התמכרות של בן זוג לסמים או אלכוהול משפיעה באופן כואב על כל בני המשפחה. במקרים לא מעטים, בן הזוג המכור לא מסוגל לצאת ממעגל ההתמכרות, וכך ההתמכרות מובילה לפירוק המשפחה ולגירושין כואבים.
איך לזהות שבן הזוג מכור לאלכוהול או לסמים? האם התמכרות לאלכוהול או לסמים היא עילה לגירושין? האם בעל מכור לאלכוהול יחויב בתשלום כתובה? וכיצד התמכרות לסמים או אלכוהול יכולה להשפיע על המשמורת?
איך לזהות שבן הזוג מכור לאלכוהול או לסמים?
החלק הראשוני והמורכב בגירושין בעקבות התמכרות, הוא שלב הזיהוי. לא תמיד פשוט לזהות התמכרות לאלכוהול או סמים. לא כל יציאה חברתית לבילוי בה אדם שתה לשוכרה, מעידה כי מדובר במכור. רבים האנשים שעושים שימוש מתון באלכוהול, והם מתפקדים בחיי היום-יום, מנהלים חיי משפחה תקינים, וחיים חיים נורמטיביים.
מה הן נורות האזהרה לבן זוג שמכור לאלכוהול או סמים?
- אלימות ותוקפנות – הן במהלך השימוש, והן במקרים בהם בן הזוג לא משתמש.
- מקרים חוזרים ונשנים של שתייה מופרזת עד כדי חוסר תפקוד מוחלט או עילפון.
- התנהגויות לא אחראיות בעקבות השתייה – כמו שימוש בסמים או אלכוהול ליד הילדים, השארת ילדים קטנים לבדם בבית, נהיגה תחת השפעה וכו'.
- הזנחת האחריות על המשפחה והילדים
- פגיעה בתפקוד בעבודה
- ניתוק קשרים חברתיים
- הימנעות מפעילויות והסתגרות
- תסמיני גמילה בהיעדר שימוש – כמו רעד, הקאות, עייפות, עצבנות, ועוד.
האם התמכרות לאלכוהול או לסמים היא עילה לגירושין?
חשוב להבין שבמקרה שבן הזוג מכור לאלכוהול או לסמים, אין זה מחייב גירושין, ויתכן שתוכלו לשקם את הנישואין לאחר הגמילה. אך חשוב לקחת גם בחשבון, שאינכם יכולים לטפל בבן הזוג או לשקם אותו בעצמכם, ובן הזוג חייב לרצות בעצמו לקבל טיפול ולהשתקם. לצורך כך ניתן לפנות למכוני גמילה או לטיפול בקהילה במבוגרים נפגעי התמכרויות.
האם התמכרות לאלכוהול או לסמים היא עילה לגירושין בבית הדין הרבני?
התמכרות לאלכוהול או לסמים עשויה להיות עילת גירושין בבית הדין הרבני. ראשית להתמכרות לאלכוהול או סמים יכולות להיות השלכות, שמהוות עילות גירושין כשלעצמן.
כך למשל אם הבעל מכור לאלכוהול, והוא הופך להיות אלים בעקבות השתייה, האישה תוכל לתבוע גירושין בעילה של אלימות. בנוסף גם במקרים בהם הבעל לא מסוגל לקיים יחסי מין, בעקבות התמכרותו לאלכוהול וסמים, לאישה תהיה עילת גירושין מוצדקת בגין אין-אונות.
שנית, גם עצם ההתמכרות לאלכוהול או סמים, עשויה להוות עילת גירושין בטענה של מאיס עליי באמתלא מבוררת. טענה זו אומרת שלמעשה בן הזוג נמאס על האישה, מסיבה מוצדקת, ולכן ניתן לחייב אותו בגירושין.
האם בעל מכור לאלכוהול יחויב בתשלום כתובה?
במקרים בהם נמצא שהתמכרות הבעל לאלכוהול או לסמים מחייבת גירושין, הבעל יחויב גם במזונות אישה ובתשלום הכתובה.
על מנת להצדיק את עילת הגירושין יש להוכיח שאכן מדובר בהתמכרות, ולא בשתייה מתונה, או שתייה שמתרחשת באירועים מיוחדים. כך למשל נקבע שאם הבעל שותה כמנהג ברוח החג, או עם חבריו במסיבות או בסופי השבוע, אין מדובר בהתמכרות לאלכוהול המצדיקה גירושין ומחייבת בכתובה.
כיצד התמכרות לסמים או אלכוהול משפיעה על המשמורת?
התמכרות לסמים ולאלכוהול יכולה להשפיע על שלילת המשמורת מהורה, העברת זמני השהות למרכז קשר בפיקוח, הפחתה של זמני שהות וכו'.
כשמדובר בשימוש בסמים, שימוש מופרז באלכוהול או שימוש באלכוהול אל מול הילד (כולל שימוש מתון), הרווחה בהחלט עשויה למנוע מפגשים בין הורה לילד, על מנת למנוע סכנה לילד, לחייב את בן הזוג המכור לקבל טיפול ועוד.
כדאי לשים לב, שגם שימוש בסמים מסוג קנאביס, שנחשבים לסמים "קלים", נחשב כשימוש בסמים, שאינו חוקי, ולכן הרווחה יכולה בהחלט להתנות במקרים מסוימים מפגשים עם הילד, בהפסקה מוחלטת של השימוש הלא חוקי בקנאביס ובקבלת טיפול.
מתגרשים מבן זוג מכור? אל תעברו את זה לבד
בשורה התחתונה, אם זיהיתם שבן הזוג מכור לסמים או אלכוהול, אל תנסו לטפל בו בעצמכם, אינכם מיומנים לכך, וזה אינו תפקידו של בן הזוג. במקרה של התמכרות לסמים או אלכוהול, על בן הזוג לרצות בעצמו להשתקם, ולהתחיל בהליך מסודר של גמילה, תוך טיפול מתאים על ידי אנשי המקצוע. ישנם מקרים של הצלחה, בהם המכור מצליח להשתקם ואף לחזור לנהל חיי משפחה תקינים.
אך אם החלטתם להתגרש מבן הזוג המכור לסמים או לאלכוהול, כדאי לעשות זאת בליווי ותמיכה של אנשי מקצוע, המתאימים לגירושין מבן זוג מכור. עורך דין גירושין יסייע לכם לצלוח את התהליך המורכב, להוכיח את עילות הגירושין, ובמקרים שמחייבים זאת, גם להתנות את המפגשים עם הילדים בפיקוח, טיפול מתאים ועוד.