרש, עד שלא ינתן להן גט כשר, כדת וכדין. אך ישנם הבדלים בין עגונות למסורבות גט, המתבטאים בעיקר בדרך ההתמודדות עם התופעה הכואבת.

    מהי עגינות? מהי סרבנות גט? מהם הגורמים לכך שאישה תוגדר כעגונה? מה ההבדלים בין עגונות למסורבות גט? וכיצד מתמודדים עם עגינות וסרבנות גט? ערכנו לפניכם מאמר משפטי מקצועי שיספק לכם את המידע הנדרש על התרת עגונות ומסורבות גט.

    תוכן עניינים

    מהי עגינות?

    על פי ההלכה היהודית, על מנת שבני זוג נשואים יתגרשו, נדרש מהגבר לתת לאישה גט, ומהאישה נדרש לקבל את הגט. לצורך כך, חייבת להתקבל הסכמה חופשית ומודעת של הבעל למתן הגט ושל האישה לקבלת הגט.

    עגינות היא מצב בו לא ניתנה הסכמה חופשית ומודעת של אחד מבני הזוג לסידור הגט, במקרים בהם אחד מבני הזוג נעדר, או שהוא אינו כשיר משפטית.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מהי סרבנות גט?

      סרבנות גט היא מצב בו אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל גט, גם לאחר שניתן פסק דין המחייב או כופה גירושין, וכך בן הזוג השני נותר נשוי, בעל כורחו.

      מה גורם לכך שאישה תוגדר כעגונה?

      הגבר נעדר – במקרים בהם מקום מושבו של הגבר אינו ידוע, והוא לא נתן לאישה גט, האישה תוגדר כעגונה. למשל במקרים בהם הגבר ברח לחו"ל בטרם נתן גט לאשתו, במקרים בהם הגבר יצא למלחמה ולא ידוע אם הוא נפטר או נותר בחיים וכו'.

      הגבר נעדר כשירות משפטית – במקרים בהם הגבר איבד את כשירותו המשפטית, והוא לא נתן לאישה גט בעודו כשיר, האישה תוגדר כעגונה. כך למשל במקרים בהם הבעל הפך לפסול דין, נמצא בתרדמת וכו'.

      מה הקשר בין עגונה למסורבת גט?

      מסורבות גט ועגונות, הן נשים המבקשות להתגרש, אך אינן יכולות לעשות זאת, שכן הבעל לא נתן גט כשר. ההשלכות של העגינות ושל סרבנות הגט הן זהות – האישה נותרת נשואה, ולפיכך היא אינה יכולה להנשא לגבר אחר. כמו כן, אם האישה תנהל מערכת יחסים עם גבר אחר בעודה נשואה היא:

      1. תאבד את זכויותיה למזונות אישה וכתובה.
      2. תאבד את זכותה להנשא לגבר עמו היא בגדה, גם לאחר מתן הגט.
      3. אם יוולדו לה צאצאים מגבר אחר, בעודה נשואה, הם יחשבו לממזרים.

      על אף שההשלכות על נשים עגונות ועל נשים מסורבות גט הן זהות, ישנם הבדלים בין עגונה למסורבת גט.

      עגונה היא אישה שאינה יכולה להתגרש מבעלה בשל העדרות הבעל או חוסר יכולתו להסכים באופן חופשי למתן הגט. לעומת זאת מסורבת גט היא אישה, שעל אף שידוע היכן בעלה נמצא והוא יכול לתת הסכמתו החופשית לגירושין, היא אינה יכולה להתגרש מבעלה, בשל כך שהוא מסרב לתת לה גט. להבדל זה יש משמעות רבה, כאשר מבקשים להתמודד עם העגינות או עם סרבנות הגט.

      כיצד מתמודדים עם עגינות וסרבנות גט?

      התמודדות עם אישה עגונה היא שונה מהתמודדות עם אישה מסורבת גט. בעוד במקרים של סרבנות גט, ההתמודדות היא באמצעות הטלת סנקציות במטרה לשנות את דעתו של הבעל עד שיסכים לתת גט, במקרים בהם האישה עגונה, הבעל נעדר או שאינו יכול לתת ממילא הסכמה חופשית, ולכן ההתמודדות מתמקדת בפתרונות שאינם תלויים בבעל.

      דרכי התמודדות כאשר האישה עגונה

      1. ניסיון איתור הבעל – דרך ההתמודדות העיקרית במקרה שאישה היא עגונה, היא ניסיון לאיתור הבעל הנעדר, כך שיוכל לתת לאישה גט. במקרים בהם הגבר יסרב לתת גט, למשל אם הוא מלכתחילה ברח מהארץ בשל חוסר רצונו לתת גט, אז האישה תהפוך למסורבת גט.
      2. ניסיון להוכיח שהבעל מת או שיש סבירות גבוהה לכך – במקרים בהם יש ראיות לכך שהבעל הנעדר מצא את מותו, ניתן לבקש להכריז על מותו, וכך להתיר את העגונה.
      3. ביטול הנישואין מעיקרם – במקרים חריגים, בעיקר במקרים בהם הבעל נעדר יכולת משפטית, ניתן לנסות לאתר פגם בקידושין, כך שניתן יהיה לבטל את הנישואין מעיקרם.

      דרכי התמודדות כאשר האישה מסורבת גט

      1. הטלת מזונות אישה גבוהים עד מתן הגט.
      2. שלילת רישיון נהיגה, רישיונות עיסוק, הגבלה על עיסוק בשירות ציבורי וכו'.
      3. הגבלות כספיות – חשבונות בנק, עיקולים, שלילה של קצבאות וכו'.
      4. עיכוב יציאה מהארץ.
      5. מאסר אזרחי ואף פלילי במקרים חמורים במיוחד.
      6. תביעה ממונית.

      התרת עגונות ומסורבות גט

      בשורה התחתונה, אמנם תוצאת העגינות ותוצאת סרבנות הגט היא זהה – והאישה נשארת נשואה ומנועה מלהתחיל את חייה, אך ההבדל בין עגונה למסורבת גט טמון בנסיבות בגינן האישה נותרת נשואה בעל כורחה.

      להבדל בין עגונה למסורבת גט, יש משמעות רבה באופן ההתמודדות עם התופעה, בצורה יעילה, שתניב את התוצאה הרצויה – הפיכת האישה הנשואה, לאישה פנוייה, כך שהאישה תוכל להמשיך הלאה בחייה.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש