ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
ToDivorce_MainPic רוצה להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9969183

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מדריך משפטי למתגרש

    אומץ: איך מתגרשים במגזר החרדי? (מדריך משפטי)

    על אף שגירושין במגזר החרדי הפכו לנפוצים יותר עם השנים, עדיין מדובר על תופעה לא מדוברת, שיש לה מחיר חברתי בקהילה החרדית, ומתגרשים מהמגזר החרדי, נדרשים לגלות אומץ, כדי להתגרש.

    מדוע חרדים מתגרשים פחות? האם ההלכה היהודית מאפשרת גירושין? מהן עילות הגירושין הנפוצות במגזר החרדי? והאם חרדים יכולים להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה? לפניכם מדריך משפטי מקצועי למתגרשים מהמגזר החרדי.

    תוכן עניינים

    מדוע חרדים מתגרשים פחות?

    אחוז הגירושין במגזר החרדי הוא נמוך בהרבה מאחוז הגירושין במגזר החילוני, שם מתגרשים פי 3 יותר. אף על פי כן, במרוצת השנים, חלו תמורות גם בחברה החרדית, ואחוז הגירושין בחברה החרדית הכפיל את עצמו ונמצא במגמת עלייה מתמדת.

    הסיבות לכך שבמגזר החרדי מתגרשים פחות, מושתות על ערכי החברה החרדית. החברה החרדית היא חברה שמרנית יותר, שרואה בקשר הזוגי שבין איש לאשתו כערך קדוש שיש לשמר אותו. מנגד היא רואה בפירוק הקשר הזוגי, כפירוק ערכי המשפחה היסודיים, ולכן היא נמנעת יותר מלפרק את הנישואין מסיבות של אי נוחות ואי התאמה בין בני הזוג, ומעדיפה פנייה להליכי שלום בית.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      נוסף על כך יש את המחיר החברתי-קהילתי שעלולים לשלם גרושים, ובעיקר גרושות מהמגזר החרדי. לכן, לרוב במגזר החרדי, הנטייה להתגרש תהיה רק במקרים חריגים יחסית.

      האם ההלכה מאפשרת גירושין?

      ההלכה היהודית מאפשרת גירושין באמצעות גט אותו נותן הבעל לאישה. כבר בספר דברים ניתן ללמוד את הפרשה על הדינים לגט כשר, לאחר שהבעל מגרש את אשתו. על פי ההלכה מתחייבת הסכמתו של הבעל לתת גט, אך לא נדרשת הסכמת האישה.

      אולם במהלך השנים, תוקנו תקנות המחייבות גם את הסכמת האישה לצורך מתן הגט, תקנות שהתקבלו כעמדת הרבנות הראשית בישראל. לכן כיום, על פי ההלכה ניתן להתגרש, רק בהסכמה של שני בני הזוג.

      מה הן עילות הגירושין הנפוצות במגזר החרדי?

      למרות שנדרשת הסכמת שני בני הזוג לגירושין, ניתן לחייב או לכפות על בן זוג גירושין, במקרה שיש עילת גירושין מוצדקת. עילות הגירושין הנפוצות במגזר החרדי הן:

      מומים – במגזר החרדי, נהוג להינשא לאחר שידוך והכרות קצרת מועד. פעמים לא מעטות מתגרשים מהמגזר החרדי, מתלוננים על כך שהם לא קיבלו את מלוא המידע על בן הזוג בשידוך. במקרה שבן זוג גילה על מום או מחלה שלא היה ידועים לו בטרם לנישואין, מדובר בעילת גירושין מוצדקת.

      עקרות – אחת המצוות הגדולות ביהדות המוטלות על הגבר הוא פרו ורבו, על פי מצווה זאת על הגבר להעמיד צאצאים לעולם.

      במקרה שהאישה עקרה ואינה מסוגלת להביא צאצאים לעולם, ולגבר אין צאצאים מאישה אחרת, הוא יכול לדרוש לאחר 10 שנות נישואין ללא ילדים או לאחר שהוכח שהאישה עקרה, להתגרש מהאישה.

      כדאי לדעת שאמנם על האישה לא מוטלת מצוות פרו ורבו, והיא אינה חייבת בצאצאים, אך אם עקרות הבעל גורמת לה לצער, ואין לה ילדים, היא רשאית גם כן לדרוש גירושין בעילה זו.

      אלימות – מכת האלימות במשפחה אינה פוסחת על אף מגזר, ובמקרים בהם ישנה אלימות בין בני הזוג, לרבות אלימות רגשית ואלימות כלכלית, מדובר בעילת גירושין מוצדקת.

      התנהגות בן הזוג – העילות ההתנהגותיות כוללות בגידה, מעשה כיעור, עבירות על הדת, סירוב לקיים יחסי מין ללא סיבה מוצדקת, ואי רצון מוצדק לא להמשיך בחיי הנישואין.

      האם חרדים יכולים להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה?

      אמנם חרדים רבים פונים לבית הדין הרבני, שכן הם מקבלים את סמכותו לשפוט על פי דין תורה, אך כיום אנו רואים יותר חרדים שפונים גם הם לנהל את הליך הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה.

      חשוב לדעת שאין כל מניעה שבני הזוג מהמגזר החרדי יתגרשו גם בבית המשפט לענייני משפחה. חרדים יכולים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה על פי כללי הסמכות הרגילים. כלומר צד שיפנה ראשון לבית המשפט לענייני משפחה בנושאים הנלווים לגירושין, יוכל לקנות סמכות לנהל דיון בבית המשפט לענייני משפחה.

      השיקול אם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני הוא שיקול אסטרטגי, שיכולה להיות לו משמעות רבה על ההליך, וכדאי שיעשה רק לאחר התייעצות עם עורך דין לענייני גירושין.

      התופעה הלא מדוברת של גירושין במגזר החרדי

      בשורה התחתונה, על אף שכיום גירושין בין בני זוג במגזר החרדי הפכו לנפוצים יותר מבעבר, עדיין מדובר בתופעה לא מדוברת, שמקבלת פחות תמיכה והדרכה מהסביבה הקרובה והמוכרת. בני זוג במגזר החרדי שפונים להליך גירושין זקוקים לאומץ רב לפתוח בהליך הגירושין, כנגד כל הסיכויים, ולהצליח לשפר את חייהם.

      בהעדר תמיכה סביבתית חשוב לפנות לגורמים מקצועיים שיעזרו לכם לעבור את התהליך בהצלחה. כך למשל עליכם לפנות לעורך דין גירושין בעל ניסיון במגזר החרדי, ולשקול במקרה הצורך לפנות גם למטפלים רגשיים, עמותות סיוע למתגרשים מהחברה החרדית ועוד.

      *אין בתוכן דלעיל ובאתר ToDivorce בכלל משום המלצה משפטית, ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מדריך משפטי למתגרש