אנשי צבא ומשטרה רבים, מוצאים עצמם בהליכי גירושין, בין היתר גם בעתות מלחמה ומצבים ביטחוניים קשים, אז גוברת ההיעדרות הממושכת מהבית, והלחץ הרב שמשפיעים על חיי הנישואין.
מה הגורמים לגירושין של אנשי צבא ומשטרה? אילו זכויות סוציאליות של אנשי צבא ומשטרה יתחלקו בגירושין? האם נכסי קריירה של אנשי משטרה יתחלקו בגירושין? וכיצד מתחלקת הפנסיה הצבאית בגירושין?
1# היעדרות ממושכת מהבית, מביאה לעלייה בגירושין של אנשי צבא ומשטרה
ישנם גורמים רבים לגירושין בין בני זוג. כאשר מדובר באנשי צבא ומשטרה, אחד הגורמים המובילים הוא היעדרות ממושכת מהבית, שגורמת לעלייה בלחץ בבית, ולקשיים בין בני הזוג.
לעיתים ההיעדרות הממושכת משפיעה באופן עקיף. כך למשל היא יוצרת כר פורה לבגידות, הן של איש או אשת הביטחון, שמבלה ימים ארוכים מחוץ לבית, והן של בן הזוג שנשאר בבית, ומבלה לילות ארוכים לבדו.
בנוסף במקרים לא מעטים, דווקא לאחר פרישתו של איש הצבא או המשטרה, מתגלים הפערים הגדולים בין בני הזוג. בן הזוג שנשאר בבית והיה רגיל לנהל את כל ענייני הבית לבדו, פתאום מגלה, שהיה לו טוב יותר לבדו, ואיש הצבא מגלה שקשה לו לשוב לחיות בבית.
2# אנשי צבא ומשטרה זכאים לזכויות סוציאליות רבות
אחד היתרונות בשירות בצבא או במשטרה הוא הזכויות הסוציאליות הרבות להן המשרתים זכאים. כך הם זכאים לפדיון ימי המחלה שנצברו להם, פדיון ימי חופשה, למענקי פרישה גבוהים במיוחד, למענק לחימה ומענק משלים, לפדיון קרנות השתלמות, ועוד זכויות שונות ורבות. זכויות סוציאליות אלו, כמו כל רכוש אחר של בני הזוג, מתחלקות בגירושין, אלא אם הוסכם אחרת בין בני הזוג.
3# נכסי הקריירה שצבר איש הצבא עשויים להתחלק בגירושין
פעמים רבות אנשי צבא ואנשי משטרה נדרשים להעדר רבות מהבית, מה שמוביל את בן הזוג השני להיאלץ לוותר על התפתחות הקריירה האישית שלו, שכן הוא נדרש יותר לטפל בילדים.
במקרים שיש פערים ניכרים בפוטנציאל ההשתכרות של בני הזוג, משום שבן הזוג ויתר על הקריירה שלו למען איש הצבא, לבית המשפט נתונה הסמכות לחלק את המשאבים באופן שאינו שוויוני. כך בית המשפט יכול לקבוע שבן הזוג יקבל בגירושין, יותר ממחצית הרכוש, על מנת לפצות על השקעתו בקריירה המשטרתית או הצבאית של בן הזוג.
4# בית הדין הרבני לא מכיר בחלוקת נכסי קריירה
בית הדין הרבני אינו מכיר בחלוקת נכסי קריירה. בית הדין שם דגש על חלוקת הנכסים על פי הבעלות הרשומה עליהם, ובפרט כשנכסי קריירה הם לא נכסים ממשיים וקיימים, בית הדין הרבני לא מחלק אותם בגירושין.
לכן כשפותחים הליך גירושין של אנשי צבא ומשטרה, חשוב לקחת זאת בחשבון מראש, על מנת לשקול את כלל השיקולים לפנייה לערכאה המתאימה לכם ביותר.
5# פנסיה של אנשי קבע, לא עוברת ישירות מהגוף המשלם לבן הזוג
בניגוד לפנסיה באזרחות שיכולה להיות משולמת ישירות על ידי הגוף הפנסיוני, במספר פסקי דין נקבע, כי הצבא אינו חייב לשלם את הפנסיה ישירות לבן הזוג של איש הקבע, אלא התשלום לבן הזוג, הוא באחריות איש הקבע.
6# פורשים מוקדם משירות בצה"ל, זכאים לפנסיית גישור
גיל הפרישה משירות קבע בצה"ל, הוא נמוך יותר מגיל הפרישה מעבודה. כיום גיל הפרישה עומד על כ-45 בממוצע לקצינים וכ-53 בממוצע לנגדים. בתקופה שלאחר הפרישה המוקדמת זכאים הפורשים משירות קבע בצבא, לפנסיית גישור.
אצל מרבית הזכאים לפנסיית גישור, הפנסיה לא משתלמת מתוך קצבת הפנסיה אותה הם צברו, אלא מתקציב צה"ל, כך שהפנסיה שלהם לא נפגעת. אך במסגרת התוכנית הרב-שנתית של צה"ל לשנים 2023-2027, נקבע מתווה מעט אחר שקובע שהפנסיה לפורשים חדשים תשולם עד גיל 60 מתקציב צה"ל, ועד גיל 67 מתוך קרן הפנסיה הצוברת.
בין כך ובין כך, הפורשים מצה"ל זכאים לפרישה מוקדמת, בתנאים מטיבים במיוחד, שמאפשרים להם לקבל קצבה עד לגיל הפרישה. בנוסף הפרישה המוקדמת מצה"ל, מאפשר לאנשי הצבא להשתלב בעבודות מכניסות באזרחות, ולהגדיל את הכנסתם.
המשמעות בגירושין היא שפנסיית הגישור, תתחלק בגירושין עם בן הזוג כמו כל פנסיה, מבלי להמתין לגיל הפרישה באזרחות, ומבלי שתפגע הפנסיה העתידית.
7# אנשי צבא ומשטרה לא מעטים זכאים לפנסיה תקציבית שתתחלק בגירושין
אנשי צבא ומשטרה לא מעטים, שהחלו לשרת בצבא קבע או במשטרה לפני שנת 2004, זכאים לקבל פנסיה תקציבית, הנגזרת מגובה השכר הקובע לקצבה. הפנסיה התקציבית משולמת לאיש הקבע מתוך תקציב צה"ל ולאיש המשטרה מתוך תקציב המשטרה, ולא מתוך צבירה של סכום מסוים.
לכך יש השפעה על חלוקת הפנסיה בגירושין, שסכומה אינו נקוב, ונקבע על ידי הצדדים בהסכמה, או על ידי בית המשפט. השפעה נוספת בגירושין היא על אופן חלוקת הפנסיה, במקרה שהגירושין מתרחשים בטרם לתחילת קבלת הפנסיה, שכן אומדן הסכום העתידי של סכום הפנסיה, יכול לגרום להפסדים רבים לבן הזוג.