בעשורים האחרונים הפכה נפוצה יותר המגמה לפתוח את הנישואים, ולקיים מערכות יחסים נוספות, תוך מודעות והסכמה של בן הזוג השני. רבות נכתב בעד ונגד נישואים פתוחים, ועל השפעת מערכת היחסים על הזוגיות, אך מה קורה כשבני הזוג בוחרים להתגרש?
האם לנישואים פתוחים יש משמעות על הגירושין בבית הדין הרבני? מה הסנקציות שיוטלו בגירושין על אישה שניהלה נישואים פתוחים? האם גירושין לאחר נישואים פתוחים משפיעים גם על הגבר? והאם כדאי לעגן נישואים פתוחים בהסכם ממון?
מהם נישואים פתוחים?
נישואים פתוחים הם נישואים בין בני זוג, המגיעים להסכמה ביניהם לקיים מערכות יחסים אינטימיות עם אנשים אחרים מחוץ לנישואים. נישואים פתוחים יכולים להיות כשלכל אחד מבני הזוג יש בן זוג נוסף, בני זוג מתחלפים או כל אפשרות מוסכמת אחרת, למשל הסכמה של בני הזוג על קיום יחסי מין משותפים יחד עם אדם נוסף.
האם לנישואים פתוחים יש משמעות על הגירושין בבית הדין הרבני?
בני זוג יהודים שנישאו ומבקשים להתגרש, חייבים להתגרש בבית הדין הרבני, הרואה בחומרה בגידה של אישה בבעלה.
בגידה של אישה בבעלה, מוגדרת על פי הדין ההלכתי כקיום יחסי מין עם גבר אחר, ולשאלת הסכמת הבעל לקיום יחסי המין עם הגבר הזר, אין משמעות בבית הדין על עצם הגדרתם כבגידה. לכן לנישואים פתוחים ישנה משמעות על הגירושין של בני הזוג היהודים, וזאת גם אם בני הזוג נישאו בנישואים אזרחיים.
חשוב לציין, שעל מנת להוכיח את הבגידה על הגבר לספק ראיות ממשיות ומשמעותיות לכך שהיו יחסי מין בין האישה לגבר הזר.
בדרך כלל מדובר במשימה לא פשוטה, אך במקרים של נישואים פתוחים, קל הרבה יותר להוכיח באופן קונקרטי ראיות ממשיות לבגידה, בעיקר כשמדובר בקיום יחסי מין עם גבר זר, בנוכחות הבעל. לאחר שהושלמה מלאכת הוכחת הבגידה, ניתן להטיל על האישה סנקציות בגין הבגידה.
מה הסנקציות בגירושין שיוטלו על אישה שניהלה נישואים פתוחים?
אישה שהוכח כי היא בוגדת, תאבד את זכויותיה מן הדין הדתי, בגירושין בבית הדין הרבני. כך היא לא תוכל לדרוש שלום בית ולא תהיה זכאית לזכויות הנובעות מבקשה לשלום בית, כמו למשל מזונות אישה ובקשה למדור ספציפי להמשך המגורים בבית הצדדים, אלא היא תחויב בגט. אישה שתסרב לקבל את הגט שנכפה עליה, תהיה חשופה לסנקציות בגין סרבנות גט.
זכות נוספת שאישה תאבד במקרה של בגידה, גם אם הבגידה הייתה בהסכמת הבעל, ואפילו אם היא הייתה ביוזמתו, היא זכותה לכתובה. זכות שיכולה להגיע לא פעם לסכומים של מאות אלפי שקלים.
כמו כן, האישה תהיה מנועה מלהינשא לכל אדם עמו היא בגדה, גם אם מדובר בבגידה חד פעמית, ואפילו אם הבגידה הייתה בהסכמה מוחלטת של בעלה.
האם גירושין לאחר נישואים פתוחים משפיעים גם על הגבר?
השפעת הנישואים הפתוחים על הגבר ועל האישה, אינה זהה. הגבר אינו מאבד זכויות רבות במקרה של נישואים פתוחים. הגבר הבוגד אינו מחויב בגירושין באופן אוטומטי, אלא רק במקרים של בגידות ממושכות או מרובות.
הגבר אמנם עשוי במקרה של בגידה ממושכת או בגידות רבות להיות חייב בתשלום כתובה או מזונות אישה, אך במקרים בהם גם האישה בגדה, היא לא תהיה זכאית לדבר. כמו כן במקרים בהם האישה הסכימה להמשיך לחיות עם הגבר למרות הבגידות, סביר להניח שהוא לא יחויב בשל בגידתו בלבד בתשלום הכתובה או מזונות האישה.
מה המשמעות של נישואים פתוחים על חלוקת הרכוש ומזונות הילדים?
בניגוד להשפעה של נישואים פתוחים על הגירושין, מזונות האישה והכתובה, לנישואים פתוחים אין השפעה לא על מזונות הילדים, לא על משמורת הילדים, וגם לא על חלוקת הרכוש.
על אף שבמקרים שהגיעו לדיון בפני בית הדין הרבני, בית הדין ניסה לא פעם לקשור בין בגידה של אישה, לבין זכויותיה ברכוש, בית המשפט העליון הבהיר פעם אחר פעם, כי חלוקת הרכוש אינה מושפעת מבגידה, ולכן לנישואים פתוחים לא תהיה השפעה על חלוקת הרכוש.
האם כדאי לעגן נישואים פתוחים בהסכם ממון?
בשורה התחתונה, נישואים פתוחים בין בני זוג יהודים, ישפיעו על הגירושין בבית הדין הרבני. הסכם ממון הלוקח בחשבון את הסוגיות עליהן משפיעים הנישואים הפתוחים, כמו למשל מזונות אישה, מגורים בבית המשותף, ותשלום כתובה, יכול לסייע לאישה המעוניינת בנישואים פתוחים, לשמור על זכויותיה.
יחד עם זאת, חשוב להבין שבית הדין הרבני הוא בעל הסמכות היחידי בעניין גיטין, ולהסכם הממון אין השפעה על סידור הגט.
כך הסכמה מראש לתת גט בעתיד, אינה יכולה להיאכף על ידי בית הדין הרבני במקרה שבן זוג מסרב במעמד סידור הגט, למתן הגט. במקביל גם הסכמה על כך שבגידה במסגרת נישואים פתוחים לא תחייב את הבוגדת בגט, היא הסכמה שאין לה כל משמעות בבית הדין הרבני.
לכן כדאי לקחת בחשבון מראש, שככל שמדובר בעניין הגט, הסכם ממון לא ישנה את המשמעויות וההשלכות של נישואים פתוחים על גירושין בין בני הזוג.