מתגרשים חכם - ראשי
מתגרשים חכם - ראשי
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    גירושין בקיבוץ – 5 דגשים שמייחדים מתגרשים בני קיבוץ

    גירושין בקיבוץ מציבים אתגרים משפטיים ייחודיים, השונים מהותית מאלו הקיימים בגירושין בסביבה העירונית. המבנה החברתי, והמנגנון הכלכלי של הקיבוץ דרך החיים השיתופית, כל אלה משפיעים יחדיו על הליך הגירושין. הכנו עבורכם סקירה של חמישה היבטים מרכזיים המייחדים גירושין בקיבוץ, תוך הסבר כיצד הם משפיעים על זכויות מסוימות של בני הזוג בגירושין.

    גירושין בקיבוץ – 5 דגשים שמייחדים מתגרשים בני קיבוץ

    תוכן עניינים

    1# פירוק שיתוף דירת המגורים בקיבוץ שונה מבעיר

    פירוק שיתוף דירת המגורים בעיר הוא לרוב יחסית פשוט. בני הזוג מוכרים את הדירה אחד לשני, או לצד שלישי ומתחלקים ברווחים.

    בקיבוץ, המצב מורכב יותר. לחברי קיבוץ ישנה זכות שיוך דירות בקיבוץ על שמם, כלומר לרישום זכויות ברשות מקרקעי ישראל.

    כאשר בני הזוג נפרדים, לא תמיד שני בני הזוג יוכלו לשייך את הדירה על שמם. לעיתים בני הזוג לא רשאים לקבל זכות שיוך פעם נוספת לאחר הגירושין, שכן הם כבר קיבלו פעם אחת את הזכות כנשואים. כמו כן כאשר אחד מבני הזוג אינו חבר קיבוץ אלא רק תושב, הוא אינו זכאי לבצע שיוך.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      נציין כי בדומה לרישום דירה בעיר על שם אחד מבני הזוג בלבד, גם במקרים ששיוך הדירה היה על שם אחד מבני הזוג בלבד, ניתן להוכיח שהייתה כוונת שיתוף בדירת המגורים המשותפת, ושהיא מהווה רכוש משותף שיתחלק בין בני הזוג בגירושין.

      2#  חלוקת משמורת בקיבוץ היא גמישה יותר

      משמורת בקיבוץ היא שונה ממשמורת בעיר, והיא גמישה יותר. הקיבוץ הוא מקום קטן יחסית, מה שמאפשר לילדים לנוע באופן חופשי יותר בין ההורים, כך שגם אם נקבעו זמני שהות מסודרים, סביר יותר שהילדים, בהתאם לצרכיהם, יעברו באופן חופשי יותר בין ההורים שגרים בסמיכות.

      נוסף על כך בקיבוצים רבים החל מגילאי 16 לערך, הילד זכאי לקבל יחידת מגורים משלו ותקציב, מה שמשנה גם כן את זמני השהות של הילדים עם ההורים.

       3# הורים חברי קיבוץ חייבים באופן שווה במזונות ילדיהם גם מתחת לגיל 6

      על פי הדין האישי, מוטלת על אב יהודי חובת מזונות ילדיו. בהלכת בע"מ 919/15 פלוני נ' פלונית, נקבע כי החיוב במזונות ילדים מוטל במלואו על האב עד גיל 6 בלבד, ולאחר מכן חייבים שני ההורים במשותף במזונות ילדיהם, בהתאם לזמני השהות ולפער ההכנסות ביניהם.

      על פי הדין האישי, מוטלת על אב יהודי חובת מזונות ילדיו.

      בקיבוצים נהוג משטר כלכלי שונה מאשר בערים או בישובים עירוניים, ולכך השפעה גם על חובת המזונות המוטלת על אב יהודי שילדיו מתגוררים בקיבוץ.

      חברי הקיבוץ מפקידים את הכנסותיהם בידי הקיבוץ, ובתמורה הם זכאים לקבל תקציב לצרכיהם, בהתאם לתקנון הקיבוץ, הכולל גם תקציב לילדים. לכן, בית המשפט קבע שיש לראות בקיבוץ כצד נוסף המשתתף ודואג לצרכיהם ההכרחיים של הקטינים. את יתר הצרכים של הילדים, מספקים ההורים מכוח דיני הצדקה.

      בהתאם להלכה היהודית, שני ההורים חייבים במשותף בצרכי הילדים מכוח דיני הצדקה. לכן אם שני ההורים מתגוררים בקיבוץ עם הילדים, הם חייבים במשותף במזונות הילדים, גם מתחת לגיל 6, בהתאם לתקציב אותו הם מקבלים מהקיבוץ, ולזמני השהות של הילדים עם כל אחד מהם.

      4# גם אם הקיבוץ הופרט, תיתכן חובת מזונות מופחתת לאב

      במהלך השנים, קיבוצים רבים עברו הליך של הפרטה כזו או אחרת, ומשטרם הרכושי של קיבוצים רבים, אינו זהה למה שהיה בעבר.

      יחד עם זאת, גם בקיבוצים המופרטים ביותר, השתכרות חברי הקיבוץ אינה נשמרת במלואה בידי החברים, ובמקביל נשמר עיקרון הבטחת התקציב והעזרה ההדדית. בנוסף גם השירותים הבסיסיים שניתנים לחברי הקיבוץ וילדיהם, הם מסובסדים באופן ניכר לעומת אלו הניתנים למי שמתגוררים בעיר. כמו למשל עלויות שכר דירה, ארנונה, מים, רפואה, שכר לימוד, חוגים וכו'.

      לפיכך, גם אם הקיבוץ הופרט,  בית המשפט עשוי לדעתנו לפסוק חובת מזונות מופחתת לאב, בהתאם לתקציב שכל אחד מההורים מקבל מהקיבוץ ולזמני השהות עם הילדים.

      5# אם האם עזבה את הקיבוץ עם הילדים, תוטל על האב חובת מזונות רגילה

      מניסיוננו, קיימים מקרים רבים של גירושין בין בני קיבוץ המובילים לכך שאחד מבני הזוג עוזב את הקיבוץ. למשל במקרה שאחד מבני הזוג מבקש להתרחק מבן הזוג השני, והחיים במקום קטן מקשים עליו, במקרים בהם אחד מבני הזוג אינו חבר קיבוץ אלא תושב בלבד שאינו זכאי לכלל הזכויות של חבר קיבוץ, או מכל סיבה אחרת שהיא.

      במקרה שהורה עזב את הקיבוץ עם הילדים, צרכיהם של הילדים יהיו גבוהים יותר, כשל צרכיהם של ילדים החיים בסביבה העירונית. לפיכך גם אם האב נותר בעצמו חבר קיבוץ, והוא משלם את משכורתו לקיבוץ ומקבל תקציב, יוטל עליו תשלום מזונות רגיל בהתאם לצרכי הילדים, המתגוררים ביישוב העירוני או בעיר.

       התמודדות עם גירושין בקיבוץ

      המציאות המשפטית הייחודית של גירושין בקיבוץ מחייבת התייחסות מקצועית ומותאמת, זאת לאור הבדלים המהותיים נוגעים למגוון היבטים – החל מפירוק שיתוף בדירת המגורים, דרך הסדרי משמורת גמישים יותר, ועד להשפעות המשמעותיות על חיובי המזונות. אל תהססו לפנות אלינו לצורך קבלת הכוונה וייעוץ.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר מתגרשים חכם בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      נושאים באתר
      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש