כיום זוגות חד מיניים רבים מגשימים את חלומם, ומביאים ילד לעולם. אך כמו זוגות נשואים רבים אחרים, סטטיסטיקת הגירושין לא פוסחת עליהם, והם מוצאים עצמם מתגרשים ומנהלים הליכי משמורת על הילד שנולד.
כיצד נקבעת משמורת בגירושין של זוגות חד מיניים? האם יש הבדל בין הורה ביולוגי לעומת הורה מאמץ בסוגיית המשמורת? מהי משמורת של הורה פסיכולוגי? ולמה חשוב כל כך לרשום את בן הזוג כהורה של הילד?
כיצד בית המשפט קובע משמורת על ילד לזוג חד מיני?
משמורת על ילד לזוג חד מיני שאומץ על ידי בן או בת הזוג או שהוא נרשם כהורה שלו במסגרת צו הורות פסיקתי, נקבעת באופן דומה למשמורת אצל בני זוג שאינם מאותו המין.
בית המשפט יבחן את טובת הילד ואת צרכיו, את התנהלות בני הזוג במהלך חיי הנישואין, ולפיכך יקבע את זמני השהות עם הילד.
חשוב לציין שכיום לא נהוג לקבוע משמורת של אחד ההורים, אלא לקבוע שהאחריות ההורית היא משותפת, ולקבוע זמני שהות של הילד עם כל אחד מההורים, בהתאם לחוות דעת עו"ס או להסכמות ההורים, ובכפוף לטובת הילד.
האם יש הבדל בין הורה ביולוגי לעומת הורה מאמץ בסוגיית המשמורת?
הורה שאימץ את ילדו של בן הזוג כדין, או שנרשם כהורה במסגרת צו הורות פסיקתי, נחשב הורה של הילד לכל דבר ועניין, לרבות במסגרת חוק הכשרות והאפוטרופסות. על פי החוק, שני הוריו של הילד הם האפוטרופוסים הטבעיים של הילד, ונדרשת הסכמת שניהם להחלטות בעניינים רפואיים, שינוי מקום מגורים, הוצאת קטין מהארץ וכו'.
כלומר, להורה הביולוגי לא תינתן עדיפות רק בשל הורותו הביולוגית, במקרה שבן הזוג נרשם כדין כהורה השני של הילד, ובית המשפט לא יפלה הורה רק בשל המטען הגנטי השונה של הילד. כאמור, בית המשפט יבחן את טובת הילד, את הקשר שבין ההורים לילד, ועל בסיס חוות דעת עו"ס, וטענות ההורים, יקבעו זמני השהות, ללא תלות בקשר גנטי בין הילד להורה.
מהי משמורת של הורה פסיכולוגי?
במקרים בהם בן הזוג, לא נרשם כהורה של הילד, המצב הופך להיות מורכב יותר. במקרים בהם ניתן היה לרשום את בן הזוג כהורה, אך מסיבה כזו או אחרת בן הזוג לא נרשם כהורה, בית המשפט עשוי לקבוע כי מדובר בהורה פסיכולוגי לילד, להעניק לו זכויות משמורת, ולקבוע לו זמני שהות מסודרים עם הילד, מכוח הורותו הפסיכולוגית, לטובת הילד, שהתרגל לראות בו כהורה.
יחד עם זאת יש לשים לב, שלא ניתן לרשום במרשם האוכלוסין הורות פסיכולוגית, אלא הרישום הרשמי מתבצע רק לפי זיקה ביולוגית (גנטית או פיזיולוגית), אימוץ, או בהתאם לצו הורות פסיקתי.
האם ניתן לקבוע הורה פסיכולוגי לילד שיש לו שני הורים?
ישנם מקרים רבים של זוגות חד מיניים, בהם לילד יש שני הורים ביולוגיים מוכרים. כך למשל אם בן זוג חד מיני מביא לעולם ילד עם אישה אחרת, שהיא אימו הביולוגית, בהורות משותפת. במקרה שלילד יש שני הורים ביולוגיים מוכרים, בן הזוג לא יוכל להרשם כהורה נוסף לילד, שכן החוק לא מכיר בהורה שלישי לילד.
בהתאם בית המשפט גם לא יוכל לקבוע שמדובר בהורה פסיכולוגי ולהעניק להורה זכות משמורת בגירושין. יחד עם זאת, הצדדים יכולים להגיע להסכם חוזי ביניהם, שיעניק זכויות לכל אחד מהם, בהתאם לטובתו של הילד, כך שהילד לא ינותק מבן הזוג שהיה חלק משמעותי בחייו, במקרה של גירושין.
כיצד ניתן להוכיח הורות פסיכולוגית?
הורות פסיכולוגית תבחן על פי התנהלות בני הזוג. בית המשפט יבחן את ההחלטה להביא ילד לעולם, בהליך פונדקאות או הפרייה מלאכותית, האם בן או בת הזוג היו שותפים להליך. למשל האם בן הזוג היה שותף להליך חיפוש הפונדקאית, או האם בת הזוג הייתה שותפה להליך חיפוש תורם הזרע, האם בני הזוג נשאו בעלויות טיפולי הפוריות או הפונדקאות וכיו"ב.
בנוסף בית המשפט יבחן את הקשר הזוגי של בני הזוג, אם הם היו נשואים או ידועים בציבור עוד בטרם להריון או לפחות ללידה של הילד. כמו כן, בית המשפט יבחן את ההתנהלות של בני הזוג לאחר לידת הילד והאם גידול הילדים היה משותף.
רישום הורות של בני זוג חד מיניים
בשורה התחתונה, רישום ההורות על הילד, ככל שמתאפשר, הוא מהלך הכרחי לבני זוג חד מיניים, ולא כדאי לוותר עליו. אמנם ניתן לקבוע שבן הזוג הוא הורה פסיכולוגי של הילד, ולהעניק לו זכויות הוריות, אך מדובר בהליך מורכב יותר שעלול לגרום לעוגמת נפש רבה לכל המעורבים.
חשוב לדעת, שצו הורות פסיקתי ניתן לבקש גם לאחר פרידת בני הזוג, שנים לאחר שהילד נולד, אך מדובר בהליך מורכב בהרבה, מאשר בקשה לצו הורות פסיקתי מיד לאחר לידת הילד.
במקרים שרישום ההורות לא מתאפשר, למשל כשלילד יש כבר שני הורים ביולוגיים מוכרים, כדאי לשקול עריכת הסכם שיסדיר את הזכויות והחובות של כל אחד מההורים. כך במקרה של גירושין, תוכלו לדאוג שהילד לא ינותק מבן הזוג ששימש לו כדמות הורית במהלך חייו.