כל ילד חווה חוויה קשה כשהוריו מתגרשים, אך כאשר מדובר בילדים עם צרכים מיוחדים, החוויה מתעצמת, והקושי שלהם להסתגל למצבים חדשים, הוא גבוה יותר. אך איך בכל זאת מתגרשים כשיש ילדים עם צרכים מיוחדים?
כיצד נקבעים מזונות לילדים עם צרכים מיוחדים? מה הקשיים במשמורת לילדים עם צרכים מיוחדים? מה החשיבות של גישור להורים שמתגרשים כשיש ילדים עם צרכים מיוחדים? ומה הדגשים להסכם גירושין של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים?
כיצד נקבעים מזונות לילדים עם צרכים מיוחדים?
מזונות ילדים להורים גרושים נקבעים כמו כל המזונות, בהתאם לצרכי הילד, והם מתחלקים בין ההורים בהתאם לדין האישי ולחובת המזונות החלה על כל הורה.
אך כאשר לילדים יש צרכים מיוחדים, בהתאם גם נטל המזונות גם יהיה כבד יותר. כך למשל תידרשו לשלם עבור העלויות הגבוהות של התרופות הנרכשות שיכולות להגיע לסכומים גבוהים במיוחד, עלויות הטיפולים הרפואיים או הרגשיים לילד, עלויות מטפל מיוחד וכו'.
מה הקשיים במשמורת לילדים עם צרכים מיוחדים?
הקשיים במשמורת לילדים עם צרכים מיוחדים אינם פשוטים. כך אנו עדים למצבים של רגרסיה בהתנהגות שעלולה להחזיר את ההתפתחות וההצלחה שהשיגו אחורה, גם בגילאים מבוגרים יחסים, וכך להקשות על חלוקת המשמורת. גם המעברים בין הבתים וההסתגלות מחדש בין הבתים קשה להם יותר, ודורשת זמן רב יותר וסבלנות גדולה מאוד מצד ההורים.
כמו כן ישנם מקרים בהם קיים קושי פיזי להעביר ילד עם צרכים מיוחדים מבית לבית, וההורים נדרשים להחליט איזה בית יהיה הבית העיקרי של הילד, ומי ההורה שיגיע לבקר את הילד בבית של ההורה השני. לשם כך נדרש שיתוף פעולה גדול בין ההורים, ויכולת תקשורת טובה ביניהם.
בנוסף יש מקרים שהילדים עוברים להתגורר מחוץ לבית למקום המותאם לצורכיהם, מה שמצריך היערכות מחודשת של זמני השהות והמשמורת של ההורים.
גישור להורים שמתרגשים כשיש ילדים עם צרכים מיוחדים
הליך גירושין רווי מתחים ומאבקים יכול להחמיר באופן ניכר את מצבו של ילד עם צרכים מיוחדים, ולפגוע באופן ניכר בהתפתחותו. כמו כל ילד אחר, גם ילדים עם צרכים מיוחדים, מרגישים את המתחים בין ההורים, שמשפיעים לחומרה על מצבם.
גישור להורים שמתגרשים כשיש להם ילדים עם צרכים מיוחדים, יכול להוריד באופן ניכר את רמת הסטרס סביב הגירושין, ולהקל על ההסתגלות הקשה ממילא לשינוי בחייהם של הילדים.
מה הדגשים להסכם גירושין של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים?
על מנת לערוך הסכם גירושין שיתאים לצרכים המיוחדים של הילדים שלכם כדאי לשים מספר דגשים:
תשלומים מיוחדים עבור צרכים מיוחדים
תשלומי המזונות חייבים לכלול את הצרכים המיוחדים של הילדים, ולהתבסס על ההוצאות הייחודיות שלהם. שימו לב שמזונות של ילדים עם צרכים מיוחדים, יהיו ככל הנראה גבוהים יחסית למזונות שבדרך כלל משלמים גרושים עם ילדים.
מזונות לילדים בגירים
כדאי גם לקחת בחשבון, שילדים עם צרכים מיוחדים זקוקים לתמיכת הוריהם גם הרבה אחרי שהם הגיעו לגיל 18. אם בדרך כלל תשלום המזונות בגיל 18 מופחת לשליש מהסכום עד תום השירות הצבאי, ילד עם צרכים מיוחדים נותר זקוק לתמיכת הוריו גם כשהוא בגיר.
מזונות עבור ילד בדיור חוץ ביתי
ישנם מקרים לא מעטים בהם ילדים עם צרכים מיוחדים עוברים לדיור חוץ ביתי, כמו פנימיות מעונות וכו'. כדאי לתת את הדעת לגבי מקרה בו הילד יעבור לדיור חוץ ביתי, וכיצד יחולק נטל המזונות בין ההורים במקרה זה.
מחציות עבור ילדים עם צרכים מיוחדים
כדאי לכלול בהסכם הגירושין את התשלומים הייחודים שתדרשו לשלם שאינם בגדר המזונות. פרטו את הוצאות החינוך והבריאות עבור הילד, ושימו דגש גם על צרכיו הייחודיים של הילד, כמו תרופות, טיפולים רפואיים, טיפולים רגשיים, חוגים מיוחדים ועוד.
קיזוז תשלומים מיוחדים שמתקבלים עבור ילדים בעלי צרכים מיוחדים
הורים זכאים לזכויות והטבות רבות עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. גם ביטוח לאומי מעניק תשלומים שונים עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. כדאי להגיע להסכמות לגבי קיזוז התשלומים והזכויות המגיעים לילדים, מדמי המזונות, על מנת להימנע בעתיד ממחלוקות מיותרות.
משמורת וזמני שהות
חשוב לכלול בהסכם הגירושין את נושאי המשמורת והמעברים בין הבתים, בהתאמה לטובת הילד ולקשייו הייחודיים. עוד יש לתת את הדעת על תחומי האחריות של ההורים, כיצד מתחלקת האחריות בנוגע לבדיקות רפואיות למשל, הסכמות לגבי שינוי מקום מגורים, מסגרות החינוך של הילד בעל הצרכים המיוחדים, הסכמות לגבי דרכי טיפול בילד וכיו"ב.
על ההורים לחלק ביניהם את הרכוש, כמו בכל הסכם גירושין. במקרים מסוימים, כדאי לשקול חלוקה שונה של הרכוש, שתפצה על ההוצאות הגבוהות שידרשו בעתיד על כלכלת הילד עם הצרכים המיוחדים.
אפשר להתגרש גם כשיש ילדים עם צרכים מיוחדים
בשורה התחתונה, גירושין כשיש ילדים עם צרכים מיוחדים הם מורכבים יותר, אך אפשריים. על מנת להתגרש ולהימנע מהחמרת המצב של הילד, מומלץ לעשות זאת באמצעות גישור, ולהימנע ככל הניתן ממלחמות בין ההורים, שגורמות בוודאות להחמרת מצב הילד. חשוב לערוך הסכם גירושין, שייתן דגש על כל הנושאים הייחודיים לילדים עם צרכים מיוחדים, ויצפה פני עתיד, גם לאחר בגרותו של הילד.