הגנת הפרטיות בגירושין היא נושא שנדחק לשוליים על אף חשיבותו הרבה. במסגרת הליכי הגירושין, בני הזוג חדורי המטרה עלולים להפר זה את פרטיותו של זה, לפגוע האחד בשני, ולהעמיד את עצמם בפני סיכון פלילי ואזרחי.
חוק הגנת הפרטיות אוסר על פגיעה בפרטיות, גם כשמדובר בבן זוג הנמצא בהליכי גירושין, ואף קובע שמדובר בעבירה בת מאסר ובעוולה בת פיצוי. על מנת לשמור על הפרטיות שלכם בגירושין, ריכזנו עבורכם 5 דברים שחובה לדעת על הגנת הפרטיות בגירושין!
1# החוק אוסר על פגיעה בפרטיות של בן זוג בגירושין
חוק הגנת הפרטיות התשמ"א-1981 אוסר על פגיעה בפרטיות של כל אדם, ללא הסכמתו. החוק חל גם על בני משפחה, וגם בהליכי גירושין.
במקרים רבים בהליכי גירושין בני זוג מבקשים לאסוף ראיות זה על זו, על מנת לבנות את תיק הגירושין. חשוב לדעת שפעולות איסוף הראיות חייבות להתבצע על פי חוק, לרבות על פי חוק הגנת הפרטיות, ואל לכם לפגוע בפרטיות של בן זוגכם במסגרת עבודת איסוף הראיות החשובה בגירושין.
לכן פעולות של בילוש והתחקות אחר אדם שעלולים להטרידו, או כל הטרדה אחרת, עלולים להוות פגיעה אסורה בפרטיות של בן הזוג בגירושין.
2# ציתות וצילום בביתו של בן הזוג אסורים על פי חוק הגנת הפרטיות
גם ציתות והאזנת סתר אסורה לבן הזוג בגירושין, מהווה פגיעה אסורה בפרטיותו. חשוב לדעת שמותר לכם להקליט את בן הזוג אם אתם נוכחים בשיחה, אך אסור לכם לצותת לו בעת שאינכם נוכחים.
כמו כן צילום בדירת המגורים בה מתגורר בן הזוג, גם אם הדירה היא בבעלות משותפת, ובפרט אם אינכם מתגוררים בה במהלך הליך הגירושין, או צילום במקומות אינטימיים כמו חדר השינה, גם אם אתם עדיין גרים בדירה, מהווה פגיעה אסורה בפרטיותו של בן הזוג.
3# ראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות עלולות להיפסל בהליך הגירושין
ראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות, יפסלו בהליך הגירושין, במרבית המוחלט של המקרים. בית המשפט ובית הדין הרבני כפופים לחוק הגנת הפרטיות, ואם הראיות שהוצגו הושגו בדרך בה נפגעה פרטיותו של בן הזוג, הן יפסלו, גם אם הן מעידות שבן הזוג אכן בגד או העלים רכוש. כמו למשל ראיות שהושגו באמצעות חדירה אסורה למחשב של בן הזוג, או הצבת מצלמה בחדר השינה שמוכיחה בגידה.
פסילת הראיות מטרתה למנוע ממי שחטא בהפרת הפרטיות של בן הזוג, לצאת נשכר מחטאו. החוק אמנם מתיר במקרם חריגים לקבל ראיה שהושגה תוך פגיעה בפרטיות, אך זאת במקרים נדירים ביותר. במרבית המקרים בית המשפט יפסול את הראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות.
בית המשפט העליון אף עמד על כך במקרה בו בית הדין הרבני התיר ראיות שפגעו בפרטיות של בת, הזוג, לצורך הוכחת בגידה של האישה, וקבע שגם בית הדין הרבני מחויב לחוק הגנת הפרטיות, ולכן עליו לפסול את הראיה שהושגה תוך הפרת פרטיות האישה.
לכן בטרם אתם מתחילים בעבודת איסוף הראיות מומלץ להסתייע בעורך דין גירושין שייתן לכם את כל המידע הנחוץ לכם על איסוף ראית בגירושין, ולשקול גם להיעזר בחוקר פרטי, במקרה הצורך.
4# פגיעה בפרטיות בגירושין היא עבירה פלילית והיא יכולה גם לעלות לכם בתביעה נזיקית
חוק הגנת הפרטיות קובע שפגיעה בפרטיות במזיד, היא עבירה של עד 5 שנות מאסר. חשוב להבין שפגיעה בפרטיות של בן זוג במטרה להשיג ממנו דבר מה בהסכם גירושין, או להשיג יתרון בהליך המשפטי, בהחלט יכולה לקיים את יסודות העבירה של פגיעה במזיד בפרטיות בן הזוג, ולהעמיד אתכם בפני כתב אישום.
בנוסף חוק הגנת הפרטיות קובע שפגיעה בפרטיות היא עוולה אזרחית, ושבן הזוג הפוגע עלול להיות חייב בפיצוי בן הזוג הנפגע, על פי פקודת הנזיקין, אם נגרם לבן הזוג הנפגע נזק מהפגיעה בפרטיות.
כמו כן, קובע חוק הגנת הפרטיות גם פיצוי בלא הוכחת נזק לבן הזוג שנפגע מהפרת הפרטיות, של עד 50,000 ₪, ואם הפגיעה נעשתה במטרה לפגוע של עד 100,000 ₪.
5# לא כל הפרת פרטיות מהווה פגיעה אסורה בפרטיות
לא כל מקרה של הפרת פרטיות בגירושין יהווה פגיעה אסורה בפרטיות. כך למשל פגיעה בפרטיות שנעשתה בתום לב, או לצורך הגנה על עניין כשר של בן הזוג שפגע בפרטיות, היא מותרת. בנוסף גם צילום באקראי של בן הזוג, ברשות הרבים, יכול להוות הגנה מפני פגיעה בפרטיות.
כמו כן צירוף של מסמכים משפטיים להליך הגירושין, או מסמכים משפטיים מהליך הגירושין להליך משפטי אחר, לא יהוו גם כן פגיעה בפרטיות.